Mindfulness

Medveten närvaro

Medveten närvaro är en översättning av det engelska ordet "mindfulness" och handlar om att vara fullt ut närvarande i nuet, med en öppen och accepterande inställning till det som händer i och runt oss. Det innebär att lägga märke till sina tankar, känslor, kroppsliga förnimmelser och omgivningen utan att värdera eller försöka förändra dem. När vi praktiserar medveten närvaro, tränar vi på att observera våra upplevelser utan att fastna i dem eller låta dem dra oss bort från nuet. Det är som att ta ett steg tillbaka och betrakta det som sker, snarare än att låta oss svepas med av våra tankar eller känslor. Detta kan hjälpa oss att hantera stress, ångest och andra utmaningar på ett mer balanserat sätt.

Mindfulness eller medveten närvaro är en central teknik i den tredje vågens KBT (Kognitiv Beteendeterapi). I den tredje vågens KBT integreras mindfulness ofta med andra tekniker som till exempel acceptans, självmedkänsla och förändring av beteendemönster. Terapiformen kan användas för att förebygga och behandla olika problem som depression, ångest, posttraumatisk stress och sömnproblem, men också som friskvård.

Mindfulness som en andlig och meditativ praxis har sina rötter i buddhistisk tradition och har praktiserats i århundraden. Men det var Jon Kabat-Zinn och hans arbete inom det medicinska och psykologiska fältet som populariserade användningen av mindfulness som en form av psykologisk behandling i västerländsk kontext.

Mindfulness-baserad kognitiv beteendeterapi (MBKT)

Mindfulness-baserad kognitiv beteendeterapi (MBKT) är en terapiform som kombinerar element från kognitiv beteendeterapi (KBT) med tekniker för medveten närvaro (mindfulness). MBKT utvecklades ursprungligen av Zindel Segal, Mark Williams och John Teasdale på 1990-talet, främst som ett sätt att förhindra återfall i depression, men har sedan dess visat sig vara effektiv för en rad olika psykiska hälsotillstånd. MBKT är en kraftfull kombination av mindfulness och kognitiv beteendeterapi som hjälper människor att förändra hur de relaterar till sina tankar och känslor.

MBKT kombinerar medveten närvaro och KBT

MBKT bygger på två huvudkomponenter:

MBKT riktar sig särskilt mot den så kallade "tankar-till-stämning-cirkeln", där negativa tankar leder till nedstämdhet, vilket i sin tur förstärker de negativa tankarna. Genom att träna på mindfulness kan du lära dig att identifiera dessa negativa tankemönster tidigt och bryta cirkeln genom att förändra sin relation till tankarna. Istället för att reagera automatiskt på negativa tankar eller känslor, lär du dig att observera dem med en icke-dömande hållning vilket kan minska risken för att fastna i självkritiska eller ruminativa mönster, som ofta bidrar till depression och ångest.

Forskning visar att MBKT kan minska risken för återfall i depression hos personer som har haft flera episoder av sjukdomen. Men MBKT har också visat sig vara användbart för att hantera ångest, stress och andra psykiska hälsoutmaningar.

Mindfulness-baserad stressreduktion (MBSR)

Mindfulness-baserad stressreduktion (MBSR) är ett strukturerat program utvecklat för att hjälpa människor hantera stress, smärta och andra livsutmaningar genom att använda tekniker för medveten närvaro (mindfulness). Programmet skapades av Jon Kabat-Zinn på slutet av 1970-talet vid University of Massachusetts Medical School och har sedan dess blivit en av de mest erkända och använda formerna av mindfulness-baserade interventioner. MBSR en evidensbaserad metod som använder mindfulness för att hjälpa människor att bättre hantera stress och andra utmaningar i livet, och det har blivit en viktig komponent inom integrativ medicin och psykoterapi.

MBSR-programmet brukar vanligtvis pågå under cirka åtta veckor och inkluderar:

Målet med MBSR är att hjälpa deltagarna att utveckla en större förmåga att hantera stress och utmaningar genom att ändra hur de relaterar till sina tankar, känslor och kroppsliga sensationer. Istället för att reagera automatiskt på stressiga situationer, lär sig deltagarna att svara på ett mer medvetet och konstruktivt sätt. Forskning har visat att MBSR kan vara effektivt för att minska symptom på stress, ångest och depression. Det har också visat sig hjälpa personer som lever med kronisk smärta eller andra fysiska hälsoproblem att hantera sina symptom bättre. MBSR kan också förbättra allmänt välbefinnande och livskvalitet.

Mindfulness-träning kan minska stress, ångest, depression och sömnproblem

Forskning har visat att mindfulness-övningar och träning kan förebygga och minska stress, ångest, depression och sömnproblem. Det kan också förbättra din koncentration och kognitiva förmåga, minska smärta och öka din självmedvetenhet och självacceptans. Att arbeta med medveten närvaro i vardagen eller som förebyggande friskvård har också visat sig öka känslomässig reglering, minska reaktivitet och öka förmågan att hantera negativa känslor och situationer.

Att utöva mindfulness och lära sig dessa tekniker tillsammans med en legitimerad psykolog kan förbättra din tillvaro på följande sätt:

En mindfulness-övning, så kan den gå till

Tillsammans med psykologen kan du lära dig utöva mindfulness som är en medvetenhetspraktik vilken innebär att vara närvarande och uppmärksam på dina tankar, känslor och kroppsliga sensationer i nuet utan att döma dem. Så här kan en mindfulness-övning gå till:

Inemotion Psykologi - Inredningsdetalj ljus och vas

Integrera mindfulness i ditt dagliga liv

Mindfulness handlar om att vara här och nu, utan att döma det som händer eller det du känner. Det kan låta enkelt, men i en värld full av distraktioner och stress är det en riktig superkraft att kunna stanna upp och vara närvarande. Här är några tips på hur du kan börja använda mindfulness i din vardag och som en del av din personliga resa mot bättre psykisk hälsa.

Genom att sakta föra in mindfulness i din vardag kan du börja känna en djupare koppling till nuet, få bättre koll på dina känslor och minska stressen. Det handlar inte om att förändra hela din livsstil på en gång, utan om att ta små steg mot ett mer närvarande och medvetet liv.

Self-compassion och mindfulness

Self-compassion och mindfulness är två närliggande men distinkta begrepp inom psykologi och medvetenhetspraxis. De har en överlappande koppling, eftersom mindfulness ofta används som en komponent i att kultivera self-compassion, men de är inte samma sak.

Att utöva self-compassion efter att ha praktiserat mindfulness kan vara en kraftfull strategi för att öka ditt emotionella välbefinnande och hantera svåra känslor. Här är några steg för att integrera self-compassion och mindfulness:

Målet med self-compassion terapi är att främja självmedkänsla som en väg till psykologiskt välbefinnande. Det handlar om att lära sig att vara vänlig och stöttande mot sig själv även i svåra stunder, vilket kan minska stress, depression och öka självacceptans. Genom att integrera self-compassion i mindfulness-praktiken kan du få en kraftfull kombination för att hantera stress, minska negativa självkritiska tankar vilket i sin tur kan bidra till en övergripande attitydförändring gentemot dig själv och främja emotionellt välbefinnande. Det är en färdighet som kan ta tid att utveckla tillsammans med psykologen, så var tålmodig med dig själv när du arbetar med lära dig dessa tekniker. Fördjupa dig och läs mer om Compassionfokuserad terapi (CFT) här.

Detached Mindfulness

Detached Mindfulness är en särskild form av minfulness-terapi som används som en central teknik inom metakognitiv terapi. Metoden syftar till att hjälpa dig att förhålla dig till dina tankar på ett mer distanserat sätt, där målet är att betrakta tankar som mentala händelser snarare än verkliga hot eller sanningar.

Detached Mindfulness skiljer sig från annan mindfulness genom att betona en mer objektiv och avskild observation av tankar och känslor. Medan traditionell mindfulness fokuserar på att vara närvarande i nuet och medvetet uppmärksamma sina upplevelser utan att döma dem, uppmuntrar Detached Mindfulness till att inta en mer distanserad och observerande hållning. I Detached Mindfulness lär du dig att betrakta dina tankar och känslor som separata från dig själv, nästan som om du vore en åskådare av ditt eget inre liv. Det kan bidra till att du inte på samma sätt låter dessa negativa tankar och känslor identifiera dig, vilket i sin tur kan leda till minskad stress och ångest. Medan annan mindfulness ofta innebär en mer empatisk och inkännande närvaro i nuet, erbjuder Detached Mindfulness ett verktyg för att skapa en mental distans som kan vara särskilt användbar vid behandling av problem som rör överväldigande känslor eller ruminativa tankemönster. De olika metoderna har sina respektive fördelar, men de skiljer sig åt i sin grundläggande filosofi och när de bör tillämpas i terapeutiska sammanhang.

Använd friskvårdsbidraget till att förebygga stress och utöva mindfulness

Du kan med stor sannolikhet använda ditt friskvårdsbidrag till att förebygga stress genom genom utbildning och ökad kunskap. Verktyg som mindfulness hjälper dig att hantera vardagens ibland stressiga tillvaro både på jobbet och privat. Skatteverket godkänner också "olika typer av behandlingar som är avstressande” enligt reglerna för vad friskvårdsbidrag får användas till. Lyssna med din arbetsgivare vad som gäller på just din arbetsplats. Psykologen hos Inemotion Psykologi kan hjälpa dig hitta en bättre balans i livet och en mindre stressad tillvaro.

Psykologlogen som utbildar och behandlar

Att vända sig till en legitimerad psykolog som arbetar med mindfulness och KBT samt har erfarenhet av behandling för det specifika problemet du söker hjälp för är en bra förutsättning för en lyckad behandling. Inemotion Psykologi har gedigen kunskap och erfarenhet av behandling med tredjevågens KBT inklusive mindfulness, KBT, ACT och CFT.

Läs mer här.

Nyfiken på mindfulness eller behöver du strategier för att hantera din stress?

Har du inte bokat ditt första besök ännu? Är du är intresserad av att veta mer, har frågor eller vill komma igång med mindfulness? Ta kontakt via kontaktformuläret. Det går såklart också bra att ringa eller skriva ett mail (glöm inte att uppge ditt telefonnummer). Värt att notera är att om du får ett friskvårdsbidrag från din arbetsgivare kan det vara möjligt att nyttja det för denna aktivitet.

Inemotion Psykologi tar emot besök av klienter från hela Storstockholm även om de flesta kommer från norrort och angränsande kommuner som Täby, Vallentuna, Sollentuna, Åkersberga, Märsta och Sigtuna. Du behöver ingen remiss eller egenremiss för att komma igång med din samtalsterapi, friskvård eller behandling av stress med hjälp av mindfulness tillsammans med legitimerad psykolog hos Inemotion Psykologi.