Inemotion Psykologi erbjuder privat parterapi och parsamtal med legitimerad psykolog som parterapeut i Upplands Väsby norr om Stockholm. Båda parter är närvarande och under relationsterapin diskuteras frågor och problem som kan orsaka spänningar eller konflikter. Psykologen hjälper er att utveckla bättre kommunikationsfärdigheter, arbeta med konfliktlösningstekniker, eller att återupptäcka de känslor och förbindelser som ni kanske gått miste om i förhållandet.
Relationsrådgivning och parterapi kan vara till hjälp för alla typer av par, oavsett om ni är gifta eller inte, samkönade eller heterosexuella, eller om ni har varit tillsammans under en kort eller en längre tid. Parterapi kan också användas för att arbeta med specifika relationsproblem, såsom kommunikationssvårigheter, sexuella problem, eller svårigheter att hantera viktiga livsförändringar och frågor, såsom födelse av ett barn eller förändringar i arbete eller bostad. Psykologen fungerar som en neutral och professionell guide som hjälper er som par att identifiera era utmaningar, förbättra kommunikationen och utveckla verktyg för att skapa en sundare och mer tillfredsställande relation.
Psykolog Johanna Berg arbetar med parterapi i Upplands Väsby. Att vända sig till en legitimerad psykolog kan vara särskilt värdefullt eftersom det krävs en komplex förståelse för mänskligt beteende och relationer för att hjälpa er som par att navigera genom utmaningar och förbättra er relation. Med en erfaren psykolog som parterapeut får ni en parterapi som använder tekniker och metoder som genom forskning har kunnat bevisas vara effektiva. Vid mötet med psykologen kan ni också få insikter kring er själva som individer, vilket kan vara värdefullt för att förstå och hantera eventuella underliggande individuella utmaningar som påverkar relationen.
En psykolog som specialiserat, utbildat sig och har erfarenhet av parterapi kan vara till hjälp på flera sätt. Men hur går parterapi till? Här är några exempel på hur en psykolog kan hjälpa ett par genom parterapi:
En säker och trygg miljö: En psykolog som specialiserar sig på parterapi kan hjälpa till att skapa en säker och trygg miljö där båda parter kan känna sig bekväma att öppna upp och uttrycka sina känslor och behov.
Psykologen har tystnadsplikt: Legitimerade psykologer i Sverige har tystnadsplikt. Det innebär att all information som ni delar med psykologen under parterapin hanteras konfidentiellt och delas med någon annan utan uttryckligt samtycke.
Förmedlande av kommunikationsfärdigheter: Psykologen kan lära ut kommunikationsfärdigheter som hjälper paret att kommunicera effektivt och förstå varandras behov och önskemål genom att lyssna aktivt på varandra. Att lära sig kommunicera i ett förhållande på ett sätt som fungerar för båda parter är viktig och psykologen kan hjälpa paret att identifiera och förstå mönster i kommunikationen som kan orsaka kommunikationsproblem i realtionen samt (onödig) konflikt eller missförstånd.
Utforska och förstå känslomässiga reaktioner: Psykologen hjälper er att utforska och förstå de känslor och känslomässiga reaktioner som uppstår i relationen. Genom att identifiera och kommunicera dessa känslor öppnar sig möjligheten att skapa en djupare förståelse för varandra.
Identifiera negativa interaktionsmönster: Psykologen hjälper er att identifiera negativa interaktionsmönster som kan skapa distans och konflikt i förhållandet. Dessa inkluderar ofta känslokalla reaktioner, kritik, defensivitet och tillbakadragande. Psykologen kan också hjälpa till er att identifiera andra problem som hindrar kommunikationen och samarbetet i relationen.
Konflikthantering: Psykologen kan hjälpa till med konfliktlösning genom att lära paret tekniker för att hantera konflikter på ett effektivt sätt. Det kan handla om verktyg för att hantera känslomässiga reaktioner, hantera stress och förbättra förmågan att samarbeta. Detta kan bidra till att minska spänningar och förbättra kommunikationen i relationen.
Stärka positiva interaktionsmönster: Psykologen fokuserar på att stärka de positiva interaktionsmönster och skapa en atmosfär av acceptans och förståelse för att hjälpa er att återknyta till era känslomässiga band.
Återanknytning och försoning: Genom att arbeta igenom de känslomässiga hinder och trauman som kan ha påverkat förhållandet hjälper parterapi er att skapa en känsla av försoning och återanknytning till varandra.
Feedback och råd: Genom att ge feedback och råd om hur ni kan förbättra er relation och övervinna utmaningar kan psykologen hjälpa er att se situationen från olika perspektiv och utveckla nya strategier för att hantera frågor, problem och situationer.
I terapin kan psykologen kan använda flera olika metoder och rekommendera övningar för att hjälpa er som par att skapa en starkare relation och känslomässigt närma er varandra igen, för att sedan också återupptäcka er kärlek till varandra.
Parterapi tillsammans med en legitimerad psykolog som parterapeut hjälper och en sund relationsbyggnad kan ha en betydande positiv inverkan på ert liv och er relation på flera sätt. Det finns omfattande forskning om långvariga parrelationer som har identifierat vissa mönster och faktorer som bidrar till framgångsrika och hållbara förhållanden. En parterapi baserad på dessa rön och erfarenheter kan ha följande effekter:
Förbättrad kommunikation: Genom parterapi kan ni lära er att kommunicera bättre och effktivare med varandra på ett mer öppet och ärligt sätt. Det kan bidra till ni tillsammans löser frågor som uppkommer och på så sätt minskar konflikter. Att förstå hur vissa sätt att kommunicera som till exempel genom kritik, försvar, förakt och att avbryta eller vägra engagera sig i diskussioner kan vara destruktiva för relationen kan hjälpa er som par att komma vidare från kommunikation som inte fungerar.
Bättre förståelse för din partner: Parterapi kan hjälpa er att få en bättre förståelse för den andra parten i förhållandet, dennes behov och känslor. Genom att söka förståelse och öva på empatisk lyssning för att förstå sin partners perspektiv istället för att enbart fokusera på att lösa specifika problem kan göra att var och en av er bli mer empatisk och förstående, vilket kan skapa en djupare och mer meningsfull relation.
Ökad självkännedom: I parterapi kan psykologen också hjälpa er få en bättre förståelse för era egna behov, önskemål och känslor. En förbättrad självkänsla och självmedvetenhet kan ofta ha en positiv inverkan på relationen men också på andra områden i livet.
Bättre konfliktlösning: Psykologen kan lära er hitta effektiva strategier för att lugna ner heta diskussioner och undvika att konflikter eskalerar, vilket kan minska spänningar och öka harmonin i relationen. Att lära er hur ni reparerar istället för att eskalera konflikter.
Ett alternativ till separation och skilsmässa. Att undvika skilsmässa eller separation kan vara utmanande men parterapi kan vara ett sätt att försöka rädda och förbättra förhållandet eller äktenskapet med äktenskapsrådgivning innan man överväger en skilsmässa.
Ett alternativ efter separation. Vissa par väljer också att gå i parterapi efter separation för att försöka hitta tillbaka till varandra igen.
Förbättrad livskvalitet: Genom att förbättra er relation med varandra kan parterapi också ha en positiv inverkan på er övergripande livskvalitet. En positiv och hälsosam relation kan bidra till att öka den allmänna livsglädjen.
Vad pratar man om i parterapi? Här finns några exempel på vanligt förekommande frågor som kan vara viktiga att ta upp och behandla. Exakt vilka frågor som är viktiga att gå igenom i just er parterapi formas sedan av förutsättningarna i er relation.
Intimitet: Många par kämpar med att upprätthålla en intim relation, både på fysisk och känslomässig nivå. Intimitet är ett vanligt ämne att prata om vid parterapi eftersom det är en viktig del av en hälsosam och tillfredsställande relation. Intimitet handlar inte bara om sexuell närhet, utan också om emotionell, psykologisk och social närhet mellan två personer. Att förstå betydelsen av de små handlingar av uppskattning och kärlek som bygger och stärker banden mellan parterna. När det finns brister i empati och intimitet mellan två personer kan det orsaka spänningar och frustration i relationen. Det kan även leda till en minskad känsla av samhörighet och tillhörighet, vilket kan påverka er på flera plan.
Tillit: Tillit är en grundläggande faktor i en hälsosam och tillfredsställande relation. När det finns tillit, ömsesidig respekt och förtroende mellan två personer känner man sig säker och trygg i relationen, och man vågar öppna upp och vara sårbar. Därför är det viktigt att prata om tillit vid parterapi, eftersom bristande tillit kan vara en stor utmaning för en relation. Misstro och bristande tillit kan leda till en minskad känsla av samhörighet och tillhörighet, och skapa en känsla av isolering och ensamhet. Om det har funnits svek eller förtroendeproblem i förhållandet kan parterapi hjälpa er som par att arbeta genom dessa frågor och lära er att förlåta och bygga upp förtroende igen. Det kan innebära att ni behöver arbeta med att öka öppenheten och kommunikationen, att öva er på att vara sårbara och att ge och ta emot förtroende, samt att arbeta med att återuppbygga förtroendet efter en förlusten av tillit.
Framtidsplaner: Framtidsplaner är viktiga att prata om vid parterapi eftersom det kan hjälpa er att förstå varandras drömmar, förväntningar och mål. Att ha en gemensam vision för framtiden kan också hjälpa er att öka samarbetet och samhörigheten i relationen och därför är det bra att identifiera om det finns skillnader i vad ni som individer vill uppnå. Om man inte tar upp framtidsplaner i tid kan det leda till obehagliga överraskningar och frustrationer senare i relationen. Att prata om framtidsplaner kan hjälpa er att skapa en starkare känsla av samhörighet och tillhörighet, genom att båda parter får möjlighet att uttrycka sina önskningar och drömmar. Detta kan bidra till en sund och långvarig relation, där båda parter känner sig stöttade och uppmuntrade att följa era drömmar tillsammans.
När ni som par söker parterapi genomgår psykologen tillsammans med er en process för att förstå just er relation. Detta innefattar att ta reda på vilka frågor som är viktiga, vilka utmaningar ni möter och vad ni vill uppnå genom terapin. Baserat på denna information kan psykologen skapa en plan och rekommendera ett genomförande som är anpassat efter just er och ert förhållandes specifika behov.
Många undrar hur parterapi går till i praktiken. Parterapi är en samarbetsprocess, och det är viktigt att ni som par är villiga att arbeta tillsammans för att förbättra er relation. Alla relationer har sina utmaningar och därför behöver terapin anpassas till dessa i varje enskilt fall. Parterapi kommer att kräva tid och engagemang men genom att öppet utforska era utmaningar och arbeta med psykologen kan ni uppnå en djupare förståelse för varandra och skapa en mer tillfredsställande och kärleksfullare relation. Parterapi utförs i en serie av sessioner, där ni som par träffar psykologen regelbundet under en längre tid för att arbeta med era relationella problem.
Processen kan variera beroende på ert specifika behov, men det finns några övergripande steg som ofta ingår i parterapin:
Utvärdering och anamnes: Psykologen börjar vanligtvis med en inledande session där vi får lära känna varandra och förstå relationens historia, utmaningar och sätta mål för terapin. Detta ger psykologen en grundläggande förståelse för er och hur ni kan få bäst hjälp i er realtion.
Identifiering av problemområden: Psykologen arbetar tillsammans med er för att identifiera de områden där ni har utmaningar och konflikter. Dessa relationsproblem kan vara allt från kommunikation och konflikthantering till misstro och svek, bristande intimitet och närhet eller föräldraskapsutmaningar.
Utforska kärnfrågor: Psykologen kan hjälpa er att undersöka djupare kärnfrågor som kan påverka er relation, som tidigare trauman, ohanterade känslor eller osunda mönster från tidigare förhållanden. Andra frågor som är vanliga kan handla om förändring och framtidsplaner eller svårigheter med att fatta beslut.
Utveckling av verktyg och strategier: Psykologen introducerar verktyg och strategier som ni kan använda för att hantera era utmaningar på ett hälsosamt sätt. Detta kan inkludera konfliktlösningsmetoder, övningar för att öka förståelsen för varandra och sätt att förstärka bandet mellan er.
Självreflektion: Parterapi innebär också individuell självreflektion, där ni som individer uppmanas att tänka på era egna tankar, känslor och beteenden som kan påverka relationen.
Hemarbete: Mellan sessionerna kan ni få uppgifter eller övningar att arbeta med hemma för att fortsätta göra framsteg och tillämpa de nya strategierna i det dagliga livet.
Under parterapi kan olika övningar och tekniker användas beroende på era specifika utmaningar och behov. Här följer exempel på vanliga övningar vid parterapi:
Kommunikationsövningar: Dessa övningar fokuserar vid parterapi på att förbättra kommunikationen mellan er i relationen. Det kan inkludera aktivt lyssnande, övningar för att uttrycka känslor och behov tydligt, och lära sig att kommunicera utan att utlösa konflikter.
Konfliktlösningsövningar: Dessa övningar syftar vid parterapi till att hjälpa er som par att hantera konflikter på ett konstruktivt sätt. Det kan innefatta att identifiera mönster av konflikter, lära sig som individ att förhandla och kompromissa samt utveckla lösningar som båda parter kan acceptera.
Känslomässig anslutningsövningar: Dessa övningar är utformade för att stärka den känslomässiga anknytningen mellan er som par. Det kan inkludera övningar som främjar ömsesidig empati, övningar för att öka närvaron och uppmärksamheten gentemot varandra, och övningar för att återuppliva känslomässig intimitet.
Rollspel: Psykologen kan använda rollspel i parterapin för att hjälpa er som par att utforska olika situationer och förbättra era kommunikationsfärdigheter. Detta kan inkludera att simulera svåra samtal eller konfliktsituationer för att öva på att hantera dem på ett mer konstruktivt sätt.
Reflektionsövningar: Dessa övningar uppmuntrar respektive partner att reflektera över sina egna tankar, känslor och beteenden, samt att förstå hur de påverkar relationen. Det kan inkludera dagboksskrivning, självreflektion eller övningar för att identifiera och utmana negativa tankemönster.
Övningar för att bygga tillit: Om tillit är ett problem i relationen kan psykologen använda övningar för att hjälpa till att återuppbygga förtroendet mellan er som par. Parterapin kan inkludera övningar för att öka öppenhet och sårbarhet, att förlåta och lämna gamla missförstånd eller förtroendebrott bakom er för att istället fokusera på att bygga nya positiva erfarenheter tillsammans.
Frekvens av parterapisessioner, alltså hur ofta man träffas:
Veckovisa sessioner i början av terapin är en vanlig praxis är att ha för att bygga en grund och förstå relationens dynamik. Genom att träffas regelbundet kan psykologen bättre följa utvecklingen och arbetet med de aktuella utmaningarna som ni som par står inför.
Ibland kan frekvensen minska till en gång varannan vecka eller ännu längre tid mellan sessionerna när ni som par gör framsteg och känner er mer självsäkra i era förmågor att hantera relationens utmaningar.
Total varaktighet, alltså den totala tiden parterapin pågår:
Parterapi kan variera i längd från några få sessioner till flera månader eller mer, beroende på era specifika behov som par. Vissa par kan uppnå sina mål på kortare tid, medan andra kan behöva mer tid för att arbeta igenom utmaningarna och stärka relationen. Det inte finns inte något på förhand fastställt antal sessioner eller en specifik tidsram för en parterapi. Vissa relationer kräver mer arbete och andra mindre för att nå till den punkt där ni vill vara som par. Hos Inemotion Psykologi får parterapin ta den tid relationen kräver och det är ni som par som tillsammans med psykologen kommer överens om hur länge parterapin och relationsrådgivningen ska pågå.
Om förhållandet stöter på nya utmaningar senare så går det såklart bra att som par eller individuellt återuppta terapin för att få ytterligare stöd när relationen och liver kräver det.
Tillsammans med psykologen kommer ni sätta upp realistiska mål och psykologen kommer utveckla en plan som är anpassad efter ert behov och önskemål. Att vara öppen för kommunikation och samarbete med psykologen är viktigt för att få ut det mesta av parterapin och för att skapa en framgångsrik förändring i förhållandet.
Beteendeterapi för par (på engelska Behavioral Couple Therapy, BCT) är en form av parterapi som fokuserar på att förbättra relationen mellan två personer genom att förändra deras beteenden och interaktionsmönster. BCT bygger på principen att problem i relationer ofta uppstår från negativa beteendemönster som kan förstärkas över tid. Terapin syftar till att identifiera dessa mönster och ersätta dem med mer positiva och konstruktiva beteenden, vilket kan leda till ökad tillfredsställelse och minskade konflikter i relationen.
Terapiformen bygger på följande grundkomponenter:
Kommunikationsträning: Ett centralt fokus i BCT är att lära par att kommunicera mer effektivt. Detta kan inkludera tekniker för att lyssna aktivt, uttrycka känslor tydligt, och att undvika destruktiva kommunikationsmönster som kritik och försvar.
Problemlösning: BCT hjälper par att utveckla färdigheter för att lösa konflikter och fatta gemensamma beslut. Terapeuten guidar paret i att identifiera problemområden och att arbeta tillsammans för att hitta lösningar som båda parter kan acceptera.
Ömsesidig förstärkning: Terapin betonar vikten av positivt beteende gentemot varandra, såsom att visa uppskattning och tillgivenhet. Genom att förstärka positiva beteenden hos varandra kan par bygga en mer stabil och kärleksfull relation.
BCT har visat sig vara effektivt för att minska relationella problem och förbättra tillfredsställelsen i parrelationer. Metoden används ofta för att hjälpa par som upplever kroniska konflikter, låg tillfredsställelse eller andra problem som hotar relationens stabilitet.
Integrativ beteendeterapi för par (Integrative Behavioral Couple Therapy, IBCT) betraktas som en del av den tredje vågens KBT och är en form av parterapi som kombinerar traditionella beteendeterapeutiska metoder med acceptansbaserade tekniker. IBCT utvecklades som en vidareutveckling av traditionell beteendeterapi för par (BCT) och fokuserar på att hjälpa par att acceptera och förstå varandras olikheter och känslomässiga reaktioner snarare än att försöka ändra dem.
IBCT tillsammans med en legitimerad psykolog kombinerar beteendeförändring med acceptans för att hjälpa par hantera relationella utmaningar. Metoden betonar vikten av att både förändra problematiska beteenden och att acceptera de aspekter av en partner som inte kan ändras. Genom att främja emotionell förståelse och tolerans minskar konflikter och intimiteten ökar.
Acceptans: IBCT betonar vikten av att acceptera varandras olikheter och att förstå att vissa aspekter av en partner kanske aldrig helt kan förändras. Terapin syftar till att hjälpa par att utveckla en större tolerans och medkänsla för dessa olikheter, vilket kan minska konflikter och främja en djupare känslomässig förbindelse.
Beteendeförändring: Traditionell beteendeterapi fokuserar på att förändra negativa beteendemönster genom kommunikationsträning, problemlösning och andra färdigheter. Vid IBCT kompletteras detta med acceptansstrategier, vilket innebär att par både arbetar på att förändra vissa beteenden men också lär sig att acceptera vissa aspekter av relationen som kanske inte låter sig ändras.
Emotionell förståelse: Psykologen hjälper paret att förstå och uttrycka sina känslomässiga upplevelser på ett sätt som främjar intimitet och minskar missförstånd. Det innefattar att förstå de underliggande känslorna och behoven som driver och framkallar problematiska beteenden.
Integrativ beteendeterapi för par börjar med att psykologen lär känna er som par och hur ni fungerar tillsammans, för att sedan ge er feedback och identifiera de viktigaste utmaningarna. Tillsammans jobbar ni fram strategier för att hantera konflikter, både genom att förändra beteenden och genom att lära er acceptera varandras olikheter. Till sist ser ni till att stärka de nya färdigheterna så att de positiva förändringarna håller i sig över tid.
Bedömning: Terapin börjar vanligtvis med en omfattande bedömning där psykologen lär känna er dynamik som par, era styrkor, svagheter, och specifika problem. Det innebär att ni kommer ha både gemensamma sessioner och enskilda intervjuer med respektive partner.
Feedback och formulering av problem: Efter bedömningen ger psykologen feedback och formulerar de viktigaste problemen i er relation. Det inkluderar att identifiera vilka problem som kan förändras genom beteendeförändringar och vilka som bäst hanteras genom acceptans.
Arbete med acceptans och förändring: Under terapins gång arbetar ni tillsammans med psykologen för att utveckla strategier för att hantera konflikter och förbättra relationen. Detta kan innefatta övningar i att uttrycka känslor, kommunicera effektivt, och öka intimiteten. Samtidigt arbetar ni också med att acceptera de delar av varandras personlighet eller beteenden som är svåra att förändra.
Uppföljning och avslutning: Mot slutet av terapin arbetar ni på att konsolidera de färdigheter och insikter som utvecklats under terapin, med fokus på att upprätthålla de positiva förändringarna över tid.
Forskning har visat att IBCT kan vara effektivt för att minska konflikter och förbättra tillfredsställelsen i relationer. Eftersom terapin både betonar förändring och acceptans kan den vara särskilt passande för par som har upplevt långvariga och komplexa problem. IBCT har också den fördelen att den inte bara försöker lösa problemen utan också förändrar hur ni som par förhåller er till problemen.
Känslomässigt fokuserad terapi, eller på engelska Emotionally Focused Therapy (EFT), är en terapiform som främst används för att hjälpa par (eller familjemedlemmar) att förbättra och stärka sina relationer genom att fokusera på känslomässig bindning och anknytning. EFT bygger på idén att många problem i relationer uppstår när par tappar känslomässig kontakt med varandra, vilket kan leda till missförstånd, konflikter och en känsla av distans. Behandlingen syftar till att identifiera och förändra destruktiva känslomönster som skapar spänningar och otrygghet.
De centrala aspekterna inom känslomässigt fokuserad terapi (EFT) är inriktade på att förbättra parrelationer genom att arbeta med känslomässig anknytning och interaktion. Här är de viktigaste aspekterna:
Känslomässig anknytning. Vid känslomässigt fokuserad terapi betonas vikten av en trygg känslomässig anknytning mellan parterna. En central del av terapin är att identifiera och förstå de känslomässiga band som håller relationen samman, samt att återupprätta eller stärka dessa band när de har blivit svaga eller skadade.
Identifiering och förändring av negativa mönster. Psykologen hjälper er som par att identifiera destruktiva mönster i era interaktioner, ofta kallade "negativa cykler". Dessa mönster kan omfatta beteenden som kritik, tillbakadragande eller undvikande, och EFT syftar till att bryta dessa cykler och ersätta dem med sätt som fungerar när ni interagerar med varandra.
Utforskning av underliggande känslor. Metoden fokuserar på att hjälpa er att nå och uttrycka de underliggande känslor och behov som ofta ligger dolda bakom ytliga konflikter och beteenden. Genom att få tillgång till dessa känslor kan ni förstå varandra bättre och svara upp till varandras behov på ett mer empatiskt och omtänksamt sätt.
Omstrukturering av interaktioner. En annan central aspekt vid känslomässigt fokuserad terapi är att omstrukturera hur ni som par interagerar med varandra, särskilt i känslomässigt laddade situationer. Det innebär att hjälpa er att kommunicera era känslor och behov på ett sätt som leder till närhet och ömsesidig förståelse, snarare än att skapa konflikt eller distans.
Skapande av trygghet och tillit. Behandlingen strävar efter att skapa en trygg och tillitsfull atmosfär i er relation där båda parter känner sig emotionellt trygga och säkra. Ni får lär er att stödja och bekräfta varandras känslor, vilket i sin tur förstärker relationens stabilitet och motståndskraft.
Försoning och läkning. En viktig aspekt av terapin är att hjälpa er att försonas efter konflikter och att läka gamla sår och trauman. Ni kan komma att behöva bearbeta och förstå gamla smärtsamma upplevelser och bygga upp ett nytt, mer positivt sätt att relatera till varandra.
Känslomässigt fokuserad terapi blir särskilt relevant i relationer där det finns problem i form av en känsla av avstånd, bristande intimitet, eller en oförmåga att kommunicera känslor och behov på ett sätt som känns tryggt och begripligt för båda parter. Terapiformen är effektiv när relationen präglas av upprepade konflikter som verkar bottna i osäkerhet, otrygghet eller rädsla för avvisning. Metoden är också mycket användbar för par där det finns problem med svartsjuka, otrohet, eller trauman som har påverkat förtroendet och den känslomässiga tryggheten i relationen. I dessa situationer skapar EFT en djupare förståelse för varandras känslomässiga sårbarheter och behov, vilket gör det lättare att bryta destruktiva mönster och återknyta till varandra på ett mer kärleksfullt sätt.
Att övertyga din partner att gå i parterapi kan vara en utmaning, eller till och med en mindre bra lösning, särskilt om hen är tveksam eller inte är övertygad om att parterapi kan hjälpa er. När ni diskuterar frågan om paterapi är rätt för er så finns det några saker att tänka på:
Respektera din partners val: Det är viktigt att respektera din partners beslut om de inte vill gå i parterapi. Tvinga inte din partner att delta i terapi om den inte är bekväma med det. Tala istället öppet och ärligt om dina känslor och förklara varför du vill gå i terapi. Förklara att du tror att terapin kan hjälpa er båda att förbättra relationen.
Förklara fördelarna: Berätta för din partner om fördelarna med att gå i parterapi och hur det kan hjälpa er båda att kommunicera bättre, öka förståelsen för varandra och förbättra relationen.
Hitta alternativ: Om din partner fortfarande inte är intresserad av att gå i parterapi, föreslå alternativ som kanske fungerar bättre för hen, som att läsa böcker om relationer tillsammans eller söka stöd från en präst, imam eller rabbin som har erfarenhet av rådgivning. I studier har man också sett att par som tränar tillsammans och genom fysisk träning visar egagemang, känner stöd och uppmuntrar varandra är på bättre humör samt känner sig mer nöjda med sin relation.
Gå i terapi ensam: Om din partner fortfarande inte vill gå i terapi, överväg att gå i terapi ensam. Det kan hjälpa dig att förstå och hantera dina egna känslor och reaktioner i relationen och ge dig verktyg för att hantera relationen på ett hjälpsamt sätt.
Att gå själv i individuell terapi kan vara ett sätt för dig att arbeta med och förbättra din relation, även om din partner inte deltar. Eftersom du är ena halvan av er relation, kan relationsterapi hjälpa dig att förstå och hantera dina egna känslor, tankar och beteenden, vilket i sin tur kan påverka hur du relaterar till din partner. Genom att utforska tidigare erfarenheter, emotionella sår eller ohanterliga känslor som ilska eller rädsla, får du hos psykologen förutsättningar att skapa en mer balanserad och hälsosam relation.
Tillsammans med en relationspsykolog kan du arbeta med att identifiera de faktorer som påverkar din relation, som exempelvis kommunikationssvårigheter, självkänsla eller stress. Terapin hjälper dig att utveckla nya färdigheter och verktyg som kan göra det lättare att hantera eventuella konflikter eller förbättra kommunikationen. Du kommer att kunna lära dig hur du kan sätta tydliga gränser, stärka din självkänsla och på ett mer konstruktivt sätt hantera problem som uppstår i relationen.
Även om din partner inte deltar i relationsterapin, kan den personliga utveckling du gör genom individuell terapi ändå leda till positiva förändringar i er relation. När du börjar förstå dina egna behov och känslor, och lär dig hur du kan uttrycka dem på ett sätt som når fram till din partner, kommer det att påverka dynamiken mellan er. Du får också möjlighet att bryta eventuella destruktiva mönster som kan bidra till era relationsproblem, och i stället utveckla nya sätt att relatera till din partner som bygger på förståelse och respekt.
Genom att fokusera på din egen utveckling skapar du inte bara bättre förutsättningar för att hantera dina egna känslor, utan du kan också bli mer lyhörd och empatisk gentemot din partner. Individuell terapi och relationsrådgivning kan ge dig verktyg för att skapa en starkare och mer tillfredsställande relation, där både du och din partner kan känna er mer sedda och förstådda.
Parterapi kan även efter en separation vara ett sätt för er att försöka hitta tillbaka till varandra igen. När ert förhållande har brutits upp, kanske det finns problem och ouppklarade känslor kvar som ni har ett behov av att hantera. Om ni vill försöka hitta tillbaka till varandra efter separationen kan en psykolog fungera som en neutral tredje part som hjälper er båda att kommunicera mer effektivt och att förstå varandras perspektiv. Det kan vara särskilt viktigt efter en separation, då känslor av ilska, besvikelse och sorg annars kan göra det svårt att få till konstruktiva samtal.
Genom att återuppbygga förtroendet och närheten som gått förlorad, kan parterapi skapa en ny grund för er relation. Om ni är villiga att satsa på ert förhållande igen kan ni utforska de bakomliggande orsakerna ledde fram till separationen och hitta sätt att ta er runt och förbi det som inte fungerade. Det kan handla om att hantera gamla sår, förbättra sättet ni relaterar till varandra på, eller att återupptäcka vad som en gång gjorde er relation stark och meningsfull.
Om ni fortfarande känner tveksamhet efter separationen kan parterapi hjälpa er att fatta ett mer genomtänkt beslut om huruvida ni vill återuppta relationen eller gå vidare i livet var och en på egen hand. Det kan vara ett bra alternativ för er som är osäkra på er framtid tillsammans, men som är villiga att investera tid och ansträngning i att försöka återfå kontakten och kärleken ni en gång delade. Kanske leder det till att ni inser att ni fortfarande har starka känslor för varandra.
Förhållanden kan också ta slut och separationen kan då vara en av de mest smärtsamma upplevelserna i livet. Många känner en djup sorg, förlust och en känsla av misslyckande efter att en relation har tagit slut och när framtida drömmar och planer plötsligt känns oåtkomliga.
Det är vanligt att känna sig ensam och överväldigad, samtidigt som det kan vara svårt att bearbeta alla de komplexa känslor som uppstår. I sådana stunder kan individuell terapi, eller kanske ett krissamtal, erbjuda en trygg plats för att reflektera över vad som hänt och bearbeta smärtan. Genom samtal med psykologen kan du få hjälp att förstå dina egna känslor, bearbeta sorgen, och hitta verktyg för att återfå din styrka och börja se framåt mot en ny framtid. Individuell terapi kan hjälpa dig att bygga upp din självkänsla och skapa en ny riktning i livet, där fokus ligger på ditt eget välbefinnande och din personliga utveckling.
Inemotion Psykologi erbjuder parterapi med privat psykolog i en trygg och estetiskt tilltalande miljö. I Villa Ed finns verksamhet som ger möjlighet att komma bort från vardagens krav för en stund. Den unika Villa Ed ligger i ett område med närhet till grönskan, sjön och med utsikt över Eds kyrka, Upplands Väsby. Naturen och närområdet erbjuder möjlighet till återhämtning och har ni lite tid över så passa gärna på att gå en promenad i den mysiga omgivningen.
Med värme, kunskap och nyfikenhet utforskar vi tillsammans hur era tankar, känslor och beteenden påverkar ert samspel som par, och hur ni kan hitta nya sätt att kommunicera och agera för att stärka er relation. Parsamtalen kan ta den tid som behövs för att ni ska nå fram till en bättre förståelse och ett mer balanserat förhållande.
Hos Inemotion Psykologi finns vid parterapi flexibilitet i sessionernas längd. Utöver ordinarie besökstider på 50 minuter kan ni välja längre sessioner på 90 minuter, och många par föredrar denna längd för att få mer tid att hinna prata och bearbeta olika frågor tillsammans. För de som vill ha ännu mer tid finns möjligheten att boka en dubbel ordinarie tid på 110 minuter. Eftersom två personer ska hinna med att dela sina tankar och känslor, kan en längre session vara en fördel för att skapa mer utrymme för samtal och reflektion. Hos Inemotion Psykologi finns tid till en kvalitativ och professionell parterapi med en legitimerad psykolog, i en trygg och rofylld miljö. Det är enkelt att ta kontakt och att boka tid.
När ni går i parterapi hos en legitimerad psykolog är tjänsten momsfri. Enligt Skatteverket är åtgärder som syftar till att "medicinskt förebygga, utreda och behandla sjukdomar" momsbefriade om de utförs av någon med särskild legitimation, vilket en psykolog alltid måste ha. Parterapi som genomförs av en legitimerad psykolog omfattas av detta momsundantag. Skatteverket nämner uttryckligen "samtalsstöd vid relationsstörningar" som ett exempel på sjukvård. Detta stödjer direkt att parterapi, som ju ofta handlar om att lösa eller hantera relationsproblem, faller under kategorin sjukvård och därför är momsbefriad.
Eftersom parterapi hos Inemotion Psykologi utförs av en legitimerad psykolog uppfyller den kriterierna för att vara en momsfri sjukvårdstjänst. Det innebär att ni som klienter inte behöver betala moms för parterapi hos Inemotion Psykologi, vilket kan göra parterapin mer ekonomiskt tillgänglig.
Bra att veta är att parterapi och alla andra former av terapi som utförs av någon utan särskild legitimation, ska om de utförs utanför sjukhusmiljö debiteras med moms.
När ni väljer att gå i parterapi hos en privat psykolog handlar det om att stärka er relation genom att förbättra kommunikationen, lösa konflikter och skapa en djupare förståelse för varandra. Tillsammans med en erfaren psykolog får ni möjlighet att utforska de specifika utmaningar som ni behöver hjälp att komma till rätta med. Det är en stor fördel att snabbt kunna få stöd när relationen kräver det, och då inom den tid motivationen att ta tag i problemen fortfarande finns kvar. Hos en privat psykolog är väntetiderna ofta korta, vilket gör att ni kan komma igång relativt snabbt. Ni har dessutom friheten att själva bestämma hur länge terapin behöver pågå, baserat på era egna behov. Det är inte heller ovanligt att en eller båda parter fortsätter att träffa psykologen individuellt, vilket är möjligt hos en privat psykolog.
Enligt socialtjänstlagen ska kommunen du bor i kunna erbjuda familjerådgivning, och rådgivningen vänder sig till par, föräldrar och familjer som behöver hjälp i olika samlevnadsfrågor. Rådgivningen kan fokusera på att hjälpa par med hjälp av psykoterapibehandling men också på att hjälpa en hel familj att hantera och lösa konflikter, förbättra kommunikationen samt att utveckla mer hälsosamma relationer. Alternativt kan rådgivningen också ha en inriktning på socialt och ekonomiskt stöd från till exempel kurator, socialsekreterare, präster eller diakon. Kommunens familjerådgivning i Upplands Väsby eller så kallade samarbetssamtal kan även användas för att hantera praktiska frågor som skilsmässa, familjeplanering samt samarbete kring barnens uppväxt och uppfostran.
En nackdel om man tänker sig att använda den kommunala familjerådgivingen för parterapi kan vara att vissa kommuner endast erbjuder ett begränsat antal samtal (ofta ungefär fem samtalstillfällen) inom ramen för familjerådgivningen och tyvärr är det i många kommuner också vanligt med långa väntetider. I värsta fall hinner man som par inte rädda relationen om man inte får tillgång till stöd och hjälp i tid. Relationer där barn berörs är ofta prioriterade och kostnaden varierar mellan olika kommuner.
Att välja mellan parterapi hos en privat psykolog och kommunens familjerådgivning är främst en fråga om fokus, omfattning, miljö och tillgänglighet till det stöd som relationen behöver, när den behöver det.
Om du eller ni är intresserade av att veta mer, har frågor eller vill komma igång med parsamtal eller individuell terapi, ta kontakt via kontaktformuläret. Det går såklart också bra att ringa eller skriva ett mail (glöm inte att uppge ditt telefonnummer). Mottagningen finns i Upplands Väsby, norr om Stockholm och Inemotion Psykologi tar emot besök av klienter från hela Storstockholm även om de flesta kommer från norrort och angränsande kommuner som Täby, Vallentuna, Sollentuna, Åkersberga, Märsta och Sigtuna.
Online-terapi har blivit allt mer efterfrågat som ett alternativ eller komplement till traditionella fysiska möten med parterapeut och psykolog.
Vi rekommenderar att parterapi i huvudsak genomförs i fysiska möten och då i våra trevliga lokaler i Upplands Väsby norr om Stockholm. Även om möjligheterna med videosamtal och parterapi på nätet kan ge praktiska fördelar är en av de största nackdelarna med att genomföra parterapi online att det kan vara svårt att läsa kroppsspråk och andra icke-verbala signaler som kan vara viktiga för att förstå varandra. Fysiska möten hos oss kan ge en "neutral plats" där ni som par kan diskutera era problem utan att någon känner sig trängd eller upplever att man befinner sig på någon annans territorium. Den neutrala miljön kan vara nödvändig för att ni båda ska känna er trygga och bekväma att prata öppet och ärligt. Vi märker också att särskilt i dessa tider av digitalisering är det fysiska mötet mellan psykolog och er som par ofta mer uppskattat än någonsin tidigare och har vid parterapi bättre förutsättningar att skapa det resultat som eftersträvas.
Med det sagt förstår vi att det finns tillfällen då det skulle vara uppskattat med flexibiliteten att kunna träffa sin relationsrådgivare online de dagar tiden inte riktigt räcker till för det fysiska mötet, eller när avståndet gör restiden stor. Därför kan parterapin också genomföras i en mix av fysiska möten och möten online.