Fobier

KBT som behandling mot fobier

Fobier kan behandlas effektivt med KBT genom en behandlingsform som kallas för exponeringsbaserad terapi. Denna behandling hjälper klienten att gradvis konfrontera och öva på att hantera de situationer eller objekt som de är rädda för. Om du lider av en fobi och det påverkar ditt dagliga liv är det klokt att söka professionell hjälp för att få stöd och behandling.

Behandlingen inkluderar vanligtvis följande element:

Behandlingens längd kan variera beroende på svårighetsgraden av fobin, men vanligtvis krävs 6-10 sessioner för att se en betydande förbättring. KBT har visat sig vara en effektiv behandling för fobier, med många patienter som upplever betydande lindring av sina symtom efter behandling.

Exempel på vanliga fobier

Det finns många saker man kan utveckla en fobi för men här följer några av de vanligaste fobierna som människor kan uppleva:

Det finns många andra fobier, eftersom människor kan ha rädsla för nästan vad som helst. Fobier kan vara begränsade till specifika situationer eller objekt, och de kan också variera i svårighetsgrad, från milda besvär till att påverka en persons dagliga liv och välbefinnande. Om du lider av en fobi och känner att det påverkar ditt liv negativt, kan det vara värdefullt att söka professionell hjälp hos en psykolog. Chanserna är goda att du kan bli av med din fobi eller i alla fall lindra den.

Specifik fobi

Specifika fobier, också känt som enkla fobier, är en typ av ångeststörning som innebär en överväldigande och oproportionerlig rädsla för en specifik sak, situation eller objekt. Denna rädsla kan vara så intensiv att den leder till undvikande av föremålet eller situationen, vilket i sin tur kan påverka en persons dagliga liv och välmående. Specifika fobier kan rikta sig mot nästan vad som helst, inklusive djur (till exempel spindlar eller hundar), situationer (till exempel flygning eller att vara i trånga utrymmen), naturfenomen (till exempel åska eller blixt), medicinska procedurer, vardagliga föremål (till exempel nålar eller hissar) och många andra saker.

En legitimerad psykolog kan spela en viktig roll i att hjälpa någon som lider av en specifik fobi. Här är några sätt på vilka psykologen kan hjälpa:

Det är viktigt att söka hjälp om du eller någon du känner lider av en specifik fobi, eftersom dessa fobier kan vara mycket begränsande och påverka livskvaliteten. Med professionell hjälp och lämplig behandling kan många människor med specifika fobier uppnå betydande förbättring och lära sig att hantera sina rädslor.

Olika orsaker till utveckling av fobi

Utvecklingen av fobier är komplex och kan bero på flera faktorer, inklusive:

Alla männikskor som utsätts för dessa faktorer utvecklar inte fobier, och många faktorer kan interagera på komplexa sätt. Behandling för fobier, inklusive kognitiv beteendeterapi (KBT) och exponeringsterapi, kan vara effektiva för att hantera och minska rädslan. 

Vänd dig till en legitimerad psykolog

Att vända sig till en legitimerad psykolog med lång erfaranhet av att behandla fobier är en bra förutsättning för en lyckad behandling. Inemotion Psykologi har gedigen kunskap och erfarenhet av behandling med tredjevågens KBT inklusive mindfulness, KBT, ACT och CFT.

Läs mer om oss och psykologen som behandlar här.

Intresserad, vill veta mer eller komma igång direkt med din terapi?

Om du är intresserad av att veta mer, har frågor eller vill komma igång med din terapi, ta kontakt via kontaktformuläret. Det går såklart också bra att ringa eller skriva ett mail (glöm inte att uppge ditt telefonnummer). Mottagningen finns i Upplands Väsby, norr om Stockholm.

Inemotion Psykologi tar emot besök av klienter från hela Stockholm även om de flesta kommer från norrort och angränsande kommuner som Täby, Vallentuna, Sollentuna, Åkersberga, Märsta och Sigtuna. Du behöver ingen remiss eller egenremiss för att träffa en psykolog hos Inemotion Psykologi.