Bedömningssamtal
Om det inledande bedömningssamtalet
Ett bedömningssamtal hos en psykolog kan se olika ut beroende på syftet med samtalet och vilken typ av bedömning som ska utföras. Generellt sett är bedömningssamtalet ett inledande besök där psykologen ställer frågor om ditt mående och situation, sammanfattar i en bedömning och eventuell diagnos och kommer med förslag på en behandlingsplan.
Här är en översikt över vad som kan ingå i ett bedömningssamtal:
Alla bedömningssamtal kan av naturliga skäl inte gå till på exakt samma sätt. Vad man behöver gå igenom beror bland annat på varför du sökt dig till en pykolog och vad du tror du behöver hjälp med. Dessa punkter är en vanlig grund för samtalet.
Inledning: Psykologen kan börja med att presentera sig själv och förklara syftet med samtalet, hur samtalet kommer att genomföras och vilka typer av frågor som kan komma att ställas.
Bakgrundsinformation: Psykologen kan fråga om din bakgrund, såsom utbildning, arbete, familj, och tidigare psykologisk behandling.
Symptombeskrivning Psykologen kan ställa frågor om eventuella symptom eller problem som du beskrivit, till exempel sömnproblem, ångest, depression eller panikattacker.
Psykologisk bedömning: Psykologen gör en bedömning av dina besvär. Det är inte ovanligt att du får fylla i standardiserade frågeformulär för att psykologen ska få en tydlig bild av dina besvär. Formulären hjälper er också att senare kunna utvärdera om behandlingen går framåt.
Diagnos: Om psykologen finner att du uppfyller kriterierna för en diagnos, kan den förklara vad diagnosen innebär och hur den kan påverka ditt liv.
Behandlingsplan: Psykologen kan diskutera behandlingsalternativ för din individuella terapi och tillsammans med dig komma överens om en lämplig behandlingsplan.
Avslutning: Psykologen summerar samtalet och ger råd och information om nästa steg i behandlingsprocessen.
Förberedelser inför det första samtalet med en psykolog
Det är inte nödvändigt att förbereda sig på ett specifikt sätt inför ett bedömningssamtal med en psykolog, men det kan vara hjälpsamt att ha en uppfattning om vad som kan ha orsakat dina bekymmer, vad du vill uppnå genom psykoterapi eller om du har några specifika frågor du vill få svar på. Här följer några punkter som hjälper dig besvara några vanliga frågor inför mötet med psykologen:
Fundera på varför du söker hjälp: Innan du går till ett bedömningssamtal med en psykolog, kan det vara till hjälp att fundera på varför du söker hjälp. Vilka problem eller bekymmer upplever du, och hur påverkar de ditt dagliga liv?
Var öppen och ärlig: Bedömningssamtalet med en legitimerad psykolog handlar ofta om att diskutera dina känslor och tankar. Försök att vara så öppen du kan då det underlättar för dig och psykologen att hitta bästa tänkbara behandling för dina besvär. Ett samtal med psykolog har ofta ett lite lugnare tempo än andra samtal, så att du ska hinna reflektera och sätta ord på vad du tänker och känner. Du behöver inte ha alla svar klara eller veta allt när du kommer på besöket.
Om du har tidigare erfarenheter av psykologisk behandling: Psykologen kommer troligen att ställa frågor om din hälsa och dina tidigare erfarenheter av terapi eller medicinsk behandling. Det hjälper psykologen att få en helhetsbild av din hälsa och dina behov. Om du har haft tidigare erfarenheter av psykologisk behandling kan det vara till hjälp att tänka igenom om det var något del du upplevede att fungerade mer eller mindre bra i behandlingen som helhet.
Beskriv både mental och fysisk hälsa: Det är inte ovanligt att fysiska besvär även påverkar oss psykiskt och tvärtom. Därför kan det vara bra att berätta för psykologen även om eventuella fysiska hälsoproblem.
Var öppen för olika typer av behandling: Psykologen kan rekommendera olika typer av behandling baserat på dina behov. Försök att vara öppen för att pröva olika behandlingsmetoder, och diskutera med psykologen om du har några frågor eller farhågor.
Skriv ner frågor eller bekymmer du vill ta upp: Skriv gärna ner eventuella frågor eller bekymmer du vill ta upp i samtal med psykologen, så att du inte glömmer bort något du tycker är viktigt.
Kom i tid och var beredd på att prata om dig själv: Det är viktigt att komma i tid till bedömningssamtalet och att vara beredd på att prata om dig själv och dina erfarenheter. Var beredd på att psykologen kan ställa frågor om ditt liv, dina relationer och din hälsa.
Kom ihåg att bedömningssamtalet är till för att hjälpa dig att få rätt hjälp och behandling för dina bekymmer, så försök att vara öppen och ärlig under samtalet med psykologen.
Att gå till en psykolog för första gången, känns det nervöst?
Det kan kanske kännas nervöst inför det första samtalet med psykolog. Kanske är det till och med första gången du ska träffa en psykolog. Tanken på att berätta om privata tankar och känslor, eller vara orolig för glömma att nämna viktig information. Var då trygg med att psykologen är utbildad i att föra samtal och kommer ställa de frågor som tar er vidare. Du behöver inte veta hur man berättar att man mår dåligt eller hur man berättar om sin psykiska ohälsa. Psykologen kommer hjälpa dig genom denna typ av frågor i samtalet. Det ni pratar om kommer att handla om dig och saker som du har med dig, så det kommer att vara ett ämne du känner väl. Om du ändå tycker att det känns nervöst kanske några av nedanstående punkter kan hjälpa dig en bit på vägen:
Prata med psykologen om dina farhågor och bekymmer: Det kan vara till hjälp att prata med psykologen om dina farhågor och bekymmer. Psykologen är där för att hjälpa dig, och det är viktigt att du känner dig trygg och bekväm under samtalet.
Se det som en möjlighet att få hjälp: Försök att se bedömningssamtalet som en möjlighet att få hjälp och stöd för dina bekymmer. Psykologen kan hjälpa dig att hitta rätt behandling och stöd för att må bättre.
Det är inte ovanligt att känna sig obekväm inför situationen: Att prata om känslor och tankar kan vara utmanande, men det kan också vara en viktig del av att ta hand om din mentala hälsa.
Var öppen för att berätta om det inte känns rätt: Om du känner att du inte har en bra kemi med psykologen eller om det inte känns rätt, kan det vara en bra idé att berätta om det. Det är viktigt att du känner dig trygg och bekväm med den hjälp du får.
Legitimerad psykolog hos Inemotion Psykologi
Att vända sig till en legitimerad psykolog (leg psykolog) som har vidareutbildning inom relevanta områden samt har erfarenhet av behandling för det specifika problemet du söker hjälp för är en bra förutsättning för en lyckad behandling. Inemotion Psykologi har gedigen kunskap och erfarenhet av behandling med KBT, ACT och CFT avseende bland annat långvarig smärta och stress, ångest och depressioner hos både vuxna och ungdomar.
Inte bokat ditt första besök ännu?
Har du inte bokat ditt första besök ännu? Är du är intresserade av att veta mer, har frågor eller vill träffa psykolog och komma igång med din terapi? Ta kontakt via kontaktformuläret. Det går såklart också bra att ringa eller skriva ett mail (glöm inte att uppge ditt telefonnummer). Du behöver ingen remiss för att träffa en psykolog hos Inemotion Psykologi.