Hjälp vid sömnproblem
Behandling av sömnproblem med KBT
Sömnproblem kan vara påfrestande men att få hjälp av en KBT-psykolog kan göra stor skillnad. Behandling med kognitiv beteendeterapi (KBT) för sömn är en evidensbaserad och effektiv terapiform, särskilt vid kronisk sömnlöshet. Metoden fokuserar på att identifiera och ändra de negativa tankemönster och beteenden som kan förvärra sömnproblem. Terapin innefattar vanligtvis flera komponenter, inklusive sömnhygien, stimuluskontroll, sömnrestriktion, kognitiva omstruktureringsövningar och avslappningstekniker. Målet är att förbättra sömnkvaliteten genom att ”omprogrammera” tankemönster och beteenden som kan försvåra insomnandet eller upprätthållandet av sömnen.
Utöver sessionerna hos psykologen kan du bli ombedd att genomföra övningar och föra en sömndagbok för att dokumentera dina framsteg. Tillsammans kommer ni arbeta med hur du lyckas tillämpa de inlärda teknikerna i din dagliga rutin.
En behandling med kognitiv beteendeterapi för sömn är vanligtvis strukturerad och kan involvera flera steg:
Bedömning och utvärdering: Psykologen utreder och gör en bedömning av dina sömnmönster, vanor och eventuella underliggande faktorer som kan påverka sömnen. Det kan inkludera att du får föra sömndagbok för att spåra sömnmönster under en tid.
Utbildning om sömn: Du kommer lära dig hur sömn fungerar och de grundläggande principerna för sömnhygien, inklusive den normala sömncykeln och de vanligaste orsakerna till sömnproblem.
Sömnrestriktion: Den tid du spenderar i sängen begränsas till den faktiska tiden som du sover. Läs mer om sömnrestriktion nedan.
Stimuluskontroll: För en god sömn behöver du etablera en stark association mellan sängen och sömn. Det gör du genom att undvika vara i sängen när du ängar dig åt aktiviteter som inte är relaterade till sömn (bläddra på telefonen, se på TV etc). Istället bör du gå och lägga dig först när du är trött.
Kognitiva omstruktureringsövningar: Psykologen hjälper dig att identifiera och utmana negativa tankemönster och bekymmer som påverkar din sömn, och ersätta dem med mer realistiska och positiva tankar.
Avslappningstekniker: Metoder som progressiv muskelavslappning, djupandningsövningar eller mindfulness kan minska stress och ångest som kan vara en del av anledningen till dina sömnproblem.
Uppföljning och justeringar: Psykologen följer upp för att utvärdera framstegen och gör justeringar i behandlingsplanen baserat på individuella behov och framsteg.
Genom att ta hjälp och få behandling med hjälp av kognitiv beteendeterapi hos en legitimerad KBT-psykolog som är specialiserad på sömn och smärta, kan du få tillbaka en sund sömn igen. Och när du sover bättre påverkas ofta många andra delar av livet och vardagen också till det bättre. Inemotion Psykologi erbjuder både behandling på mottagningen i Upplands Väsby norr om Stockholm, men också internetbaserad sömnbehandling online tillgänligt för alla i hela Sverige.
Om sömnrestriktion
Sömnrestriktion är ofta en viktig del av behandlingen och innebär att du begränsar tiden som spenderas i sängen till den tid du faktiskt sover. Genom att öka tröttheten vid sänggåendet och minska den tid som spenderas vaken i sängen förbättrar sömnens kvalitet och effektivitet.
Stegen vid tillämpning av sömnrestriktion kan vara följande:
Du börjar med att föra en sömndagbok för att fastställa hur många timmar du faktiskt sover varje natt.
Utifrån den faktiska sömntiden, sätter psykologen en fast tid för dig att gå och lägga dig på och en fast tid för att vakna upp varje dag. Denna tid kan vara justerad för att matcha den genomsnittliga faktiska sömntiden.
Du begränsar din tid i sängen till den tid du faktiskt sover. Om du inte kan somna går du upp ur sängen igen till dess du är så trött att du kan somna. När klockan ringer vid din fasta tid att vakna går du alltid upp och lämnar sängen. Tiden fram till dess det är dags för dig att gå att lägga dig för natten igen spenderar du vaken och inte i sängen.
Tiden mellan du går och lägger dig för att sova och när du går upp på morgonen kan sedan gradvis ökas i takt med att sömnen förbättras.
Sömnrestriktion är ofta effektivt för att konsolidera sömnen och minska uppvaknanden under natten. Att genomföra denna typ av behandling tillsammans med en psykolog specialiserad inom området sömn är en stor fördel då det kan vara svårt och frustrerande i början att på egen hand få till dessa rutiner.
Behandlingen har starkt stöd vid insomni
Kognitiv beteendeterapi för sömn benämns ofta CBT-I som står för ”Cognitive Behavioral Therapy for Insomnia”. Behandlingen har starkast stöd i forskningen vid insomni som är en sömnstörning som innebär att man har ett eller flera av följande symtom:
svårigheter att somna och kan inte somna fast man är trött
svårigheter att fortsätta sova under natten och vaknar flera gånger varje natt
vaknar för tidigt på morgonen och kan inte somna om
Om du lider av insomni känner du kanske igen dig i att du ligger vaken och oroar dig för att inte få tillräckligt med sömn. Du vaknar flera gånger under natten eller vaknar upp för tidigt på morgonen utan att känna dig utvilad. Insomni och långvarig sömnbrist kan påverkar din vardag negativt. Ofta kan du känna dig trött och energilös under dagen, ha svårt att koncentrera dig och kan bli lättirriterad. I förlängningen och om du inte får hjälp och behandling kan insomni leda till att du blir nedstämd eller ångestfylld.
Insomni kan vara kortvarig (tillfällig) eller kronisk, beroende på hur länge sömnproblemen varar. Insomni bedömns vara kronisk om den varar under minst tre nätter i veckan i mer än tre månader.
Därför kan vi ha svårt att sova
Det finns många anledningar till att vi ibland har svårt att sova. Stress är en av de vanligaste orsakerna. När du ligger i sängen och tänker på arbetsrelaterade problem, familjebekymmer eller andra utmaningar i livet kan det vara svårt att varva ner och somna. Livsstilsfaktorer kan också påverka din sömn. Om du har oregelbundna sömnvanor, spenderar mycket tid framför skärmar innan sängdags eller dricker koffein eller alkohol sent på dagen kan det göra det svårare för dig att somna och sova gott. Dessutom kan fysiska faktorer som smärta, sjukdomar eller hormonella förändringar, som de som sker under klimakteriet, störa din sömn. Psykiska hälsotillstånd som ångest och depression kan också leda till sömnlöshet, där tankar och känslor gör det svårt att få den vila du behöver.
Sömn är viktigt för oss människor
Sömn är en avgörande del av människans liv och har en betydande inverkan på fysisk och mental hälsa. Här är några skäl till varför sömn är så viktig:
Återhämtning och reparation: Under sömnen genomgår kroppen och hjärnan reparationsprocesser. Celltillväxt och reparation av vävnader sker, och immunsystemet stärks.
Kognitiv funktion och prestanda: Sömn spelar en central roll i kognitiva funktioner som koncentration, minne, inlärning och problemlösning. En god natts sömn kan förbättra din förmåga att fokusera och lösa problem.
Känslomässig balans: Sömn påverkar ditt emotionella tillstånd och reglerar humöret. Otillräcklig sömn kan öka risken för irritabilitet, ångest och depression.
Fysisk hälsa: Regelbunden sömn är kopplad till en bättre fysisk hälsa. Det kan bidra till att minska risken för kroniska sjukdomar som hjärt-kärlsjukdomar, diabetes och övervikt.
Hormonbalans: Under sömnen påverkar och regleras flera viktiga hormoner, inklusive hormoner som reglerar sömn (melatonin), stresshormoner som kortisol och hormoner som påverkar hunger (ghrelin och leptin, som kan påverka aptit och kroppsvikt).
Återhämtning för hjärnan: Sömn är viktigt för att hjärnan ska kunna återhämta sig och bearbeta information från dagen. REM-sömn, eller Rapid Eye Movement-sömn, utgör en av de olika faserna av sömncykeln hos människor och andra däggdjur. Under REM-sömn upplever en individ snabba ögonrörelser, ökad hjärnaktivitet och drömmer oftast intensivt. Det är under REM-sömnen som drömmar inträffar och där hjärnan bearbetar och kategoriserar dagens intryck. Kroppen genomgår en tillfällig muskelatrofi, vilket förhindrar fysisk rörelse och skyddar oss från att agera ut våra drömmar. Sömncykeln inkluderar flera perioder av REM-sömn, som upprepas ungefär var 90-120 minuter under en natt.
Ökad livskvalitet: Människor som får tillräckligt med sömn tenderar att uppleva en högre livskvalitet och övergripande välbefinnande. Det kan även ha positiva effekter på sociala relationer och interaktioner.
Att prioritera tillräcklig sömn och att göra något åt problemen om man har svårt att sova är därför viktigt för att stödja både din fysiska och mentala hälsa. Det rekommenderade antalet timmar sömn varierar beroende på ålder, men för vuxna brukar det rekommenderas att sträva efter 7-9 timmars sömn per natt.
Hormonrubbningar kan störa sömnen
Melatonin är ett hormon som produceras naturligt av tallkottkörteln i hjärnan. Det spelar en central roll i regleringen av sömn och vaknande hos människor och andra djur. Melatoninproduktionen påverkas av ljus och mörker, där mörker signalerar kroppen att producera mer melatonin och förbereda sig för sömn, medan ljus har motsatt effekt.
Kroppen skapar hormonet melatonin som en del av dess naturliga biologiska processer, och det finns flera viktiga anledningar till varför melatonin produceras:
Reglering av sömn-vakna cykeln: En av de mest kända funktionerna hos melatonin är dess roll i att reglera sömn-vakna cykeln eller den cirkadiska rytmen. Melatoninproduktionen ökar vanligtvis när det blir mörkt, vilket signalerar kroppen att det är dags att förbereda sig för sömn. Detta hjälper till att stabilisera och reglera sömnmönster och väcka känslan av sömnighet på natten.
Anpassning till ljusförändringar: Melatoninproduktionen påverkas av ljus och mörker. När det blir mörkt signalerar det kroppen att börja producera mer melatonin, vilket hjälper till att anpassa kroppens biologiska klocka till dygnsvariationer och säsongsmässiga förändringar.
Immunsystemets funktion: Melatonin anses också ha antioxidativa egenskaper och kan spela en roll i att stärka immunförsvaret och bekämpa inflammation i kroppen. Det finns forskning som tyder på att melatonin kan ha en skyddande effekt mot vissa sjukdomar och bidra till att främja övergripande hälsa.
Melatoninproduktionen är alltså viktig för att reglera sömn och vakna cykler, anpassa kroppen till ljusförändringar och möjligtvis stödja immunsystemets funktion. Dessa funktioner är avgörande för att upprätthålla en hälsosam och balanserad biologisk rytm.
Det finns flera hormonrubbningar som kan påverka sömnen negativt. Några av de vanligaste är:
Kortisolobalans: Kortisol är ett stresshormon som normalt sett följer en dygnsrytm, där nivåerna är höga på morgonen för att väcka upp oss och sedan gradvis minskar under dagen för att främja avslappning och sömn på natten. Om kortisolnivåerna är ur balans, till exempel på grund av kronisk stress, kan det påverka sömnen negativt, leda till sömnsvårigheter och ökad uppvaknande under natten.
Sköldkörtelrubbningar: Sköldkörtelhormoner, såsom tyroxin och trijodtyronin, spelar en viktig roll i att reglera ämnesomsättningen och energinivåerna i kroppen. Obalanser i sköldkörtelhormoner, som hypotyreos eller hypertyreos, kan påverka sömnkvaliteten genom att orsaka sömnlöshet, sömnfragmentering och oregelbundna sömnmönster.
Östrogen och progesteron (hos kvinnor): Hormonella förändringar under menstruationscykeln, graviditet och klimakteriet kan påverka sömnen hos kvinnor. Östrogen och progesteron har komplexa interaktioner med neurotransmittorer och kan påverka sömnkvalitet och reglering av sömn-vakna cykeln.
Klimakteriet kan påverka sömnen hos kvinnor genom nattliga svettningar och värmevallningar som gör det svårt att somna och stanna i djupsömn. Hormonella förändringar under denna period kan också leda till insomni och frekventa uppvaknanden under natten.
Melatoninbrist: Som tidigare nämnts spelar melatonin en nyckelroll i att reglera sömnen. Brist på melatoninproduktion eller bristande känslighet för melatoninens effekter kan resultera i sömnsvårigheter och störningar i sömnmönstret.
Hypotalamus-hypofys-systemet: Hypotalamus och hypofysen är viktiga körtlar som reglerar produktionen av flera hormoner, inklusive melatonin och kortisol. Störningar i dessa system kan påverka sömnkvaliteten och sömn-vakna cykeln.
Det kan alltså finnas tillfällen då din sömn påverkas av medicinska skäl som inte enbart kan behandlas med hjälp av terapi. Hormonella förändringar och obalanser kan vara komplexa och påverka individer på olika sätt. Om du misstänker att hormonella problem påverkar din sömn bör du söka medicinsk rådgivning för att få en korrekt diagnos och lämplig behandling.
Men ofta kan sömnproblem minskas utan mediciner då grundanledningen till sömnproblemen inte beror på sådan sjukdom som kräver mediciner för behandling. Kognitiv beteendeterapi för sömn samt att etablera goda sömnrutiner och skapa en avslappnande sömnmiljö är ofta mycket effektivt. Den behandling en KBT-psykolog ger vid kognitiv beteendeterapi för sömn betraktas som en effektiv metod för att hantera sömnproblem och kan i de flesta fall därför bidra till bättre sömn och i förlängningen en förbättrad livskvalitet.
Snabb tillgång till behandling vid sömnproblem
En av de mest uppenbara fördelarna med att välja en privat psykolog och privat samtalsterapi är att du ofta kan erbjudas kortare väntetider än inom den offentliga vården. Snabb tillgång till psykologisk behandling är viktigt, och Inemotion Psykologi strävar efter att kunna erbjuda dig hjälp inom en rimlig tidsram. Dessutom kan du hos oss få tillgång till ett obegränsat antal besök hos din psykolog, vilket ger dig möjlighet att få kontinuitet i din behandling för att uppnå de resultat du önskar. Du behöver inte en remiss för att boka tid med en psykolog hos oss vilket gör det enkelt att få tillgång till vård utan onödig byråkrati. Du kan träffa en psykolog utan remiss och få den hjälp du behöver, när du behöver den.
Legitimerad psykolog med stor erfarenhet av sömnproblem
Att vända sig till en legitimerad psykolog (leg psykolog) som har utbildning och stor erfarenhet av behandling vid sömnproblem är en bra förutsättning för en lyckad behandling. Inemotion Psykologi har gedigen kunskap och erfarenhet av behandling med KBT, ACT och CFT avseende bland annat långvarig smärta och sömn både hos vuxna och ungdomar. Här kan du hitta en privat psykolog som passar dig.
Intresserad, vill veta mer eller komma igång direkt med din behandling?
Är du trött på att sova dåligt och är intresserad av att veta mer, har frågor eller vill komma igång med din behandling, ta kontakt via kontaktformuläret. Det går såklart också bra att ringa eller skriva ett mail (glöm inte att uppge ditt telefonnummer). Mottagningen finns i Upplands Väsby, norr om Stockholm.
Inemotion Psykologi tar emot besök av klienter från hela Stockholm även om de flesta kommer från norrort och angränsande kommuner som Täby, Vallentuna, Sollentuna, Åkersberga, Märsta och Sigtuna. Du behöver ingen remiss eller egenremiss för att få hjälp med dina sömnproblem av en legitimerad psykolog hos Inemotion Psykologi.
Inemotion Psykologi kan erbjuda behandling av sömnproblem online
Om du av någon anledning inte kan ta dig till mottagningen på Villa Ed i Upplands Väsby så erbjuder Inemotion Psykologi också behandling med privat psykolog vid sömnproblem online. För dig som bor i Upplands Väsby eller angränsande kommuner och vill träffa en psykolog i fysiska möten kan behandlingen genomföras i en mix av fysiska möten och möten online om det passar dig bättre. Samtidigt, och särskilt i dessa tider av digitalisering, är det fysiska mötet mellan psykolog och klient ofta mer uppskattat än någonsin tidigare.