Sömnproblem

KBT vid sömnproblem

Behandling med kognitiv beteendeterapi (KBT) är en beprövad metod för att behandla sömnproblem och sömnsvårigheter. Om du upplever svårighet att somna eller sova igenom natten kan en legitimerad KBT-psykolog hjälpa dig att hitta tillbaka till en god nattsömn

KBT-behandling har starkast stöd i forskningen har vid insomni, som är en term som används för att beskriva en sömnstörning där en person har symtom som:

Som ett resultat av problem med insomni kan en person:

Efter att ha identifierat de underliggande faktorerna som orsakar just dina sömnproblem utvecklar psykologen en behandlingsplan som är anpassad efter dina specifika behov och din livssituation. Din psykolog kommer att hjälpa dig att förstå hur dina tankar, känslor och beteenden påverkar din sömn. Genom att du lär dig att identifiera och utmana negativa tankemönster och beteenden som kan störa din sömn, kommer du gradvis förbättra dina sömnvanor och få tillbaka en mer hälsosam sömnrytm.

Därför kan vi ha svårt att sova

Olika former av inomni och svårigheter att sova är vanligt och det kan påverka din livskvalitet. Här följer några vanliga orsaker till att man har svårt att sova på natten:

Insomni kan vara kortvarig (tillfällig) eller kronisk, beroende på hur länge sömnproblemen varar. Insomni bedömns vara kronisk om den varar under minst tre nätter i veckan i mer än tre månader. 

Så behandlas sömnproblem med KBT

En KBT-behandling mot sömnproblem och insomni kan innefatta flera steg, som exempelvis:

Genom att ta hjälp och få behandling av en legitimerad KBT-psykolog hos Inemotion Psykologi som är specialiserad på sömn och smärta kan du få tillbaka en sund sömnrytm och uppleva en bättre livskvalitet. Inemotion Psykologi kan också erbjuda internetbaserad sömnbehandling online tillgänligt för alla i hela Sverige.

Legitimerad psykolog hos Inemotion Psykologi

Att vända sig till en legitimerad psykolog (leg psykolog) som har vidareutbildning inom relevanta områden samt har erfarenhet av behandling för det specifika problemet du söker hjälp för är en bra förutsättning för en lyckad behandling. Inemotion Psykologi har gedigen kunskap och erfarenhet av behandling med KBT, ACT och CFT avseende bland annat långvarig smärta och stress, ångest och depressioner både hos vuxna och ungdomar. Här kan du hitta en privat psykolog som passar dig.

Läs mer här.

Intresserad, vill veta mer eller komma igång direkt med din terapi?

Om du är intresserad av att veta mer, har frågor eller vill komma igång med din terapi, ta kontakt via kontaktformuläret. Det går såklart också bra att ringa eller skriva ett mail (glöm inte att uppge ditt telefonnummer). Vill du hitta till mottagningen finns en vägbeskrivning här. Mottagningen finns i Upplands Väsby, norr om Stockholm. Du behöver ingen remiss för att träffa en psykolog hos Inemotion Psykologi.