Hjälp vid sömnproblem

Behandling av sömnproblem med KBT

Behandling med kognitiv beteendeterapi (KBT) för sömn är effektivt och betraktas ofta som förstahandsvalet vid sömnproblem. Det är en evidensbaserad terapiform som används för att behandla sömnproblem, särskilt kronisk sömnlöshet. Metoden fokuserar på att identifiera och ändra de negativa tankemönster och beteenden som kan förvärra sömnproblem. Terapin innefattar vanligtvis flera komponenter, inklusive sömnhygien, stimuluskontroll, sömnrestriktion, kognitiva omstruktureringsövningar och avslappningstekniker. Målet är att förbättra sömnkvaliteten genom att ”omprogrammera” tankemönster och beteenden som kan försvåra insomnandet eller upprätthållandet av sömnen.

Utöver sessionerna hos psykologen kan du bli ombedd att genomföra övningar och föra en sömndagbok för att dokumentera dina framsteg. Tillsammans kommer ni arbeta med hur du lyckas tillämpa de inlärda teknikerna i din dagliga rutin.

En behandling med kognitiv beteendeterapi för sömn är vanligtvis strukturerad och kan involvera flera steg:

Genom att ta hjälp och få behandling med hjälp av kognitiv beteendeterapi hos en legitimerad KBT-psykolog som är specialiserad på sömn och smärta, kan du få tillbaka en sund sömn igen. Och när du sover bättre påverkas ofta många andra delar av livet och vardagen också till det bättre. Inemotion Psykologi erbjuder både behandling på mottagningen i Upplands Väsby norr om Stockholm, men också internetbaserad sömnbehandling online tillgänligt för alla i hela Sverige.

Om sömnrestriktion

Sömnrestriktion är ofta en viktig del av behandlingen och innebär att du begränsar tiden som spenderas i sängen till den tid du faktiskt sover. Genom att öka tröttheten vid sänggåendet och minska den tid som spenderas vaken i sängen förbättrar sömnens kvalitet och effektivitet.

Stegen vid tillämpning av sömnrestriktion kan vara följande:

Sömnrestriktion är ofta effektivt för att konsolidera sömnen och minska uppvaknanden under natten. Att genomföra denna typ av behandling tillsammans med en psykolog specialiserad inom området sömn är en stor fördel då det kan vara svårt och frustrerande i början att på egen hand få till dessa rutiner.

Behandlingen har starkt stöd vid insomni

Kognitiv beteendeterapi för sömn benämns ofta CBT-I som står för ”Cognitive Behavioral Therapy for Insomnia”. Behandlingen har starkast stöd i forskningen vid insomni, som är en term som används för att beskriva en sömnstörning där en person har symtom som:

Som ett resultat av problem med insomni kan en person:

Därför kan vi ha svårt att sova

Olika former av inomni och svårigheter att sova är vanligt och det kan påverka din livskvalitet. Här följer några vanliga orsaker till att man har svårt att sova på natten:

Insomni kan vara kortvarig (tillfällig) eller kronisk, beroende på hur länge sömnproblemen varar. Insomni bedömns vara kronisk om den varar under minst tre nätter i veckan i mer än tre månader. 

Sömn är viktigt för oss människor

Sömn är en avgörande del av människans liv och har en betydande inverkan på fysisk och mental hälsa. Här är några skäl till varför sömn är så viktig:

Att prioritera tillräcklig sömn och att göra något åt problemen om man har svårt att sova är därför viktigt för att stödja både din fysiska och mentala hälsa. Det rekommenderade antalet timmar sömn varierar beroende på ålder, men för vuxna brukar det rekommenderas att sträva efter 7-9 timmars sömn per natt.

Hormonrubbningar kan störa sömnen

Melatonin är ett hormon som produceras naturligt av tallkottkörteln i hjärnan. Det spelar en central roll i regleringen av sömn och vaknande hos människor och andra djur. Melatoninproduktionen påverkas av ljus och mörker, där mörker signalerar kroppen att producera mer melatonin och förbereda sig för sömn, medan ljus har motsatt effekt.

Kroppen skapar hormonet melatonin som en del av dess naturliga biologiska processer, och det finns flera viktiga anledningar till varför melatonin produceras:

Melatoninproduktionen är alltså viktig för att reglera sömn och vakna cykler, anpassa kroppen till ljusförändringar och möjligtvis stödja immunsystemets funktion. Dessa funktioner är avgörande för att upprätthålla en hälsosam och balanserad biologisk rytm.

Det finns flera hormonrubbningar som kan påverka sömnen negativt. Några av de vanligaste är:

Det kan alltså finnas tillfällen då din sömn påverkas av medicinska skäl som inte enbart kan behandlas med hjälp av terapi. Hormonella förändringar och obalanser kan vara komplexa och påverka individer på olika sätt. Om du misstänker att hormonella problem påverkar din sömn bör du söka medicinsk rådgivning för att få en korrekt diagnos och lämplig behandling.

Men ofta kan sömnproblem minskas utan mediciner då grundanledningen till sömnproblemen inte beror på sådan sjukdom som kräver mediciner för behandling. Kognitiv beteendeterapi för sömn samt att etablera goda sömnrutiner och skapa en avslappnande sömnmiljö är ofta mycket effektivt. Den behandling en KBT-psykolog ger vid kognitiv beteendeterapi för sömn betraktas som en effektiv metod för att hantera sömnproblem och kan i de flesta fall därför bidra till bättre sömn och i förlängningen en förbättrad livskvalitet.

Snabb tillgång till behandling vid sömnproblem

En av de mest uppenbara fördelarna med att välja en privat psykolog och privat samtalsterapi är att du ofta kan erbjudas kortare väntetider än inom den offentliga vården. Snabb tillgång till psykologisk behandling är viktigt, och Inemotion Psykologi strävar efter att kunna erbjuda dig hjälp inom en rimlig tidsram. Dessutom kan du hos oss få tillgång till ett obegränsat antal besök hos din psykolog, vilket ger dig möjlighet att få kontinuitet i din behandling för att uppnå de resultat du önskar. Du behöver inte en remiss för att boka tid med en psykolog hos oss vilket gör det enkelt att få tillgång till vård utan onödig byråkrati. Du kan träffa en psykolog utan remiss och få den hjälp du behöver, när du behöver den.

Legitimerad psykolog med stor erfarenhet av sömnproblem

Att vända sig till en legitimerad psykolog (leg psykolog) som har utbildning och stor erfarenhet av behandling vid sömnproblem är en bra förutsättning för en lyckad behandling. Inemotion Psykologi har gedigen kunskap och erfarenhet av behandling med KBT, ACT och CFT avseende bland annat långvarig smärta och sömn både hos vuxna och ungdomar. Här kan du hitta en privat psykolog som passar dig.

Läs mer här.

Intresserad, vill veta mer eller komma igång direkt med din behandling?

Är du trött på att sova dåligt och är intresserad av att veta mer, har frågor eller vill komma igång med din behandling, ta kontakt via kontaktformuläret. Det går såklart också bra att ringa eller skriva ett mail (glöm inte att uppge ditt telefonnummer). Mottagningen finns i Upplands Väsby, norr om Stockholm. 

Inemotion Psykologi tar emot besök av klienter från hela Stockholm även om de flesta kommer från norrort och angränsande kommuner som Täby, Vallentuna, Sollentuna, Åkersberga, Märsta och Sigtuna. Du behöver ingen remiss eller egenremiss för att få hjälp med dina sömnproblem av en legitimerad psykolog hos Inemotion Psykologi.