Behandling vid ångest

Behandling av ångest med tredje vågens KBT

Ångest är en ibland långvarig och ofta obefogad eller överdriven känsla av oro eller anspänning inför möjliga framtida händelser som skulle kunna vara obehagliga eller hotande. När du behöver hjälp mot ångest kan kognitiv beteendeterapi tillsammans med en psykolog vara en effektiv behandling. Tredje vågens KBT används ofta för att övervinna ångestsymtom och kan vara ett effektivt sätt att dämpa eller bli av med din ångest utan medicin.

Metakognitiv terapi, medveten närvaro, acceptansbaserade övningar, avslappningsträning och andningsövningar är ytterligare tekniker som psykologen kan använda vid behandling mot ångest. Det är verktyg och metoder som kan hjälpa dig att minska stress och dämpa din ångest i situationen då den uppstår.

Exponeringsterapi kan vara en del av din behandling

Exponeringsterapi är en form av kognitiv beteendeterapi (KBT) som används för att övervinna rädsla och ångest vid vilken du gradvis och systematiskt utsättas för den situation eller det objekt som utlöser ångesten. Behandlingen sker i en kontrollerad och säker miljö tillsammans med din psykolog och kan inkludera både verklig exponering och övningar där du föreställer dig den ångestframkallande situationen. Syftet är att vänja dig vid din rädsla genom att upprepade gånger möta den utan att uppleva de negativa konsekvenser som du fruktar att den ska medföra. Det kallas ofta för "habituering" eller "desensibilisering" och när du inser att den fruktade situationen inte är så farlig som du trott, minskar ångesten över tid.

Högfungerande ångest

Vid högfungerande ångest lever du med din ångest, samtidigt som du klarar av att dölja den på ett sätt som gör att din omgivning inte märker den. Eftersom du klarar av att prestera och samtidigt dölja din ångest kan du fortsätta att upprätthålla jobb, familj och sociala relationer och utåt sett leva ett framgångsrikt liv. Trots att det ser ut som att du har allt under kontroll, kan den inre pressen vara överväldigande. 

Ofta finns vid högfungerande ångest en egen förväntan, och också en tro om att omgivningen delar densamma, där du ska vara ”duktig”, prestera på hög nivå och vara bra på att hantera dina känslor och din ångest på egen hand. Denna förväntan skapar en press på att dölja känslorna och upprätthålla en fasad av kontroll och framgång. Du blir expert på att dölja din prestationsångest för omvärlden samtidigt som du för en inre kamp med överväldigande känslor av oro och självkritik. Den dubbla belastning högfungerande ångest medför kan bli mycket utmanande och leda till att du isolerar dig för att inte alltid behöva hålla fasaden uppe

Kanske känner du att de människor som trots allt känner till hur du mår ändå har svårt att förstå hur du kan ha ångest samtidigt som du är högpresterande. Du är i så fall inte ensam och det är också vanligt vid högfunktionell ångest att vanan att prestera skapar en ovilja att söka hjälp, eftersom du kanske inte vill visa inför andra vad som kan uppfattas som svaghet eller brist på kontroll.

Högfungerande ångest innebär att man upplever inre oro och självkritik men ändå upprätthåller ett framgångsrikt yttre och klarar av vardagens krav. Många som lever med högfungerande ångest upplever symtom som:

En vanlig behandling vid högfungerande ångest hos en psykolog är KBT (kognitiv beteendeterapi) tack vare dess starka evidensbas. Acceptance and Commitment Therapy (ACT) och mindfulness-baserad kognitiv terapi (MBKT) är också effektiva alternativ vid högfunktionell ångest, särskilt om du har ett behov av att utveckla ett mer accepterande förhållningssätt till dina känslor. Om din högfungerande ångest gör att du ofta kritiserar dig själv för att inte vara "tillräcklig", kan compassionfokuserad terapi (CFT) hjälpa dig genom att få dig att utveckla en mer medkännande inställning till dig själv. 

Inte sällan är det en kombination av dessa terapiformer som fungerar allra bäst vid högfungerande ångest. Ta därför hjälp av en legitimerad psykolog med rätt utbildning som kan hjälpa dig att bryta den negativa spiralen av oro och självkritik.

Generaliserat ångestsyndrom (GAD)

Generaliserat ångestsyndrom (GAD) är en ångestsjukdom som innebär en överdriven och konstant ångest och oro över olika saker i vardagen. Att leva med GAD medför en överväldigande känsla av konstant oro och ångest relaterad till vanliga situationer på jobbet, i relationer eller kring hälsa, ekonomi och andra vardagliga bekymmer. Denna oro är svår att kontrollera och ofta oproportionerlig, ibland till och med orealistisk, i förhållande till situationen. När du  lever med GAD och ständig ångest kan symtomen kännas som att du har en konstant klump i magen eller en tyngd på bröstet och du kan också uppleva fysiska symtom som muskelspänningar, rastlöshet, sömnproblem, koncentrationssvårigheter och irritabilitet. För att få diagnosen GAD måste symtomen vara närvarande under minst sex månader. Generaliserat ångestsyndrom behandlas ofta effektivt med metakognitiv terapi eller KBT.

Andra vanliga typer av ångest

 Morgonångest är en känsla av oro eller ångest som uppstår på morgonen, ofta innan dagens aktiviteter börjar. Den vanligaste orsaken är stress eller oro relaterad till kommande uppgifter eller sådant du tror kommer hända under dagen eller som en känsla av att du inte är redo för vad som komma skall.

Ångest på grund av tvångssyndrom (OCD) innefattar oönskade och påträngande tvångstankar med påföljande tvångshandlingar. Tvångshandlingarna är ett sätt att försöka hantera eller neutralisera ångesten, men de ger oftast bara tillfällig lindring och kan leda till en ond cirkel av ökad ångest och fler tvångshandlingar.

Specifika fobier skapar ångest genom en intensiv och irrationell rädsla för ett specifikt objekt eller situation, såsom höjder, spindlar eller flygning. Bara tanken på den fruktade situationen triggar en omedelbar ofta kraftig ångestreaktion, som i sin tur kan leda till undvikandebeteenden för att minska ångesten.

Panikångest är en ångeststörning som kännetecknas av oväntade och plötsliga panikattacker, ofta åtföljda av fysiska symtom som hjärtklappning och andnöd.

Agorafobi eller torgskräck förekommer ofta tillsammans med paniksyndrom och skapar en intensiv ångest och rädsla för platser eller situationer där det kan vara svårt att fly, där man känner sig trängd eller hjälplös. Rädslan kan vara förknippad med oro över att tappa kontrollen i vissa miljöer som till exempel öppna eller trånga platser, folkmassor, offentliga transportmedel, eller bara att lämna hemmet.

Social ångest innebär en stark rädsla för att bli negativt bedömd, förödmjukad eller avvisad i sociala situationer. Personer med social ångest undviker ofta sociala sammanhang eller genomlider dem med intensiv oro.

Hälsoångest är en överdriven oro för att ha eller utveckla en allvarlig sjukdom, trots att medicinska undersökningar inte visar på några problem. Personer med hälsoångest tenderar att tolka normala kroppsliga sensationer som tecken på allvarlig sjukdom och kan ofta söka hjälp hos vården för upprepade medicinska kontroller för att få försäkran om att inte vara sjuk.

Separationsångest innebär en överdriven rädsla för att bli åtskild från en nära person eller en trygg plats. Det kan påverka både barn och vuxna och leda till stark ångest och oro. Hos barn kan det manifesteras som tårar, ilska och undvikande av skolan eller att sova ensam. Vuxna kan uppleva liknande rädslor och undvika att vara ifrån den förtrogna personen eller platsen.

Existentiell ångest är en form av djup oro och osäkerhet som uppstår när man konfronteras med livets existentiella frågor såsom livets mening eller sin egen dödlighet. Ångesten kan uppstå när man reflekterar över sin egen existens, sina val och sin plats i världen. Denna typ av ångest är ofta kopplad till insikten om livets förgänglighet och den ofrånkomliga känslan av att behöva skapa sin egen mening i tillvaron.

Fysiska och psykiska symtom vid ångest

Emotionellt kan ångest kännas som en överväldigande våg av oro eller rädsla som sköljer över dig. Du kan känna panik eller en stark nervositet som du har svårt att skaka av dig. Du är på helspänn, som om något hemskt ska hända när som helst, och ångesten påverkar din förmåga att tänka klart. Dina tankar rusar och det är  lätt att du fastnar i ett tankemönster där du föreställer dig de värsta möjliga scenarierna.

Att uppleva ångest kan kännas väldigt obehagligt och skrämmande. Kanske slår ditt hjärta snabbare än vanligt, eller så börjar du svettas och skaka. Du kan också känna dig yr, ha svårt att andas eller få ont i magen och må illa. Dessa fysiska symtom kan göra att du känner dig ännu mer orolig, vilket skapar en ond cirkel.

När du drabbas av ångest kan det kännas som att världen krymper omkring dig vilket begränsar dina val. Det är lätt att du blir ängslig och du känner dig otrygg. Dina negativa tankar gör att du undviker situationer som du tror kommer att orsaka ångest. Detta undvikande kan ge en tillfällig lättnad, men det leder ofta till en ond spiral av mer och mer undvikanden som förvärrar problemet och begränsar ditt liv ännu mer. Genom behandling tillsammans med en psykolog finns det sätt att bryta denna spiral av konstant ångest och öppna upp för nya möjligheter.

Vanliga fysiska symtom vid ångest

Många upplever ångest genom fysiska reaktioner. Dessa symtom kan ibland misstolkas som tecken på andra hälsoproblem:

Vanliga psykiska och känslomässiga symtom vid ångest

Ångest påverkar också ditt mentala tillstånd, vilket kan vara lika jobbigt som de fysiska symtomen:

Att lära sig hantera ångest och oro kan vara en utmanande process som tar lite tid. En psykolog kan erbjuda strategier och stöd för att du ska kunna hantera din ångest på ett effektivt sätt och slippa ha den ständiga oron och anspänningen i kroppen.

Ångest i samband med graviditet

Ångest under graviditet kan diagnostiseras som perinatal ångest. Denna term inkluderar ångest som uppstår både under graviditeten (prenatal) och vid tiden efter förlossningen (postnatal). Vi möter relativt ofta kvinnor med perinatal ångest då det är relativt vanligt, och ibland kan perinatal ångest även förekomma tillsammans med depression.

Vanliga symptom på perinatal ångest inkluderar:

Perinatal ångest kan variera i intensitet, från mild till mer allvarlig, och det är viktigt att försöka uppmärksamma symptomen tidigt för att få rätt stöd och behandling. Om ångesten blir mer påtaglig eller långvarig kan en psykolog diagnostisera den som en ångeststörning specifikt kopplad till graviditet, eller som en del av en bredare psykisk hälsoproblematik under perinatalperioden.

Känslan när ångesten slår till på riktigt är svår att beskriva. För mig börjar det ofta med en knut i magen, som om någon har dragit åt ett rep runt mina inälvor. Den känslan sprider sig sedan uppåt, genom bröstet som känns tungt och trångt, tills den når halsen där det blir svårt att andas. Det känns som att mitt hjärta slår dubbelt så snabbt som det borde. Tankarna blir kaotiska, och jag får svårt att koncentrera mig på något annat än den där känslan av överhängande fara. 

Ångesten kan slå till av nästan ingen anledning alls. Små saker som att gå till affären eller svara på ett telefonsamtal kan trigga tankarna, och plötsligt känns det som jag står framför oöverstigliga berg. Att träffa människor, även de jag känner väl, kan ibland kännas outhärdligt. Sociala situationer fyller mig med rädsla för att säga eller göra fel, vilket har gjort att jag har börjat göra vad jag kan för att inte ens riskera att hamna i en sådan situation. På jobbet sitter jag framför datorn och stirrar på skärmen utan att riktigt ta in vad jag ser. Jag kämpar med att hålla fasaden uppe och kanske märks det inte utåt hur jag egentligen mår, men inuti känns det som att jag håller på att explodera. Ännu levererar jag, men jag är rädd för att plötsligt en dag så går det inte längre.


Nätterna är kanske värst av allt. När allt är tyst och mörkt och det inte finns något som distraherar mig, det är då ångesten verkligen får fäste. Tankarna snurrar i en oändlig loop av oro och självförebråelser. Jag vrider och vänder mig, och varje gång jag tror att jag ska somna, slår ångesten till med full kraft igen. Nästa dag gör bristen på sömn mig ännu mer sårbar, vilket känns som en ond cirkel. "Slappna av" eller "oroa dig inte" är vanliga råd jag får, men de hjälper inte. Jag klarar inte av att kontrollera ångesten med bara viljestyrka eller positivt tänkande. Den är som en okontrollerbar storm inombords, och ibland känns det som att den håller på att kväva mig. Även om jag kämpar börjar jag nu inse att jag behöver få hjälp att hitta ett sätt att leva ett liv där ångesten inte längre har samma grepp om mig.

Katastroftankar och ångest

Katastroftankar är negativa och ofta överdrivna tankar om framtida händelser eller situationer som antas vara katastrofala eller mycket negativa. Dessa negativa tankar kan inkludera förutsägelser om det värsta möjliga utfallet av en situation, till exempel att misslyckas, bli avvisad, eller att något hemskt kommer att inträffa. Om man lider av ångest är katastroftankar vanligt och katastroftankarna kan i sig vara en del av anledningen till den ångest man har. Nästan alla upplever någon form av negativa tankar eller oro då och då, men när katastroftankar blir mer frekventa, intensiva och obehagliga kan de ha stor påverkan välbefinnandet och förmågan att fungera normalt i vardagen.

Katastroftankar kan orsaka ångest på flera sätt:

Att hantera katastroftankar och den ångest de orsakar kan kräva olika strategier som psykologen kan hjälpa dig med, som kognitiv beteendeterapi (KBT) för att identifiera och utmana negativa tankemönster, metakognitiv terapi för att förändra dina tankar om dina tankar, avslappningsövningar för att minska den fysiologiska reaktionen på ångest, och övningar för att gradvis exponera dig för de situationer som orsakar ångest för att minska rädslan och undvikandet.

Att ha katastroftankar är ganska vanligt. Du kan påverkas  av dessa i olika grad, bland annat beroende på följande faktorer:

Trots att katastroftankar är vanliga bör man inte ignorera deras påverkan på välbefinnandet. Om du upplever katastroftankar som stör din livskvalitet kan du ta hjälp av en psykolog som kan hjälpa dig att hantera dem på ett bättre sätt. Att söka stöd från en psykolog kan vara ett viktigt steg mot att minska dina katastroftankars inverkan på ditt dagliga liv.

Därför får vi ångest

Ångest orsakas som en naturlig respons på fara eller hot, och har hjälpt oss att överleva genom att aktivera vår "kamp eller flykt"-reaktion. När vi känner ångest, frigörs stresshormoner som adrenalin och kortisol i vårt system, vilket gör att vi blir mer alerta och redo att hantera hotande situationer. För oss människor har det haft ett syfte och har givit oss en evolutionär fördel.

Så även om ångest kan vara normalt i vissa situationer finns det andra situationer där det inte finns någon akut fara, till exempel när man tänker på framtiden eller oroar sig för sociala relationer. Att leva med ångest och kanske till och med uppleva svår ångest varje dag innebär starka känslor av oro, rädsla eller obehag som ofta är både fysiskt och mentalt påfrestande. När ångesten blir överdriven eller ständigt närvarande kan det ha stor påverkan på livet. Att efter behandling bli fri från ångest upplevs ofta som en stor lättnad.

Ta hjälp av en legitimerad psykolog vid ångest

Att vända sig till en legitimerad psykolog med lång erfaranhet av att behandla ångest är en bra förutsättning för en lyckad behandling. Inemotion Psykologi har gedigen kunskap och erfarenhet av behandling med tredje vågens KBT inklusive exponeringsterapi, mindfulness, KBT, ACT och CFT.

Läs mer om oss och psykologen som behandlar här.

Intresserad, vill veta mer eller komma igång direkt med din terapi?

Om du är intresserad av att veta mer om hur du kan bli av med din ångest, har frågor eller vill komma igång med din terapi, ta kontakt via kontaktformuläret. Om du av någon anledning inte vill använda formuläret går det såklart också bra att ringa, skicka SMS eller skriva ett mail (glöm inte att uppge ditt telefonnummer). Mottagningen finns i Upplands Väsby, norr om Stockholm.

Inemotion Psykologi tar emot besök av klienter från hela Stockholm  även om de flesta kommer från norrort och angränsande kommuner som Täby, Vallentuna, Sollentuna, Åkersberga, Märsta och Sigtuna. Du behöver ingen remiss eller egenremiss för att komma igång med din samtalsterapi och behandling av ångest tillsammans med legitimerad psykolog hos Inemotion Psykologi.