Viktminskning

KBT vid övervikt

När det gäller viktminskning kan kognitiv beteendeterapi (KBT) användas på flera sätt för att uppnå resultat. KBT är en evidensbaserad psykologisk behandlingsmetod som fokuserar på att förändra oönskade tankemönster och beteenden vilket kan adresseras på följande sätt:

Jämfört med vissa andra bantningsmetoder fokuserar KBT på att adressera de underliggande psykologiska och beteendemässiga faktorerna som kan hindra hållbar viktminskning. Många dieter eller bantningsmetoder mot övervikt fokuserar endast på kost och motion, vilket kan vara effektivt på kort sikt men misslyckas ofta på lång sikt om de underliggande beteendemönstren och tankemönstren inte adresseras.

Här är några potentiella skillnader jämfört med andra metoder för viktminskning:

Olika metoder fungerar olika för olika människor, och det finns ingen universell lösning. En integrerad metod som kombinerar KBT med en hälsosam kost och regelbunden fysisk aktivitet kan vara mest effektiv för många individer.

Beteendeförändring skapar långsiktiga förutsättningar

Att inte kunna behålla vikten efter viktnedgång är en vanlig utmaning, och det finns flera faktorer som kan bidra till detta. För att öka chanserna att behålla vikten över tid är det viktigt att fokusera på långsiktiga livsstilsförändringar, skapa realistiska och hållbara mål, och söka stöd från olika källor, inklusive vänner, familj och din psykolog. Att också adressera eventuella underliggande känslomässiga faktorer och utveckla sunda coping-strategier kan vara avgörande för långsiktig framgång. Här är några vanliga anledningar till sådant som kan hindra möjligheten till en långsiktig viktnedgång:

Det här kan psykologen hjälpa dig med under din viktnedgång

En psykolog kan spela en viktig roll under perioden av viktnedgång (och även efter) genom att erbjuda emotionellt stöd, hjälpa till med beteendeförändringar och adressera eventuella underliggande psykologiska faktorer. Här är några sätt på vilka en psykolog kan bidra under denna period:

Vänd dig till en legitimerad psykolog

Att vända sig till en legitimerad psykolog med lång erfaranhet är en bra förutsättning. Inemotion Psykologi har gedigen kunskap och erfarenhet av behandling med tredjevågens KBT inklusive mindfulness, KBT, ACT och CFT.

Läs mer om oss och psykologen som behandlar.

Intresserad, vill veta mer eller komma igång direkt med din viktnedgång?

Om du är intresserad av att veta mer, har frågor eller vill komma igång med din terapi, ta kontakt via kontaktformuläret. Det går såklart också bra att ringa eller skriva ett mail (glöm inte att uppge ditt telefonnummer). Mottagningen finns i Upplands Väsby, norr om Stockholm. Du behöver ingen remiss för att träffa en psykolog hos Inemotion Psykologi.