Tvångssyndrom

Behandling av tvångssyndrom (OCD) med KBT

Exponering med responsprevention (ERP) är en evidensbaserad metod och det vanligaste behandlingsalternativet vid behandling av tvångssyndrom eller OCD (Obsessive-Compulsive Disorder). Först kartlägger psykologen dina tvångstankar och tvångsbeteenden och tar reda på vad du tror ska hända om dessa tankar och tvångshandlingar inte utförs. Du får sedan under behandlingen hjälp att se och utmana dina mest problematiska tvångsbeteenden. Syftet är att du tillsammans med psykologen ska lära om, för att du ska kunna använda nya mer flexibla beteenden utan att fastna i dina tvångshandlingar.

Så kan psykologen hjälpa dig med ditt tvångssyndrom

Genom den strukturerade och systematiska metod som KBT med ERP är, kan behandling hos en psykolog på ett effektivt sätt hjälpa dig att minska dina tvångssymtom och återfå kontrollen över ditt liv. Behandlingen går till på följande sätt:

Detta är tvångssyndrom – diagnosen

Tvångssyndrom på svenska, eller OCD som är en förkortning på engelska som betyder Obsessive-Compulsive Disorder, är en ångeststörning som kännetecknas av återkommande tvångstankar och tvångshandlingar. Dessa tvångstankar och -handlingar kan orsaka betydande ångest och kan ha stor påverkan på förmågan att fungera i vardagen.

Tvångssyndrom, eller OCD (Obsessive-Compulsive Disorder), är en erkänd psykiatrisk diagnos enligt diagnostiska manualer som den amerikanska psykiatriska föreningens "Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders" (DSM) och den internationella klassifikationen av sjukdomar från Världshälsoorganisationen (ICD). 

Att leva med OCD

Om du lider av tvångssyndrom möter du många utmaningar i din vardag. Det kan vara påfrestande att leva med OCD eftersom mycket tid ofta går åt till tvångshandlingar och ritualer, vilket stör dina vanliga rutiner. Tvångstankarna orsakar konstant ångest och distraktion, vilket leder till koncentrationssvårigheter och gör det svårt att genomföra det du planerat eller förväntas göra. Tiden springer iväg när du fastnar i tankar och tvångsbeteenden.

Du kan uppleva att perioder med tvångstankar och handlingar varvas med perioder utan dem. Även om dessa handlingar kan ge tillfällig lättnad, kan de med tiden bli svårare att kontrollera och ta längre tid att utföra. Det kan leda till att du hindras från att utföra vanliga aktiviteter som att arbeta, gå i skolan eller umgås med vänner. Ju mer du oroar dig och försöker undvika tvångstankarna och -handlingarna, desto starkare kan de bli. Till slut kan du hamna i ett läge där du upplever fruktansvärda tvångstankar.

Du kanske också känner skam och skuld över dina tankar och beteenden, särskilt om du känner att du inte kan kontrollera dem trots att du är medveten om deras irrationella natur. Denna skam kan göra det svårt att söka hjälp eller prata med andra om dina problem, vilket kan leda till en ond spiral.

Att söka stöd och hjälp hos en psykolog kan vara ett viktigt steg mot att hantera tvångssyndromet och förbättra din livskvalitet. Psykologen har tillgång till metoder som har bevisat positiv effekt för att behandla tvångssyndrom.

Vanliga symtom vid tvångssyndrom

Tvångssyndrom, eller OCD (Obsessive-Compulsive Disorder), kännetecknas av två huvudsakliga symtom: tvångstankar och tvångshandlingar. Det finns olika typer av tvång som kan manifestera sig på olika sätt, och det ät därför nödvändigt att definiera och fastställa vilka tvång man lider av för att behandlingen ska få avsedd effekt.Tvångssyndrom kan variera i svårighetsgrad och kan prägla personens beteende och påverka det dagliga livet på ett avsevärt sätt. 

Vanliga tvångstankar

Dessa tvångstankar kan vara påträngande, oönskade, störande och återkommande tankar, bilder eller impulser som inte kan kontrolleras eller ignoreras. Dessa tankar orsakar ofta stark ångest eller obehag. Vanliga exempel på tvångstankar är:

Vanliga tvångshandlingar

Tvångshandlingar är repetitiva beteenden eller mentala ritualer som en person känner sig tvingad att utföra som ett svar på tvångstankarna. Dessa handlingar utförs för att minska den ångest eller obehag som tvångstankarna orsakar, men de är ofta inte realistiskt kopplade till det som orsakar ångesten eller är överdrivna. Vanliga exempel på tvångshandlingar är:

Många personer med tvångssyndrom strävar efter perfektionism och ordning. Man kan till exempel ha ett extremt behov av symmetri eller ordning och kan ägna mycket tid åt att arrangera och räkna föremål. Det är vanligt att personer med OCD undviker vissa situationer eller platser som utlöser deras tvångstankar och tvångshandlingar.

Ovanstående exempel kan ses som olika typer av OCD eller tvångssyndrom, som karakteriseras av olika typer av tvångstankar och tvångshandlingar. Dessa typer är inte ömsesidigt uteslutande, och en person kan uppleva symtom från flera olika typer samtidigt. Dessutom kan symtomen variera över tid och kan även förändras eller utvecklas över tid.

Därför får vi tvångstankar

Orsakerna till tvångstankar är komplexa och varierar mellan individer. Gener, biologiska faktorer och miljöfaktorer spelar alla en roll. Forskning tyder på ärftlighet och förändringar i hjärnans kemi relaterade till signalsubstanser som serotonin. Miljömässiga faktorer, som stress och trauma, kan också utlösa eller förvärra symtomen. Kognitiva och beteendemässiga faktorer, tillsammans med personlighetsdrag som perfektionism, kan också bidra till utvecklingen av tvångstankar. 

Perfektionism eller tvångssyndrom?

Den som är perfektionist strävar ständigt efter att nå oerhört höga standarder i allt man gör. Ofta finns en tendens att vara mycket kritisk mot sig själv och andra när de inte lever upp till ”rätt” standard. Som perfektionist är man ofta extremt upptagna med detaljer och kan tillbringa mycket tid och energi på att göra saker "rätt" eller "perfekt". Det finns en djup rädsla för misslyckande och man kan undvika att ta risker eller försöka nya saker av rädsla för att göra misstag. Denna rädsla för misslyckande kan leda till betydande stress och ångest. Perfektionister tenderar också att vara mycket självkritiska och kan ha en negativ självbild även när de presterar bra. Det är lätt att då överarbeta sig och ha svårt att sätta gränser eftersom man alltid strävar efter att göra mer och bättre. Men perfektionism är inte alltid något negativt utan kan också vara en viktig drivkraft för att uppnå framgång. Men i överdriven grad leder det ofta till stress, ångest och i värsta fall utbrändhet.

Perfektionism övergår till tvångssyndrom när det inte längre handlar om att sträva efter att göra saker bra, utan snarare om att försöka undvika ångest och oro. När man inte längre kan kontrollera sina tankar och beteenden kring att göra saker "rätt" eller "perfekt", och när detta börjar påverka det dagliga livet negativt, kan det vara tecken på att perfektionismen har utvecklats till tvångssyndrom.

Behandling kan förbättra din livskvalitet

Efter en behandling vid tvångssyndrom med KBT eller metakognitiv terapi hos en psykolog, kan vardagen kännas betydligt lättare och mer hanterbar. Det är skönt kunna uppleva en minskninge eller helt kunna bli av med tvångstankarna och den ångest och oro som tidigare funnits kopplad till dessa. Med färre och mindre intensiva tvångstankar blir det enklare att fokusera på och njuta av dagliga aktiviteter utan att ständigt avbrytas av påträngande tankar eller ritualer. Tryggheten att kunna hantera tvångstankarna leder förhoppningsvis till att du upplever en ökad känsla av frihet och kontroll över ditt eget liv. Det finns förhoppningsvis nu tid till att utveckla relationer med familj, vänner och kollegor eftersom du nu inte längre är lika upptagen av tvångsbeteenden, vilket gör det lättare att delta i sociala aktiviteter.

Ta hjälp av en legitimerad psykolog

Att vända sig till en legitimerad psykolog (leg psykolog) som har vidareutbildning inom relevanta områden samt har erfarenhet av tvångssyndrom och OCD är en bra förutsättning för en lyckad behandling. Inemotion Psykologi har gedigen kunskap och erfarenhet av behandling med KBT och exponering och responsprevention (ERP), ACT och CFT.

Läs mer här.

Intresserad, vill veta mer eller komma igång direkt med din terapi?

Om du är intresserad av att veta mer, har frågor eller vill komma igång med din terapi, ta kontakt via kontaktformuläret. Det går såklart också bra att ringa eller skriva ett mail (glöm inte att uppge ditt telefonnummer). Mottagningen finns i Upplands Väsby, norr om Stockholm.

Inemotion Psykologi tar emot besök av klienter från hela Stockholm även om de flesta kommer från norrort och angränsande kommuner som Täby, Vallentuna, Sollentuna, Åkersberga, Märsta och Sigtuna. Du behöver ingen remiss eller egenremiss för att komma igång med din samtalsterapi och behandling av tvångssyndrom tillsammans med legitimerad psykolog hos Inemotion Psykologi.