Bedömningssamtal

Om det inledande bedömningssamtalet

Ett bedömningssamtal hos en psykolog kan se olika ut beroende på syftet med samtalet och vilken typ av bedömning som ska utföras. Generellt sett är bedömningssamtalet ett inledande besök där psykologen ställer frågor om ditt mående och situation, sammanfattar i en bedömning och eventuell diagnos och kommer med förslag på en behandlingsplan.

Här är en översikt över vad som kan ingå i ett bedömningssamtal:

Alla bedömningssamtal kan av naturliga skäl inte gå till på exakt samma sätt. Vad man behöver gå igenom beror bland annat på varför du sökt dig till en pykolog och vad du tror du behöver hjälp med. Dessa punkter är en vanlig grund för samtalet.

Förberedelser inför det första samtalet med en psykolog

Det är inte nödvändigt att förbereda sig på ett specifikt sätt inför ett bedömningssamtal med en psykolog, men det kan vara hjälpsamt att ha en uppfattning om vad som kan ha orsakat dina bekymmer, vad du vill uppnå genom psykoterapi eller om du har några specifika frågor du vill få svar på. Här följer några punkter som hjälper dig besvara några vanliga frågor inför mötet med psykologen:

Kom ihåg att bedömningssamtalet är till för att hjälpa dig att få rätt hjälp och behandling för dina bekymmer, så försök att vara öppen och ärlig under samtalet med psykologen

Att gå till en psykolog för första gången, känns det nervöst?

Det kan kanske kännas nervöst inför det första samtalet med psykolog. Kanske är det till och med första gången du ska träffa en psykolog. Tanken på att berätta om privata tankar och känslor, eller vara orolig för glömma att nämna viktig information. Var då trygg med att psykologen är utbildad i att föra samtal och kommer ställa de frågor som tar er vidare. Du behöver inte veta hur man berättar att man mår dåligt eller hur man berättar om sin psykiska ohälsa. Psykologen kommer hjälpa dig genom denna typ av frågor i samtalet. Det ni pratar om kommer att handla om dig och saker som du har med dig, så det kommer att vara ett ämne du känner väl. Om du ändå tycker att det känns nervöst kanske några av nedanstående punkter kan hjälpa dig en bit på vägen:

Legitimerad psykolog hos Inemotion Psykologi

Att vända sig till en legitimerad psykolog (leg psykolog) som har vidareutbildning inom relevanta områden samt har erfarenhet av behandling för det specifika problemet du söker hjälp för är en bra förutsättning för en lyckad behandling. Inemotion Psykologi har gedigen kunskap och erfarenhet av behandling med KBT, ACT och CFT avseende bland annat långvarig smärta och stress, ångest och depressioner hos både vuxna och ungdomar.

Läs mer här.

Inte bokat ditt första besök ännu?

Har du inte bokat ditt första besök ännu? Är du är intresserad av att veta mer, har frågor eller vill träffa psykolog och komma igång med din terapi? Ta kontakt via kontaktformuläret. Det går såklart också bra att ringa eller skriva ett mail (glöm inte att uppge ditt telefonnummer).

Inemotion Psykologi tar emot besök av klienter från hela Storstockholm även om de flesta kommer från norrort och angränsande kommuner som Täby, Vallentuna, Sollentuna, Åkersberga, Märsta och Sigtuna. Du behöver ingen remiss för att komma igång med din samtalsterapi och behandling tillsammans med legitimerad psykolog hos Inemotion Psykologi.