Tvångssyndrom
Behandling av tvångssyndrom (OCD) med KBT
Exponering med responsprevention (ERP) är en evidensbaserad metod och det vanligaste behandlingsalternativet vid behandling av tvångssyndrom eller OCD (Obsessive-Compulsive Disorder). Först kartlägger psykologen dina tvångstankar och tvångsbeteenden och tar reda på vad du tror ska hända om dessa tankar och tvångshandlingar inte utförs. Du får sedan under behandlingen hjälp att se och utmana dina mest problematiska tvångsbeteenden. Syftet är att du tillsammans med psykologen ska lära om, för att du ska kunna använda nya mer flexibla beteenden utan att fastna i dina tvångshandlingar.
Så kan psykologen hjälpa dig med ditt tvångssyndrom
Psykologens huvudsakliga verktyg för att behandla och hjälpa dig som lever med tvångssyndrom att bryta dina tvångstankar är KBT och exponering med responsprevention, där du gradvis lär dig att konfrontera dina rädslor utan att använda tvångshandlingar. Kognitiv omstrukturering och utbildning kring tvångssyndromet bidrar också till att minska ditt känslomässiga lidande och förbättrar din förmåga att hantera tvångstankarna på ett sundare sätt.
Så här kan en behandling som hjälper dig bli av med dina tvångstankar och ditt tvångssyndrom gå till:
Bedömning och planering: Behandlingen inleds med en grundlig bedömning av dina tvångstankar och tvångshandlingar. Psykologen kommer i samtal med dig kartlägga specifika utlösare och ritualer, och skapar sedan en behandlingsplan.
Psykoedukation (utbildning). Du kommer få lära dig mer om vad tvångssyndrom är, hur tvångstankar och tvångshandlingar uppstår och upprätthålls, samt hur KBT och ERP fungerar för att behandla dessa symtom. Du kommer också få bättre kunskap om sambandet mellan tankar, känslor och beteenden, och hur exponering och responsprevention kan minska ångesten och behovet av tvångshandlingar över tid. Ofta kan denna kunskap också kan bidra till att minska eventuella känslor av skam eller skuld.
Ordning av utlösare i en hierarki. Tillsammans med psykologen skapas en hierarki över de situationer som utlöser dina tvångstankar, från de minst till de mest ångestskapande. Denna hierarki används sedan vid exponering där du får börja med att exponeras för de mindre ångestfyllda situationerna och arbeta dig uppåt, vilket gör processen mer hanterbar.
Exponering med responsprevention (ERP): ERP är den mest evidensbaserade behandlingen för tvångssyndrom och innebär att du kommer utsättas för situationer eller tankar som triggar dina tvångstankar utan att du tillåts utföra de tvångshandlingar som brukar tillhöra dessa. Målet är att du ska upptäcka och lära dig att ångesten minskar av sig själv med tiden, utan att du behöver utföra dina ritualer.
Exponering: Du kommer gradvis att utsättas för de situationer eller tankar som utlöser dina rädslor och tvångstankar, antingen i verkliga situationer eller genom visualisering. Exponeringen börjar med de minst ångestframkallande situationerna och rör sig stegvis uppåt i hierarkin.
Responsprevention: Du arbetar med att avstå från dina tvångshandlingar trots din ångest. Genom att du inte agerar på dina tvångstankar kommer du upptäcka och lära dig att tvångstankarna inte är farliga och att ångesten kan minska även om du inte utför tvångshandlingen.
Ett konkret exempel på hur ERP kan gå till: Om du skulle ha tvångstankar om smuts och därför tvättar händerna överdrivet mycket kan du gradvis utsättas för smuts och träna på att inte tvätta händerna.
Kognitiv terapi: Kognitiv terapi hjälper dig att identifiera och utmana irrationella och överdrivna tankar som ligger till grund för tvångstankarna. Psykologen kan hjälpa dig att förstå att de negativa tankar och katastrofscenarier som uppstår är överdrivna och inte realistiska.
Kognitiv omstrukturering: Du lär dig att ifrågasätta dina överdrivna farhågor och istället ersätta dem med mer realistiska och hjälpsamma tankar.
Avslappnings- och mindfulness-tekniker: Eftersom tvångstankar ofta skapar hög ångest, kan psykologen även lära ut avslappningsövningar eller mindfulness för att hantera ångest och stress på ett mer konstruktivt sätt. Dessa tekniker hjälper dig att observera dina tankar utan att reagera på dem, vilket kan minska impulsen att utföra tvångshandlingar.
Hemuppgifter och stöd: Du kommer sannolikt att få hemuppgifter för att du ska kunna öva på exponering och responsprevention i vardagen. Psykologen ger stöd och hjälp under hela processen, diskuterar framsteg och svårigheter, och justerar behandlingsplanen vid behov.
Stöd till anhöriga: Ofta involveras familjemedlemmar omedvetet i tvångssyndromet genom att de hjälper till att utföra ritualer eller bekräftar tvångstankar. Psykologen kan om det är nödvändigt även arbeta med din familj eller nära vänner för att utbilda dem i hur de bäst kan hjälpa dig i din behandling och hur ni kan arbeta tillsammans för att bryta de mönster som upprätthåller ditt tvångssyndrom.
Avslutning och återfallsprevention. När behandlingen närmar sig sitt slut, arbetar du och psykologen tillsammans fram strategier för att upprätthålla framstegen och hantera eventuella framtida återfall. Du kommer få med dig tekniker för att hantera nya eller återkommande tvångstankar och tvångshandlingar på egen hand.
Detta är tvångssyndrom – diagnosen
Tvångssyndrom på svenska, eller OCD som är en förkortning på engelska som betyder Obsessive-Compulsive Disorder, är en ångeststörning som kännetecknas av återkommande tvångstankar och tvångshandlingar. Dessa tvångstankar och -handlingar kan orsaka betydande ångest och kan ha stor påverkan på förmågan att fungera i vardagen.
Tvångssyndrom, eller OCD (Obsessive-Compulsive Disorder), är en erkänd psykiatrisk diagnos enligt diagnostiska manualer som den amerikanska psykiatriska föreningens "Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders" (DSM) och den internationella klassifikationen av sjukdomar från Världshälsoorganisationen (ICD).
Att leva med OCD
Om du lider av tvångssyndrom möter du många utmaningar i din vardag. Det kan vara påfrestande att leva med OCD eftersom mycket tid ofta går åt till tvångshandlingar och ritualer, vilket stör dina vanliga rutiner. Tvångstankarna orsakar konstant ångest och distraktion, vilket leder till koncentrationssvårigheter och gör det svårt att genomföra det du planerat eller förväntas göra. Tiden springer iväg när du fastnar i tankar och tvångsbeteenden.
Du kan uppleva att perioder med tvångstankar och handlingar varvas med perioder utan dem. Även om dessa handlingar kan ge tillfällig lättnad, kan de med tiden bli svårare att kontrollera och ta längre tid att utföra. Det kan leda till att du hindras från att utföra vanliga aktiviteter som att arbeta, gå i skolan eller umgås med vänner. Ju mer du oroar dig och försöker undvika tvångstankarna och -handlingarna, desto starkare kan de bli. Till slut kan du hamna i ett läge där du upplever fruktansvärda tvångstankar.
Du kanske också känner skam och skuld över dina tankar och beteenden, särskilt om du känner att du inte kan kontrollera dem trots att du är medveten om deras irrationella natur. Denna skam kan göra det svårt att söka hjälp eller prata med andra om dina problem, vilket kan leda till en ond spiral.
Att söka stöd och hjälp hos en psykolog kan vara ett viktigt steg mot att hantera tvångssyndromet och förbättra din livskvalitet. Psykologen har tillgång till metoder som har bevisat positiv effekt för att behandla tvångssyndrom.
Vanliga symtom vid tvångssyndrom
Tvångssyndrom, eller OCD (Obsessive-Compulsive Disorder), kännetecknas av två huvudsakliga symtom: tvångstankar och tvångshandlingar. Det finns olika typer av tvång som kan manifestera sig på olika sätt, och det ät därför nödvändigt att definiera och fastställa vilka tvång man lider av för att behandlingen ska få avsedd effekt.Tvångssyndrom kan variera i svårighetsgrad och kan prägla personens beteende och påverka det dagliga livet på ett avsevärt sätt.
Vanliga tvångstankar
Dessa tvångstankar kan vara påträngande, oönskade, störande och återkommande tankar, bilder eller impulser som inte kan kontrolleras eller ignoreras. Dessa tankar orsakar ofta stark ångest eller obehag. Vanliga exempel på tvångstankar är:
Rädsla för smitta eller kontaminering: Överdriven rädsla för att bli smittad och sjuk av bakterier, virus, kemikalier, smuts eller andra föroreningar.
Ordning och symmetri: Perfektionism och en fixering vid att saker ska vara symmetriska eller i en viss ordning.
Rädsla för att skada sig själv eller andra: Tankar om att kunna skada sig själv eller andra genom sina handlingar eller genom att inte utföra vissa handlingar. Detta kan leda till överdriven försiktighet eller kontrollbehov.
Obsession med tvivel eller säkerhet: Man litar inte på sina egna minnen eller uppfattningar utan behöver be om försäkringar från andra eller dubbelkolla saker.
Sexuella eller våldsamma tvångstankar: Tankar om sexuella eller våldsamma handlingar som man finner oacceptabla. Dessa tankar kan ofta orsaka betydande ångest och skuld.
Religiösa eller moraliska betänkligheter: Överdriven rädsla för att synda eller bryta mot moraliska regler.
Vanliga tvångshandlingar
Tvångshandlingar är repetitiva beteenden eller mentala ritualer som en person känner sig tvingad att utföra som ett svar på tvångstankarna. Dessa handlingar utförs för att minska den ångest eller obehag som tvångstankarna orsakar, men de är ofta inte realistiskt kopplade till det som orsakar ångesten eller är överdrivna. Vanliga exempel på tvångshandlingar är:
Överdriven handtvättning eller rengöring: Överdriven handtvätt, duschande eller rengöring av föremål. Undvikande av offentliga platser eller platser där man inte kan ha kontroll över renligheten.
Kontrollhandlingar: Detta kan inkludera att kontrollera att dörrar är låsta, att spisen är avstängd, ljusen är släckta eller att fönster är stängda upprepade gånger för att lindra rädslan för inbrott eller olyckor.
Ordning och symmetri: Det är vanligt att ägna mycket tid åt att ordna och räta till föremål för att få dem att kännas "rätt", ofta symmetriskt eller efter storlek, färg eller annan kategori.
Räknande eller räkningsritualer: Detta kan innebära att räkna steg, slag eller föremål upprepade gånger för att lindra ångesten eller tvivlet.
Mentala ritualer: Tysta repetitioner av ord, fraser, böner eller tänka på specifika saker.
Undvikande beteenden: Personer med tvångssyndrom kan undvika vissa situationer, platser eller föremål som utlöser deras tvångstankar för att undvika ångest.
Samlande eller sparande: Samlande eller att spara saker i överdriven grad av rädsla för att behöva dem i framtiden.
Upprepning: Utförande av vissa handlingar om och om igen, som att gå genom en dörr på ett visst sätt.
Många personer med tvångssyndrom strävar efter perfektionism och ordning. Man kan till exempel ha ett extremt behov av symmetri eller ordning och kan ägna mycket tid åt att arrangera och räkna föremål. Det är vanligt att personer med OCD undviker vissa situationer eller platser som utlöser deras tvångstankar och tvångshandlingar.
Ovanstående exempel kan ses som olika typer av OCD eller tvångssyndrom, som karakteriseras av olika typer av tvångstankar och tvångshandlingar. Dessa typer är inte ömsesidigt uteslutande, och en person kan uppleva symtom från flera olika typer samtidigt. Dessutom kan symtomen variera över tid och kan även förändras eller utvecklas över tid.
Därför får vi tvångstankar
Orsakerna till tvångstankar är komplexa och varierar mellan individer. Gener, biologiska faktorer och miljöfaktorer spelar alla en roll. Forskning tyder på ärftlighet och förändringar i hjärnans kemi relaterade till signalsubstanser som serotonin. Miljömässiga faktorer, som stress och trauma, kan också utlösa eller förvärra symtomen. Kognitiva och beteendemässiga faktorer, tillsammans med personlighetsdrag som perfektionism, kan också bidra till utvecklingen av tvångstankar.
Perfektionism eller tvångssyndrom?
Den som är perfektionist strävar ständigt efter att nå oerhört höga standarder i allt man gör. Ofta finns en tendens att vara mycket kritisk mot sig själv och andra när de inte lever upp till ”rätt” standard. Som perfektionist är man ofta extremt upptagna med detaljer och kan tillbringa mycket tid och energi på att göra saker "rätt" eller "perfekt". Det finns en djup rädsla för misslyckande och man kan undvika att ta risker eller försöka nya saker av rädsla för att göra misstag. Denna rädsla för misslyckande kan leda till betydande stress och ångest. Perfektionister tenderar också att vara mycket självkritiska och kan ha en negativ självbild även när de presterar bra. Det är lätt att då överarbeta sig och ha svårt att sätta gränser eftersom man alltid strävar efter att göra mer och bättre. Men perfektionism är inte alltid något negativt utan kan också vara en viktig drivkraft för att uppnå framgång. Men i överdriven grad leder det ofta till stress, ångest och i värsta fall utbrändhet.
Perfektionism övergår till tvångssyndrom när det inte längre handlar om att sträva efter att göra saker bra, utan snarare om att försöka undvika ångest och oro. När man inte längre kan kontrollera sina tankar och beteenden kring att göra saker "rätt" eller "perfekt", och när detta börjar påverka det dagliga livet negativt, kan det vara tecken på att perfektionismen har utvecklats till tvångssyndrom.
Behandling kan förbättra din livskvalitet
Efter en behandling vid tvångssyndrom med KBT eller metakognitiv terapi hos en psykolog, kan vardagen kännas betydligt lättare och mer hanterbar. Det är skönt kunna uppleva en minskninge eller helt kunna bli av med tvångstankarna och den ångest och oro som tidigare funnits kopplad till dessa. Med färre och mindre intensiva tvångstankar blir det enklare att fokusera på och njuta av dagliga aktiviteter utan att ständigt avbrytas av påträngande tankar eller ritualer. Tryggheten att kunna hantera tvångstankarna leder förhoppningsvis till att du upplever en ökad känsla av frihet och kontroll över ditt eget liv. Det finns förhoppningsvis nu tid till att utveckla relationer med familj, vänner och kollegor eftersom du nu inte längre är lika upptagen av tvångsbeteenden, vilket gör det lättare att delta i sociala aktiviteter.
Ta hjälp av en legitimerad psykolog
Att vända sig till en legitimerad psykolog (leg psykolog) som har vidareutbildning inom relevanta områden samt har erfarenhet av tvångssyndrom och OCD är en bra förutsättning för en lyckad behandling. Inemotion Psykologi har gedigen kunskap och erfarenhet av behandling med KBT och exponering och responsprevention (ERP), ACT och CFT.
Intresserad, vill veta mer eller komma igång direkt med din terapi?
Om du är intresserad av att veta mer, har frågor eller vill komma igång med din terapi, ta kontakt via kontaktformuläret. Det går såklart också bra att ringa eller skriva ett mail (glöm inte att uppge ditt telefonnummer). Mottagningen finns i Upplands Väsby, norr om Stockholm.
Inemotion Psykologi tar emot besök av klienter från hela Stockholm även om de flesta kommer från norrort och angränsande kommuner som Täby, Vallentuna, Sollentuna, Åkersberga, Märsta och Sigtuna. Du behöver ingen remiss eller egenremiss för att komma igång med din samtalsterapi och behandling av tvångssyndrom tillsammans med legitimerad psykolog hos Inemotion Psykologi.