Compassion-fokuserad terapi

Compassionfokuserad terapi (CFT)

Compassionfokuserad terapi (CFT) kan betraktas som en integrativ affektfokuserad terapi som är inriktad på att utveckla medkänsla och självmedkänsla som ett sätt att minska självkritik och hantera lidande. Metoden används ofta vid självkritik och skamkänslor men är också användbar för den som har svårigheter med emotionell reglering och som upplever intensiva negativa känslor som ångest eller depression. Det är en evidensbaserad terapiform som är baserad på gedigen forskning inom neurovetenskap, evolutionslära, anknytningspsykologi, affektteori och som delvis hämtat inspiration från buddhismen.

Behandlingsmetoden utvecklades av den brittiske psykologen och professorn Paul Gilbert i början av 1990-talet. Den har sin grund i kognitiv beteendeterapi men använder också tekniker och metoder från andra psykoterapiformer såsom psykodynamisk terapi och buddhistisk lära. Målet med compassionfokuserad terapi är att öka individens upplevelse av psykologisk trygghet och självtillit, och därigenom minska lidande och öka välmående.

CFT är utvecklat för personer som upplever mycket skam och självkritik och som har stor otrygghet generellt i livet. Forskning har visat att när vi upplever skam och självkritik har vi svårt att vara medkännande med oss själva och att ta emot medkänsla från andra. Vi får svårt att skapa hälsosamma relationer både till oss själva och andra.

Idag finns det forskning som visar att CFT kan vara verksamt även vid flera andra slags problem, till exempel långvarig stress och utmattningssyndrom. Även vid andra problem som kan orsaka negativa känslor och tankar som till exempel upplevt trauma och PTSD har studier visat att CFT har god effekt. Terapin syftar till att hjälpa personen att utveckla en känsla av självmedkänsla och medkänsla gentemot andra, vilket kan leda till ökad livstillfredsställelse och en förbättrad livskvalitet.

Forskning har visat att övning i compassion aktiverar system i hjärnan som minskar stress och ökar upplevelsen av att känna sig lugn och trygg. 

"The essence of compassion is a deep awareness of the suffering of oneself and of other living beings, coupled with a wish and an effort to relieve it.”

Prof. Paul Gilbert

Compassionfokuserad terapi (CFT) ses som en del av tredje vågens KBT (Kognitiv beteendeterapi) som är en grupp av terapier som bland annat betonar medveten närvaro, acceptans och medvetenhet om känslor och tankar. Dessa element förekommer även inom CFT, med särskilt fokus på utveckling av medkänsla och självmedkänsla som ett verktyg för att hantera negativa känslor och tankar.

För dig som lever med självkritik och skamkänslor

Överdriven självkritik innebär att du är hård mot dig själv, ofta på ett sätt som du aldrig skulle vara mot någon annan. Det kan handla om att ständigt hitta fel i det du gör, att inte känna sig nöjd med dina prestationer, eller att ha en inre röst som nedvärderar dig. Den skam du kan känna över att vara otillräcklig eller ”fel” kan leda till att du isolerar dig från andra och undviker situationer där du riskerar att bli dömd. Kanske känner du att du inte förtjänar kärlek eller respekt, eller att du ständigt måste vara perfekt för att bli accepterad. Att leva med konstant självkritik och skam kan bli en tung börda att bära. 

Compassionfokuserad terapi (CFT) kan användas till att hjälpa dig som kämpar med självkritik och skam. Genom CFT kan du lära dig att vara medkännande mot dig själv, vilket innebär att behandla dig själv med samma vänlighet och förståelse som du skulle visa en nära vän. Under behandlingen kommer psykologen att hjälpa dig att identifiera och utmana den självkritiska rösten inom dig och ersätta den med en mer stödjande och medkännande röst.

Genom behandling med CFT kan du börja förstå varför du känner som du gör. Många gånger är självkritik och skam rotade i tidigare upplevelser och trauman. Genom att utforska dessa med din psykolog kan du få insikt i hur dessa känslor har utvecklats och varför de håller sig kvar. CFT inkluderar ofta mindfulness-övningar som hjälper dig att bli mer medveten om dina tankar och känslor utan att döma dem. Det kan hjälpa dig att acceptera dig själv precis som du är och minska behovet av att ständigt sträva efter perfektion.

Är de krav vi ställer på oss själva rimliga?

I vår moderna tid, präglad av ständiga framsteg och höga förväntningar, har vi kanske i många fall kommit att ställa orimligt höga krav på oss själva. Vi lever i en värld där sociala medier och en kultur med krav på ständig prestation kan få oss att känna att vi alltid behöver vara på topp. Bilder av perfekta liv, karriärer och kroppar bombardera oss dagligen och skapar en miljö där det är lätt att känna att man aldrig riktigt räcker till.

Det är lätt att falla i fällan av att mäta vårt eget värde utifrån en delvis fiktiv standard som inte bara är svår att uppnå, utan som ofta är helt orealistisk. När vi ställs inför en sådan press är det lätt att börja betvivla värdet av sig själv och känna sig otillräcklig. Det är som om vi hela tiden i våra tankar jämför oss med en bild av omgivningen ihopsatt av en blandning av allt det vi ser som det bästa, som sällan speglar någon person i den riktiga verklighet som vi faktiskt lever i. Dessa orealistiska förväntningar leder inte sällan till en förödande självkritik, där vi ständigt jagar ideal som kanske aldrig varit möjliga att nå upp till.

Att behandla sig själv med självkritik och straff när man inte når dessa ideal är som att slå mot sig själv när man redan är svag och sårbar. Kanske har det gått så långt att det blivit normalt att höra en inre röst som är hård och dömande, en röst som säger att vi inte är tillräckligt bra eller att vi misslyckas om vi inte kan leva upp till orealistiska mål. I så fall riskerar det att bli en form av grymhet mot oss själva, där vi kan tillskriva våra brister och misslyckanden en orimlig storhet och där vi glömmer att vi är människor med begränsningar och behov av medkänsla.

I denna strävan efter perfektion riskerar vi att glömma den grundläggande mänskliga upplevelsen av att vara tillräcklig som man är. Var och en av oss bär på en unik blandning av styrkor och svagheter, och det är denna mänskliga komplexitet som gör oss verkliga och värdefulla. Vår förmåga att känna, att kämpa, och att växa är i sig självt en prestation värd att uppskatta. 

När dessa känslor av självkritik blir överväldigande kan det bli nödvändigt att ta hjälp i form av en psykolog som genom bland annat compassionfokuserad terapi kan lära dig att möta dina egna begränsningar med vänlighet istället för att döma dig själv för hårt. Att erkänna att de krav du ställer på dig själv ibland kan vara för stora är ett steg mot att behandla dig själv med den värme och förståelse du förtjänar. När du tillåter dig själv att vara mänsklig, att göra misstag, och att växa i din egen takt, ger du dig själv friheten att vara både hel och ofullkomlig samtidigt. I denna process finner du kanske inte bara en djupare självrespekt, utan även en väg till inre frid och verkligt välbefinnande.

CFT handlar om att utveckla din självmedkänsla...

I compassionfokuserad terapi används termen självmedkänsla (self-compassion) för att beskriva den hållning som eftersträvas där du är gillande och stödjande mot dig själv, istället för att anklaga dig själv och känna självförakt, skuld, skam och mindervärde. Denna självmedkänsla kan byggas upp ur flera olika perspektiv:

Dessa komponenter skapar tillsammans den helhetssyn på självmedkänsla som innebär att du behandlar dig själv med vänlighet, erkänner din mänsklighet med sina fel och brister och har ett balanserat förhållningssätt till det som händer i din omgivning. Kan du förlåta dig själv när något inte går som du tänkt dig och om du på ett engagerat sätt tar hand om dig själv kan du förbättra din mentala hälsa, öka din emotionella motståndskraft och förhoppningsvis i förlängningen uppnå en större tillfredsställelse i livet.

... och din medkänsla för omgivningen

Inom compassionfokuserad terapi (CFT) fokuserar den del som handlar om medkänsla på att utveckla och stärka förmågan att känna och uttrycka medkänsla gentemot andra, vilket har stor påverkan på relationer. Det innefattar att arbeta med och förbättra dina förmågor på områden som:

Om du känner dig ensam eller har svårt att vara social, kan denna del av terapin hjälpa dig att övervinna rädslan för att bli bedömd och förbättra dina sociala interaktioner. Tillsammans med psykologen kommer du att utforska hur du kan reagera mer empatiskt och konstruktivt i konflikter, vilket kan minska eventuella känslor av ilska och frustration. Och om du har svårt att bygga upp trygga och pålitliga relationer, vilket är vanligt efter till exempel trauma, kan dina nya förmågor också bidra till att skapa en starkare känsla av samhörighet och gemenskap.

Genom att träna på dessa aspekter av medkänsla kan du förbättra dina sociala relationer, minska konflikter och bidra till en mer stödjande och empatisk miljö både i ditt eget liv och men också i samhället i stort. Compassionfokuserad terapi betonar vikten av att kultivera dessa förmågor inte bara för individens eget välbefinnande, utan också för att skapa en mer medkännande och sammanhållen gemenskap.

Fokus på människans tre motivationssystem under terapin

Vid behandling med Compassion Focused Therapy (CFT) fokuserar psykologen på att utveckla tre viktiga system hos dig som klient. Med bilder illustreras dessa ofta som tre cirklar. Genom att utveckla och lära sig balansera dessa tre system syftar Compassion Focused Therapy (CFT) till att främja ökad medkänsla gentemot sig själv och andra, minska självkritik och skam samt öka välbefinnande och emotionell reglering. Dessa tre system är:

Inom compassionfokuserad terapi (CFT) erkänns vikten av att förstå och hantera detta hot- och självskyddssystem för att främja psykologiskt välbefinnande. Behandlingen inriktar sig på att minska negativa effekter av detta system, såsom självkritik, skam och negativ självbedömning. Här är några sätt på vilka CFT adresserar hot- och självskyddssystemet:

Genom att arbeta med hot- och självskyddssystemet inom CFT kan du lära dig att hantera hotande situationer och negativa känslor på ett mer konstruktivt sätt. Målet är att minska överaktiviteten i detta system och istället kultivera en känsla av inre trygghet, medkänsla och självacceptans. Genom medkänsla och självacceptans kan detta system regleras och de negativa effekterna mildras.

Inom compassionfokuserad terapi (CFT) erkänns vikten av att förstå och balansera driv- och belöningssystemet för att främja psykologiskt välbefinnande. Behandlingen fokuserar på att kultivera en sund motivationsinriktning och uppmuntrar till att belöna sig själv på ett hälsosamt sätt. Här är några sätt på vilka CFT adresserar driv- och belöningssystemet:

Genom att i terapin arbeta med driv- och belöningssystemet kan du lära dig att styra din motivation, sätta och nå dina mål genom ett mer balanserat förhållningssätt för att sedan uppleva njutning och tillfredsställelse på ett hälsosamt sätt. Målet är att skapa en positiv och hållbar motivationsinriktning.

Inom compassionfokuserad terapi (CFT) erkänns vikten av att förstå och stärka lugn- och trygghetssystemet för att främja psykologiskt välbefinnande. Behandlingen fokuserar på att bygga upp en känsla av inre trygghet, medkänsla och självacceptans. Vid behandling med CFT kan lugn- och trygghetssystemet adresseras bland annat på följande sätt:

Genom att arbeta med ditt lugn- och trygghetssystem kan du lära dig att skapa en känsla av inre trygghet och bygga upp en medkänsla gentemot sig själv. Målet med denna del av terapin är att aktivera detta system och skapa en grund av lugn och trygghet som kan motverka stress, ångest, självkritik och skamkänslor.

Affektfokuserad terapi

Compassion-Focused Therapy (CFT) kan betraktas som en integrativ affektfokuserad terapi. CFT kombinerar inslag från olika terapeutiska traditioner, inklusive kognitiv beteendeterapi (KBT), anknytningsteori, neurovetenskap och evolutionär psykologi, med ett starkt fokus på att utveckla medkänsla både mot sig själv och andra.

Affektfokuserad terapi är en form av psykoterapi som sätter känslor i centrum av den terapeutiska processen. Den grundar sig på idén att känslor spelar en avgörande roll i våra psykologiska problem och att genom att förstå och bearbeta dessa känslor kan man uppnå långvariga förändringar i sitt mående och beteende.

Psykologen kan hjälpa dig att identifiera och utforska sina känslor, både de som är medvetna och de som är omedvetna. Det kan innebära att djupdyka i tidigare erfarenheter och hur dessa har format dina nuvarande känslomönster. Vid affektfokuserad terapi undersöks ofta hur tidiga upplevelser, som trauman eller olösta konflikter från barndomen, påverkar hur vi känner och agerar i nuet.

Trots denna djupdykning i det förflutna, är terapin också starkt inriktad på här och nu. Den utforskar hur känslor från det förflutna manifesterar sig i nuvarande situationer och relationer. 

Relationen mellan dig och psykologen är en central del av terapin. En stark och förtroendefull relation är en förutsättning för att du ska kunna utforska och bearbeta dina känslor på ett effektivt sätt. Genom att använda olika tekniker, såsom rollspel, visualiseringar och mindfulness-övningar, kommer psykologen hjälpa dig att komma i kontakt med dina känslor och bearbeta dem.

Målet med affektfokuserad terapi är att hjälpa dig att bättre förstå och hantera dina känslor. Ofta leder det i sin tur till minskad ångest och depression, förbättrade relationer och en ökad självmedvetenhet och självacceptans. Terapin är särskilt användbar för dig som har svårt att förstå eller uttrycka sina känslor eller för dig som lider av kronisk ångest eller depression där känslomässiga faktorer spelar en stor roll.

Det finns några nyckelaspekter som visar på att CFT till en form av affektfokuserad terapi:

Genom att dessa olika perspektiv och tekniker integreras, erbjuder CFT en holistisk och affektfokuserad metod för att arbeta med psykologiska problem. Särskilt de som involverar hög självkritik, skam och svårigheter att hantera känslor på ett konstruktivt sätt.

Referenser till forskning om effektiviteten hos CFT

Compassionfokuserad terapi (CFT) har visat sig vara effektiv genom flera studier och klinisk forskning. Här är några viktiga referenser som stödjer dess effektivitet:

Denna forskning visar att CFT är en effektiv terapiform som kan minska självkritik och skam, öka självmedkänsla, och förbättra symtom på depression, ångest och trauma. Dessutom visar den på potential för att behandla flera andra psykiatriska tillstånd.

En legitimerad psykolog med utbildning inom CFT kan i behandling hjälpa klienten att förstå de bakomliggande orsakerna till problem och att utveckla medkänsla och självmedkänsla. Psykologen kan använda tekniker och övningar som meditation, visualisering, andningsövningar och andra metoder för att hjälpa personen att öva medkänsla och självmedkänsla.

Psykologen bör vara utbildad särskilt inom CFT för att bedriva comassionfokuserad terapi.

Inte bokat din compassionfokuserade terapi ännu?

Har du inte bokat ditt första besök ännu? Är du är intresserad av att veta mer, har frågor eller vill helt enkelt komma igång med din compassionfokuserade terapi? Ta kontakt via kontaktformuläret. Det går såklart också bra att ringa eller skriva ett mail (glöm inte att uppge ditt telefonnummer).

Inemotion Psykologi tar emot besök av klienter från hela Stockholm  även om de flesta kommer från norrort och angränsande kommuner som Täby, Vallentuna, Sollentuna, Åkersberga, Märsta och Sigtuna. Du behöver ingen remiss eller egenremiss för att komma igång med compassionfokuserad terapi och behandling tillsammans med legitimerad psykolog hos Inemotion Psykologi.