I en tid som präglas av osäkerhet, som den vi lever i nu, är det inte konstigt att existentiella frågor och tankar blir mer framträdande i ditt liv. Händelser som krig, naturkatastrofer, pandemier och ekonomisk osäkerhet kan skaka din grundläggande trygghetskänsla och få dig att fundera över livets mening och ditt syfte här på jorden.
Sådana tankar kan också väcka starka känslor av ångest, oro, hopplöshet och meningslöshet. Dessa existentiella utmaningar kan ibland kännas överväldigande att hantera på egen hand. Att söka sig till en psykolog kan då vara ett värdefullt steg för att få stöd och verktyg att navigera genom dessa komplexa frågor.
Din existentiella hälsa har stor betydelse för din förmåga att hantera motgångar, stress och förändringar i livet. När du upplever en stark känsla av mening och syfte har du också en större styrka att möta livets utmaningar med. Den existentiella hälsan blir särskilt viktig under de skeden i livet då stora frågor och omställningar gör sig påminda, som vid sjukdom, åldrande eller förluster av nära och kära.
Hos Inemotion Psykologi möter du i en trygg och välkomnande miljö där du tillsammans med en psykolog kan utforska dina existentiella tankar och känslor utan att bli dömd. Här finns verktyg och metoder som hjälper dig att:
Förstå dina existentiella frågor och hur de påverkar dig.
Hitta en starkare känsla av mening, riktning och syfte i ditt liv.
Bygga hopp och framtidstro genom att hitta ljus och möjligheter framåt.
Hantera ångest, oro och känslor av hopplöshet.
Hitta harmoni och inre frid som ger en känsla av balans och lugn, även i svåra situationer.
Förbättra ditt mentala och emotionella välbefinnande.
Alla upplever existentiella frågor på sitt eget sätt, och det finns inget rätt eller fel sätt att tänka eller känna kring livets mening. Tillsammans med en psykolog kan du hitta din väg genom dessa frågor och utveckla en personlig filosofi som ger dig mening och riktning i livet. Vägen till att hitta mening i livet är en individuell och unik resa, inte en destination. Det finns kanske inget enkelt svar, men genom att tillsammans med psykologen utforska dina värderingar och sedan engagera dig i aktiviteter som känns meningsfulla kan du skapa en känsla av tillfredsställelse och riktning. För dig kanske det kommer handla om att uppleva glädje och inspiration i naturen, konst, relationer eller de små ögonblicken i vardagen som skapar förundran och uppskattning av livet.
En existentiell livskris är en period där du börjar ifrågasätta meningen med ditt liv, din plats i världen och vad som verkligen är viktigt för dig. Kanske har denna kris kan utlösts av någon specifik händelse, såsom en stor förändring i ditt liv, förlusten av en älskad, eller så har helt enkelt en känsla av tomhet smugit sig på utan någon tydlig anledning. Under en existentiell kris kan det kännas som om grunden du har byggt ditt liv på börjar skaka. Det är lätt att du känner dig vilsen när du ställs inför frågor som du aldrig tidigare har behövt konfrontera.
Att genomgå en existentiell livskris är omvälvande. Du kanske upplever en känsla av att inte längre känna igen dig själv. Det är en tid då dina gamla svar och tryggheter inte längre känns tillräckliga. Men det är också nu du kan du börja utforska vad som verkligen ger ditt liv mening. Genom att i samtal dela dina tankar och känslor med någon annan kan du få nya perspektiv.
En existentiell kris behöver inte bara vara något negativt – det är också en möjlighet till transformation. Krisen kan bli en katalysator till att du ska hitta en djupare, mer autentisk känsla av syfte och tillfredsställelse. När du tar dig tid att verkligen lyssna på dina innersta känslor och tankar, kan du upptäcka nya insikter om vad som verkligen betyder något för dig. Var snäll mot dig själv under denna tid. Ge dig själv utrymme att känna och tänka utan att döma dig själv för det du upplever. Kanske är det ett bra tillfälle att utforska compassionfokuserad terapi eller ACT tillsammans med din psykolog.
Att grubbla över existentiella frågeställningar är ett djupt mänskligt fenomen som ofta väcker en mångfald av känslor. Att brottas med dessa frågor kan vara en svår och smärtsam process, men det kan också vara en värdefull och meningsfull del av livet. Tanken tar dig till livets djupaste och mest fundamentala frågeställningar – om meningen med livet, vår plats i universum och vad det innebär att vara människa.
När du befinner dig i dessa tankegångar kan det hända att du får en känsla en stark ångest – existentiell ångest. Det är vanligt att uppleva en sådan oro när man konfronterar det okända och det ogripbara. Existentiella frågor kan vara överväldigande och leda till en känsla av förvirring och osäkerhet, när svaren inte är enkla eller omedelbart tillgängliga.
Ibland kan denna resa också kännas ensam. Det är inte ovanligt att känna sig isolerad när man grubblar över djupa frågor. Men i denna ensamhet kan det också finnas en plats för reflektion och självinsikt. Att ställa dessa frågor hjälper dig att förstå mer om dig själv och vad du värderar mest i livet.
Samtidigt kan den här typen av grubblande leda till en djupare känsla av mening och syfte. När du utforskar och försöker förstå dina egna svar på stora frågor, kan du upptäcka nya insikter som ger ditt liv en större betydelse. Det kan vara en källa till intellektuell tillfredsställelse att komma fram till egna slutsatser om dessa komplexa ämnen.
Men existentiella grubblerier kan också väcka en känsla av förundran över livets mysterier och universums storhet. Att tänka på dessa stora frågor kan öppna ditt sinne för den magnifika skönheten och komplexiteten i tillvaron, vilket kan vara en djup källa till inspiration.
Denna resa i tanken är sällan enkel och den kan ofta vara fylld av ambivalenta känslor. Du kan känna både ångest och förundran samtidigt, och det är en del av det mänskliga tillståndet att kunna hålla dessa motsatta känslor i balans. Det är en naturlig del av att vara människa att söka förståelse och mening i en till synes kaotisk värld. Dina existentiella tankar och grubblerier kan bli en viktig del av din personliga utveckling och din kunskap om hur dina verkliga värderingar ser ut.
En psykolog kan vara en trygg guide vid behandling av existentiell ångest genom att skapa en möjlighet att utforska dina djupaste känslor och frågor. När livet känns meningslöst, och man brottas med tankar om döden, ensamhet eller sin egen frihet och ansvar, kan psykologen hjälpa till att sätta ord på, och hitta förhållningssätt till, det som kan kännas överväldigande.
I samtalet kan du få hjälp att hitta sätt att se ångesten som en naturlig del av det mänskliga livet, snarare än något att frukta eller undvika. Tillsammans kan vi utforska vad det betyder att leva autentiskt, att finna eller skapa mening i sitt liv, trots dess osäkerheter. Det kan handla om att utforska värderingar, relationer eller mål, och psykologen kan på ett strukturerat sätt ta dig igenom den resan.
Psykologen kan också ge dig verktyg, som mindfulness eller filosofiska perspektiv, för att stärka din förmåga att vara närvarande och acceptera den existentiella osäkerheten, snarare än att kämpa emot den. Det skapar en trygget som gör att du kan hantera din existentiella ångest på ett mer konstruktivt och meningsfullt sätt.
Existentiell ensamhet är en djupare form av ensamhet som handlar om människans grundläggande upplevelse av att vara skild från andra och att i slutändan vara ensam i sin existens. Den skiljer sig från social ensamhet (att sakna sociala relationer) och emotionell ensamhet (att sakna nära och meningsfulla relationer). När du upplever existentiell ensamhet kan det kännas som en djup, inre tomhet – som om du är skild från andra, även när du har människor omkring dig. Det är insikten om att ingen fullt ut kan dela dina upplevelser eller bära det du bär. Kanske känns det som en tystnad inom dig, en känsla av att stå vid sidan av livet, som om du ser världen men inte riktigt är en del av den.
Det är inte ovanligt att den existentiella ensamheten smyger sig på i tider av förändring, vid förlust av någon som står dig nära eller när livets stora existentiella frågor gör sig påminda. Du kanske märker att du, oavsett hur nära du står någon, alltid är ensam i dina djupaste tankar och val. Kanske känner du en längtan efter något som inte riktigt går att sätta ord på – mening, sammanhang, en plats där du verkligen hör hemma.
Existentiell ensamhet kan kännas smärtsam, men också vara en väg till självinsikt och personlig utveckling. Inom existentiell psykoterapi betraktas denna ensamhet som en naturlig del av livet, något som vi kan förhålla oss till snarare än fly från. Tillsammans med psykologen kan du hitta sätt att möta ensamheten och hitta en djupare kontakt med dig själv. Det behöver inte handla om att bli av med ensamheten, utan kanske att lära sig att leva med den – att se den som en del av det mänskliga villkoret, som en plats där du kan växa och finna din egen väg i livet. Terapi kan hjälpa dig att reflektera över dina livserfarenheter för att förstå din livssituation och kunna finna din egen riktning. Psykologen kommer vara empatisk, men kommer också att utmana dina självinsikter så som de ser ut just nu.
Att uppleva en identitetskris som vuxen kan kännas som att du står vid ett vägskäl i livet och inte riktigt vet vem du är, vad du vill, eller vart du är på väg. Kanske har yttre omständigheter förändrats – ett jobb har tagit slut, en relation har förändrats, eller barnen har flyttat hemifrån. Eller så känner du en inre oro som gör att frågor om mening och riktning blir mer påträngande.
En identitetskris innebär att du ifrågasätter delar av dig själv och din roll i världen. Det kan handla om:
Vem du är: Du kanske känner dig osäker på vad som verkligen definierar dig.
Vad som är viktigt för dig: Ditt syfte eller dina värderingar kan kännas diffusa eller föränderliga.
Hur du relaterar till andra: Relationer kan kännas oklara eller belastade.
Det är en naturlig del av livet, men det kan vara överväldigande att navigera genom det på egen hand.
Din identitet är inte en fast punkt utan en levande del av dig som utvecklas genom hela livet. Med stöd av en psykolog och reflektion kan du omfamna denna resa med större tillförsikt och nyfikenhet.
Vilka existentiella frågor och tankar som tar plats i medvetandet varierar mycket från person till person. Men dessa teman förekommer lite oftare än andra:
Meningen med livet: Vad är meningen med att vara vid liv? Vad är mitt syfte i världen? Vilket är livets värde?
Döden: Vad händer efter döden? Finns det ett liv efter detta? Hur ska vi hantera vår egen dödlighet?
Frihet och ansvar: Hur fria är vi att göra våra egna val? I vilken utsträckning är vi ansvariga för våra handlingar?
Sanning och verklighet: Vad är verklighetens natur? Finns det en objektiv sanning? Hur kan vi veta vad som är sant?
Moral och etik: Vad är rätt och fel? Hur ska vi leva våra liv på ett etiskt sätt?
Lidande och ondska: Varför finns det lidande i världen? Varför tillåter Gud ondska?
Kärlek och relationer: Vad är kärlekens natur? Vad är meningen med våra relationer till andra?
Ensamhet och isolering: Hur kan vi hantera känslor av ensamhet och isolering? Hur kan vi skapa meningsfulla relationer till andra människor i vår omgivning?
Medvetande och identitet: Vad är medvetande? Vem är jag? Vad utgör min identitet?
Det finns såklart inte några enkla svar på dessa frågor. Existentiella frågor är komplexa och utmanande, och de har filosofer och teologer funderat över i århundraden.
Om du känner dig vilsen i livet och upplever att du är omgiven av påfrestande relationer eller sociala problem så har det sannolikt en negativ inverkan på din mentala, emotionella och existentiella hälsa. Ensamhet, konflikter i relationer och svårigheter att hantera sociala situationer kan leda till många påfrestande utmaningar. Det kan handla om:
Familjerelationer: Konflikter med föräldrar, barn, syskon eller partner kan orsaka stor stress och oro. Svårigheter med kommunikation, gränssättning och förväntningar kan leda till frustration, ilska och känslor av ensamhet.
Parrelationer: Problem i parrelationer är ofta komplexa och kan involvera en rad olika faktorer, som bristande kommunikation, otrohet, svartsjuka, ekonomiska problem och sexuella problem.
Vänner och sociala relationer: Att hantera vänskapsrelationer kan vara utmanande, speciellt i vuxen ålder. Svårigheter med att hitta nya vänner, behålla befintliga vänskapsband och hantera sociala konflikter kan leda till känslor av utanförskap.
Arbetsrelationer: Problem på arbetsplatsen kan skapa en negativ och stressande arbetsmiljö. Mobbning, trakasserier, konflikter med kollegor eller chefer kan leda till utbrändhet, ångest och depression.
Sociala fobier: Personer med social fobi kan uppleva extrem rädsla och ångest i sociala situationer, vilket kan hindra dem från att delta i sociala aktiviteter, skaffa nya vänner och bygga relationer.
Lågt självförtroende: Lågt självförtroende, låg självkänsla och osäkerhet i sig själv kan leda till sociala svårigheter. Om du har lågt självförtroende kan du vara rädd för att bli avvisad eller kritiserad, vilket kan hindra dig från att uttrycka dig och ta risker i sociala sammanhang.
För de allra flesta är gemenskap i ett socialt nätverk något som påverkar den existentiella hälsan positivt. Att bygga och vårda relationer med andra kan ge en känsla av tillhörighet och meningsfullhet i den delen av sociala livet. Samtidigt upplever alla människor relationer och sociala situationer på sitt sätt. Det som är ett problem för en person kanske inte är ett problem för en annan. Det viktigaste för din existentiella hälsa är att du kan hitta ett sätt att känna dig bekväm och trygg i dina relationer.
Att söka hjälp hos en psykolog kan vara ett avgörande steg för att hantera relationer och sociala utmaningar. Psykologen kan:
Hjälpa dig att förstå dina problem och hur de påverkar dig.
Ge dig verktyg och strategier för att hantera ångest, stress och oro.
Förbättra ditt sätt att kommunicera och dina sociala färdigheter.
Stödja dig i att lösa konflikter i dina relationer.
Hjälpa dig att bygga upp nya och hälsosamma relationer.
Det finns inget rätt eller fel sätt att reagera på denna typ av utmaningar. Men vissa kan hantera dem bättre än andra. Att kunna ta hand om sig själv är också en viktig del av att hantera relationer och sociala problem. Att se till att du får tillräckligt med sömn, att du äter hälsosam mat och motionerar regelbundet kan förbättra din mentala och fysiska hälsa och göra det lättare att hantera den stress och ångest som utmaningarna ofta medför. Men när det inte räcker till eller när du känner att du vill ha hjälp på vägen kan en psykolog hjälpa dig att hitta nya strategier och lösa upp knutar så att du kommer vidare livet och dina relationer.
Interpersonell psykoterapi (IPT) är en strukturerad och tidsbegränsad form av psykoterapi som fokuserar på att förbättra interpersonella relationer och sociala funktioner för att minska symtom på psykisk ohälsa. Behandlingsmetoden används ofta vid depression men kan också vara effektiv vid andra tillstånd. Under terapin kommer ni att arbeta med att utveckla praktiska strategier för att förbättra dina relationer. Du får lära dig nya sätt att kommunicera och interagera med andra, vilket kan hjälpa dig att hantera konflikter bättre och skapa starkare relationer.
Initialt fokuserar IPT på betydelsefulla relationer i ditt liv och hur de kan vara kopplade till dina utmaningar. Tillsammans med psykologen gör du en "interpersonell inventering", vilket är en sammanställning av dina viktigaste relationer och deras styrkor och svagheter. På så sätt identifieras vilka relationer ni bör fokusera på under terapin. Du lär dig uppmärksamma de känslomässiga reaktioner som relationsproblemen orsakar, såsom ilska, ledsamhet, ångest eller nedstämdhet. Ni kommer sedan arbeta med det som påverkar dig negativt i dina relationer, med syftet att skapa positiva förändringar.
Det är naturligt att du när du blivit äldre funderar över meningen med livet, och vad som ger och har givit ditt liv värde och mening. Att reflektera över hur du har påverkat världen och människorna omkring dig. Ditt liv har varit fyllt av erfarenheter, relationer och handlingar som alla har bidragit till den person du är idag. Vem är du nu, jämfört med den du var tidigare i livet? Hur vill du bli ihågkommen? Att reflektera över dessa frågor kan hjälpa dig att förstå och acceptera den person du har blivit, och att uppskatta de bidrag du har gjort till världen.
Det är vanligt att på äldre dagar tänka på livets förgänglighet, sin egen dödlighet och kanske undra vad som händer efter döden. Och om man har levt ett meningsfullt liv. Dessa tankar kan vara både skrämmande och tröstande, och det är viktigt att du ger dig själv tillåtelse att känna och utforska dessa känslor.
Att få bli gammal är inte alla förunnat men det ger en anledning till att hitta tillfredsställelse i de små sakerna i livet, och att värdesätta de relationer och ögonblick som har gett dig glädje. Dina erfarenheter och insikter är ovärderliga, inte bara för dig själv utan också för dem som har förmånen att dela livet med dig.
Att gå igenom sorg kan vara en av de mest utmanande perioderna i livet. Om du känner att du har svårt att hantera dina känslor och att sorgen överväldigar dig, kan det vara till stor hjälp att tala med en psykolog. Inemotion Psykologi kan erbjuda dig en trygg och stödjande miljö där du kan uttrycka dina känslor och tankar utan att bli dömd. Här kan du få hjälp av en psykolog att förstå och bearbeta din sorg på djupet.
När du träffar psykologen kommer du att få möjligheten att prata om din förlust och de känslor som kommer med den. Psykologen kan hjälpa dig att sätta ord på det som kan kännas obeskrivligt svårt och smärtsamt. Genom samtal kan du få hjälp att identifiera och förstå de olika faserna av sorg som du antagligen kommer gå igenom, såsom förnekelse, ilska, förhandling, depression och acceptans.
En psykolog kan också i sorgterapin ge dig sätt att hantera din sorg i vardagen. Det kan handla om att utveckla nya sätt att minnas den du har förlorat, att hitta rutiner som ger struktur och mening i din tillvaro, och att hitta sätt att ta hand om dig själv både fysiskt och känslomässigt. Om du känner att du fastnat i din sorg och inte ser någon väg framåt kan psykologen hjälpa dig att hitta nya perspektiv och sätt att bearbeta dina känslor. Det är inget konstigt eller ovanligt att ta hjälp och att ingen ska behöva gå igenom sorgens svårigheter ensam. Det finns sätt att hitta ljuset igen, även i de mörkaste stunderna.
Existentiell hälsa handlar om en individs upplevelse av mening, syfte och sammanhang i livet. Det omfattar förmågan att hantera de stora livsfrågorna och existentiella utmaningarna som vi alla möter. När du har en god existentiell hälsa, upplever du sannolikt en känsla av tillfredsställelse, balans och inre frid. Du kan känna att ditt liv har mening och att du har ett syfte som driver dig framåt. Du har också förmågan att hantera och finna mening i svåra livshändelser och motgångar.
Faktorer som kan bidra till existentiell hälsa inkluderar:
Meningsfulla relationer: Att ha djupa och betydelsefulla relationer med andra människor kan ge en stark känsla av sammanhang och stöd.
Personliga värderingar och mål: Att leva i enlighet med sina egna värderingar och sträva efter personliga mål kan ge en känsla av syfte och riktning.
Andlighet eller tro: För många människor kan andlighet eller religiös tro ge en djupare förståelse av livet och döden, och erbjuda tröst och styrka i svåra tider.
Självinsikt och självacceptans: Att förstå sig själv och acceptera sina egna styrkor och svagheter kan leda till en mer harmonisk och balanserad tillvaro.
Existentiell hälsa innebär att känna att ens liv har mening och syfte, att kunna hantera livets utmaningar och att uppleva en inre balans och tillfredsställelse. Det är en viktig aspekt av vårt övergripande välbefinnande och påverkar vår förmåga att hantera både vardagliga situationer och större livskriser.
I terapiformer som Compassionfokuserad terapi, ACT (Acceptance and Commitment Therapy) och Mindfulness finner man komponenter som går i linje med att på olika sätt hitta vägen till existentiell hälsa.
Med värme, kunskap och nyfikenhet kan vi utforska funktionen av olika existentiella tankar, känslor och beteenden och tillsammans hitta vägar som hjälper dig fram till den plats du vill vara på i livet. Utgångspunkten är att förstå dig som individ utifrån den kontext och situation du befinner dig i. Med en varm, empatisk och humanistisk inställning möter psykolog Johanna Berg dig där du är.
Inemotion Psykologi har gedigen kunskap och erfarenhet av samtalsterapi och behandling med tredje vågens KBT inklusive mindfulness, KBT, ACT och CFT.
Om du är intresserad av att veta mer, har frågor eller vill komma igång med existentiell terapi, ta kontakt via kontaktformuläret. Det går såklart också bra att ringa eller skriva ett mail (glöm inte att uppge ditt telefonnummer). Mottagningen finns i Upplands Väsby, norr om Stockholm.
Inemotion Psykologi tar emot besök av klienter från hela Stockholm även om de flesta kommer från norrort och angränsande kommuner som Täby, Vallentuna, Sollentuna, Åkersberga, Märsta och Sigtuna. Du behöver ingen remiss eller egenremiss för att komma igång med din samtalsterapi och behandling tillsammans med legitimerad psykolog hos Inemotion Psykologi.
Om du av någon anledning inte kan ta dig till mottagningen på Villa Ed i Upplands Väsby så erbjuder Inemotion Psykologi också samtalsterapi och existetiella samtal med privat psykolog online. Kanske uppskattar du bara flexibiliteten att kunna träffa din psykolog online de dagar tiden inte riktigt räcker till för det fysiska mötet, eller när avståndet gör restiden stor. För dig som bor i Upplands Väsby eller angränsande kommuner och vill träffa en psykolog i fysiska möten kan samtalsterapin genomföras i en mix av fysiska möten och möten online om det passar dig bättre. Samtidigt, och särskilt i dessa tider av digitalisering, är det fysiska mötet mellan psykolog och klient ofta mer uppskattat än någonsin tidigare.