Bli av med din fobi
Behandling med KBT mot fobi
Fobier är möjliga att behandla. Det vanligaste sättet att behandla fobier är genom kognitiv beteendeterapi. KBT är en evidensbaserad behandlingsmetod som har visat sig vara mycket effektiv för att hantera och minska fobier. Metoden fokuserar vanligtvis på två huvudkomponenter:
Kognitiv omstrukturering: Detta innebär att identifiera och utmana de negativa tankemönster och irrationella övertygelser som ligger till grund för fobin. Genom att du lär dig att ersätta dessa tankar med mer realistiska och balanserade tankar kan du minska din ångest.
Exponeringsterapi: Detta är en central del av KBT mot fobier. Exponeringsterapi innebär gradvis och systematiskt utsättande för det du är rädd för, objektet eller aktiviteten, under kontrollerade former. Syftet är att minska rädslan och ångesten som är kopplade till fobin genom att gradvis öka exponeringen över tid.
KBT är den föredragna och mest studerade metoden för att behandla fobier, eftersom den inte bara fokuserar på att minska symtom utan också på att lära individen effektiva strategier för att hantera och övervinna sin rädsla på lång sikt.
Behandlingen kan också innefatta följande element:
Psykoedukation: Psykologen ger utbildning om fobi, vad det är och hur det kan behandlas. Du få lära dig om de fysiologiska och emotionella reaktionerna som är förknippade med fobier.
Avslappningstekniker: Psykologen kan lära ut olika avslappningstekniker, som djup muskelavslappning eller mindfulness, för att minska ångest och stress.
En behandling med KBT hos en psykolog är ofta ett relativt snabbt och förutsägbart sätt att bli av med sin fobi. Om du lider av fobi och det påverkar ditt dagliga liv är det därför klokt att söka professionell hjälp hos en legitimerad KBT-psykolog för att få stöd och behandling. Många upplever betydande lindring av sina symtom eller blir helt av med sin fobi efter behandling.
En fobi innebär att du blir överdrivet rädd
När du har en fobi, är det inte bara en vanlig rädsla; det är en intensiv och irrationell rädsla för ett specifikt objekt, en situation eller en aktivitet som får dig att känna en extrem ångest. Denna rädsla är oproportionerlig i förhållande till den faktiska faran och kan leda till starka ångestreaktioner när du konfronteras med eller bara tänker på det som utlöser fobin. Känslan kan vara så intensiv att den påverkar din vardag, vilket gör att du kanske undviker platser, aktiviteter eller situationer där du tror att du kan stöta på det du är rädd för. Det är vanligt att känna sig frustrerad eller skamsen över sin fobi, särskilt om du inser att rädslan är irrationell men ändå inte kan kontrollera den. Detta kan leda till att du isolerar dig eller känner dig ensam i din upplevelse.
När du konfronteras med det som du är rädd för, eller till och med bara tänker på det, kan du uppleva en mängd olika symtom. Fysiskt kan ditt hjärta börja slå snabbare, du kan börja svettas, skaka eller känna dig yr. Du kan också känna dig andfådd, ha en klump i halsen eller få magont. Dessa symtom kan vara så starka att de ibland känns som att de tar över din kropp.
Specifik fobi
En specifik fobi skiljer sig från en fobi i allmänhet genom att fokus ligger på en tydligt identifierbar, överväldigande och oproportionerlig rädsla för något specifikt, medan en generell fobi kan vara mer diffus och omfatta flera olika rädslor eller situationer. Denna rädsla kan vara så intensiv att den leder till undvikande av vissa föremål eller situationer, vilket i sin tur kan få stor påverkan på det dagliga livet. Specifika fobier kan rikta sig mot nästan vad som helst, inklusive djur (till exempel spindlar eller hundar), situationer (till exempel flygning eller att vara i trånga utrymmen), naturfenomen (till exempel åska eller blixt), medicinska procedurer, vardagliga föremål (till exempel nålar eller hissar) och många andra saker.
Exempel på vanliga fobier
Det finns många saker man kan utveckla en fobi för men här följer några av de vanligaste specifika fobierna som människor kan uppleva:
Agorafobi – en fobi som innebär rädsla för och undvikande av platser eller situationer där man kan känna sig instängd, hjälplös eller svår att fly från om pinsamma ångestsymtom skulle uppstå. Det kan inkludera platser som öppna platser, folksamlingar eller platser långt borta från trygga zoner som hemmet.
Akrofobi – en specifik fobi som innebär en överdriven och irrationell rädsla för höjder.
Araknofobi – en extrem rädsla för spindlar, en form av specifik fobi som orsakar överdriven ångest eller panik vid tanken på eller synen av spindlar.
Cynofobi – rädsla för hundar och att vara överdrivet hundrädd.
Dysmorfofobi (kroppsdysmorfiskt syndrom eller BDD - Body Dysmorphic Disorder) – en fixering och starka, ofta förvrängda, negativa tankar om en eller flera upplevda kroppsliga defekter eller brister i sitt utseende, även om dessa i verkligheten är små eller inte syns för andra.
Ematofobi – en specifik fobi som innebär en intensiv rädsla för att kräkas eller att bevittna andra personer kräkas.
Entomofobi – en fobi som innebär en intensiv rädsla för insekter.
Eritrofobi – en överväldigande rädsla för att rodna eller att uppleva att ens kinder blir röda. Personen kan vara rädd för att andra ska märka deras rödhet när de rodnar.
Flygfobi även känd som aviophobia – är en specifik fobi som innebär flygrädsla, en intensiv rädsla för att flyga eller befinna sig i flygplan.
Hemofobi (hematofobi) – även kallad blodfobi, är en specifik fobi som innebär en irrationell rädsla eller avsky för blod.
Klaustrofobi – en överdriven rädsla för trånga eller instängda utrymmen som kan ge en klaustrofobisk känsla.
Nyctofobi – är en irrationell rädsla för mörker eller att befinna sig i mörka miljöer. Denna specifika fobi och mörkrädsla är vanligare hos barn, men kan även kvarstå i vuxen ålder.
Ofidiofobi eller ofidofobi – en överdriven och irrationell rädsla för ormar.
Trypanofobi – en irrationell och överdriven rädsla för sprutor, injektioner eller nålar. Bara tanken på en situation där man behöver få en injektion kan utlösa kraftig ångest eller till och med svimning.
Trypofobi – innebär en stark känsla av obehag eller avsky mot mönster av små hål eller upphöjningar. Personer med denna fobi kan uppleva ångest, illamående och andra fysiska symtom när de konfronteras med triggande bilder som honungskakor eller lotusfrön.
Det finns många andra fobier, eftersom människor kan ha rädsla för nästan vad som helst. Fobier kan vara begränsade till specifika situationer eller objekt, och de kan också variera i svårighetsgrad, från milda besvär till att påverka en persons dagliga liv och välbefinnande. Om du lider av en fobi och känner att det påverkar ditt liv negativt, kan det vara värdefullt att söka professionell hjälp hos en psykolog. Chanserna är goda att du kan bli av med din fobi eller i alla fall lindra den.
Mitt liv med en specifik fobi är som att ständigt ha en skugga över sig – en skrämmande känsla av rädsla och ångest som dyker upp när man minst väntar sig det. För mig handlar det om att alltid vara på vakt, alltid vara medveten om att det som skrämmer mig kan finnas där, även om det är långt ifrån mig. Till exempel, min fobi för spindlar betyder att jag inte bara är rädd för att se en spindel, utan tanken på att en spindel kan dyka upp i mitt hem kan göra mig panikslagen.
Det påverkar mitt liv på många sätt. Jag undviker platser där jag vet att spindlar kan finnas, som källare eller gamla skrymslen. Jag kan bli så ängslig att jag inte kan sova om jag tror att det kan finnas en spindel någonstans i mitt rum. Det är som att vara fången av min egen rädsla, fastän jag vet att spindlar inte egentligen kan skada mig.
Det svåraste är när andra inte förstår. De säger att det är irrationellt, att jag borde konfrontera min rädsla, men de förstår inte den överväldigande paniken jag känner när jag är i närheten av det jag är rädd för. Det kan kännas som att min fobi styr mitt liv ibland, och det är frustrerande att känna sig så maktlös.
Men jag vet också att det finns behandlingar som kan hjälpa mig att hantera min fobi, så att den inte längre dominerar mitt liv på det sätt den gör nu. En dag vill jag kunna leva utan den ständiga rädslan och ångesten som min specifika fobi medför.
Fobier hos barn
Att som förälder se sitt barn kämpa med en fobi kan vara en jobbig upplevelse. Men det är inte ovanligt att barn utvecklar rädslor för olika saker. Många barn kan uppleva rädsla för djur som hundar, spindlar eller insekter. Denna rädsla kan vara intensiv och göra det svårt för dem att vara i närheten av dessa djur, även om de är ofarliga. Andra barn kan ha en djup rädsla för mörka rum eller platser, vilket kan göra nattliga aktiviteter som att gå och lägga sig till en utmaning.
För många barn med fobier, oavsett typ, kan deras rädslor till slut få stor påverkan i vardagen. Det kan visa sig genom ångest, undvikande beteenden eller fysiska symtom som buksmärtor eller huvudvärk. Dessa reaktioner är deras sätt att hantera den intensiva känslan av rädsla de känner.
Många föräldrar står inför liknande utmaningar men en psykolog kan stödja både dig och ditt barn på vägen mot att övervinna rädslorna i en trygg miljö. Psykologen kan hjälpa ditt barn att gradvis möta sina rädslor och gradvis öka sin toleransnivå för det som skrämmer genom att successivt närma sig det som orsakar rädslan i små steg. Samtidigt lär sig barnet nya sätt att tänka och reagera i situationen.
Som förälder kommer du också att spela en viktig roll i processen. Att stödja och uppmuntra ditt barn genom deras framsteg och utmaningar kommer att ha stor betydelse. Att lyssna på deras rädslor, visa förståelse och undvika att förminska deras känslor är viktigt. Psykologen kan hjälpa dig med hur du kan stötta ditt barn hemma och i vardagen för att främja deras framsteg. Inemotion Psykologi har möjlighet att hjälpa barn från cirka 10 års ålder och uppåt.
Fobier kan utvecklas genom inlärning
Fobier kan utvecklas genom inlärning på flera sätt, oftast genom upprepad exponering för en skrämmande eller ångestframkallande situation eller föremål. Barn reagerar starkt på nya eller skrämmande situationer tidigt i livet, medan äldre barn, tonåringar och vuxna oftare utvecklar fobier relaterade till sociala interaktioner eller specifika föremål.
Så här kan inlärning kan bidra till utvecklingen av fobier:
Direkt erfarenhet: Ett barn eller vuxen kan utveckla en fobi genom att direkt uppleva eller bevittna en traumatisk händelse som är förknippad med det som utlöser rädslan. Till exempel, om ett barn blir biten av en hund och upplever detta som mycket skrämmande, kan det leda till utvecklingen av en fobi för hundar.
Indirekt inlärning: Det är också möjligt att en fobi kan utvecklas genom att observera eller höra om andras negativa erfarenheter. Till exempel kan ett barn utveckla rädsla för att flyga efter att ha hört en förälders eller en annan vuxens ångestfyllda berättelser om flygningar.
Social inlärning: Barn är känsliga för sociala signaler och lär sig lätt att vara rädda för något genom att se andra människors rädsla eller undvikande beteende. Om till exempel en förälder eller en annan auktoritetsfigur visar rädsla inför spindlar, kan barnet lära sig att också vara rädd för dem.
Klassisk betingning: En fobi kan också utvecklas genom klassisk betingning, där en neutral stimulus (t.ex. ett visst föremål eller plats) kopplas ihop med en negativ upplevelse eller känsla (t.ex. ångest eller rädsla). Efter upprepade upplevelser av denna koppling kan den neutrala stimulusen i sig själv utlösa rädsla eller ångest.
Information och medier: Bilder, filmer eller berättelser som porträtterar specifika faror eller farliga situationer kan också bidra till att forma och förstärka fobier genom att förstärka rädsla och ångestrelaterade associationer.
Det är möjligt att en förälder kan överföra en fobi till sitt barn genom inlärning, särskilt om barnet är känsligt för förälderns rädsla eller ångest. Man bör som föräldrar vara medveten om hur det egna beteendet och hur de känslor man visar kan påverka sitt barn, kanske särskilt när det gäller rädslor och fobier. Att hantera sina egna rädslor på ett sätt som gör att de inte i onödan överförs till barnet, kan minska risken för att barnet utvecklar en liknande fobi som man själv har. Det kan därför om man har en fobi som förälder vara klokt att ta hjälp av en psykolog för att minska risken att överföra sin fobi till sitt barn.
Andra orsaker till utveckling av fobier
Utvecklingen av fobier är komplex och kan bero på flera faktorer, inklusive:
Genetik: Det finns bevis för att vissa fobier kan ha en genetisk komponent. Om det finns en familjehistoria av specifika fobier, kan det öka risken för att utveckla en fobi.
Kognitiva faktorer: Negativa tankemönster och kognitiva förvrängningar kan spela en roll i utvecklingen av fobier. Till exempel kan överdriven oro och katastroftankar förstärka rädslan.
Biologiska faktorer: Kemiska obalanser i hjärnan, särskilt relaterade till neurotransmittorer som serotonin, kan påverka sårbarheten för att utveckla fobier.
Alla människor som utsätts för dessa faktorer utvecklar inte fobier, och många underliggande faktorer kan interagera på komplexa sätt vid uppkomsten av en fobi.
Vänd dig till en legitimerad psykolog
Att vända sig till en legitimerad psykolog med utbildning för och erfaranhet av att behandla fobier är en bra förutsättning för en lyckad behandling. Inemotion Psykologi har gedigen kunskap och erfarenhet av behandling med tredjevågens KBT inklusive mindfulness, KBT, ACT och CFT.
Intresserad, vill veta mer eller komma igång direkt med din terapi?
Om du är intresserad av att veta mer, har frågor eller vill komma igång med din terapi, ta kontakt via kontaktformuläret. Det går såklart också bra att ringa eller skriva ett mail (glöm inte att uppge ditt telefonnummer). Mottagningen finns i Upplands Väsby, norr om Stockholm.
Inemotion Psykologi tar emot besök av klienter från hela Stockholm även om de flesta kommer från norrort och angränsande kommuner som Täby, Vallentuna, Sollentuna, Åkersberga, Märsta och Sigtuna. Du behöver ingen remiss eller egenremiss för att träffa en psykolog hos Inemotion Psykologi.