Utmattning och utbrändhet

Behandling av utmattningssyndrom

Behandling med kognitiv beteendeterapi (KBT) mot utmattningssyndrom är en process där du tillsammans med psykologen utforskar och förändrar de tankemönster och beteenden som kan bidra till din utmattning. Det skapar en förståelse för hur dina tankar, känslor och beteenden samverkar för att påverka din energinivå och genom att öka medvetenheten skapas mer realistiska och balanserade perspektiv.

Tillsammans med psykologen bygger du upp en balans mellan aktivitet och vila samt strategier för att gradvis öka din energinivå. Strukturerade rutiner och prioriteringar som kommer hjälpa dig att bygga upp en mer hållbar livsstil. Du kommer också få verktyg som avslappningstekniker, andningsövningar och strategier för att hantera svåra situationer som hjälper dig att hantera stress och återhämta dig effektivt.

Målet med behandlingen är att minska symtomen, återställa energinivåerna och hjälpa dig som är utbränd att återhämta dig både fysiskt och mentalt. Behandlingen anpassas efter dina behov och du bör känna till att det kan ta lång tid att återhämta sig från utmattningssyndrom. Framstegen kan komma långsamt och behandlingstiden varierar från person till person. 

Kognitiv beteendeterapi vid utmattningssyndrom

Behandling av utmattningssyndrom med kognitiv beteendeterapi (KBT) innebär att hjälpa dig att förstå och hantera de negativa tankar, beteendemönster och känslor som kan bidra till utmattningen för att sedan utveckla mer hälsosamma strategier för att hantera din stress. Här är några av de steg och tekniker som psykologen kan använda i behandlingen:

Symtom vid utmattningssyndrom

När man blir "utbränd" upplever man vanligtvis en allvarlig form av fysisk och mental utmattning på grund av långvarig stress. Termen "utbrändhet" används ofta i vardagligt tal och kan referera till olika tillstånd. Inom den psykologiska och medicinska världen finns det dock ingen specifik diagnos som kallas "utbrändhet". Istället används olika diagnostiska termer för att beskriva tillståndet och symtomen som uppstår vid långvarig stress och utmattning.

En av de vanligaste diagnoserna som kan kopplas till långvarig stress och utmattning är utmattningssyndrom som kännetecknas av en känsla av total utmattning, både fysiskt och mentalt. Andra vanliga symptom inkluderar brist på energi, minskad motivation, nedsatt prestation och försämrat minne. Dessa symtom är varningssignaler som bör tas på allvar i ett så tidigt skede som möjligt då det kan ta lång tid att återhämta sig från utmattningssyndrom och ”utbrändhet” .
Värt att notera är att utmattningssyndrom inte är en officiell diagnos enligt den senaste uppdateringen av det diagnostiska manualen (DSM-5).

Utöver utmattningssyndrom kan personer som upplever långvarig stress och utmattning också uppfylla kriterierna för andra psykologiska diagnoser som:

Privat psykolog ett alternativ när vårdvalet försvinner

Region Stockholm förväntas avveckla vårdvalet ”Specialiserad behandling vid långvarig smärta och vid utmattningssyndrom”. Utmattningssyndrom och långvarig smärta är två av de vanligaste anledningarna till sjukskrivning idag. Som en konsekvens av att vårdvalet läggs ner förväntas fler personer med utmattningssyndrom och/eller långvarig smärta söka behandling i primärvården inom Region Stockholm via sin vårdcentral. Det innebär att trycket på vårdcentralerna och efterfrågan på tillgång till specialistkompetenser som psykologer med gedigen erfaranhet inom dessa områden kommer öka ytterligare framöver.

Inemotion Psykologi erbjuder privat vård med legitimerad psykolog och är inte en del av den med offentliga medel finansierade hälso- och sjukvården. Du behöver ingen remiss för att söka hjälp och stöd hos Inemotion Psykologi.

Vänd dig till en legitimerad psykolog

Att vända sig till en legitimerad psykolog med lång erfaranhet av att behandla utmattningssyndrom är en bra förutsättning för en lyckad behandling. Inemotion Psykologi har gedigen kunskap och erfarenhet av behandling med tredjevågens KBT inklusive mindfulness, KBT, ACT och CFT.

Läs mer om oss och psykologen som behandlar här.

Vill du veta mer eller komma igång direkt med din terapi?

Om du är intresserad av att veta mer, har frågor eller vill komma igång med din terapi, ta kontakt via kontaktformuläret. Det går såklart också bra att ringa eller skriva ett mail (glöm inte att uppge ditt telefonnummer). Mottagningen finns i Upplands Väsby, norr om Stockholm. Du behöver ingen remiss för att träffa en psykolog hos Inemotion Psykologi.