Social ångest
Behandling av social ångest (fobi) med KBT
Det går att övervinna, minska eller helt få bort den obehagskänsla som personer med social fobi känner i och inför olika sociala situationer. Kognitiv beteendeterapi (KBT) med en legitimerad KBT-psykolog är en effektiv behandlingsmetod mot social fobi. Även i yrkeslivet kan behandling hjälpa personer att hantera sin ångest och på det viset fungera bättre i sin yrkesroll. Under terapi får personen lära sig att identifiera och utmana sina negativa och orealistiska tankar om sig själv, andra människor och sociala situationer. Genom gradvis exponering under kontrollerade förhållanden kan personen tillsammans med psykologen successivt lära sig att hantera sin ångest och bygga upp ett självförtroende inför situationer som tidigare upplevts som obehagliga.
Andra KBT-metoder som kan användas för att behandla social fobi inkluderar avslappningstekniker, andningstekniker, färdighetsträning för social interaktion och kognitiv omstrukturering.
Så yttrar sig social ångest, symtom
Social ångest, även känd som social fobi, kan yttra sig på olika sätt hos olika personer. Men generellt sett kännetecknas social ångest av en överdriven oro för att göra bort sig inför andra människor eller att bli bedömd eller kritiserad av dem. Här är några exempel på hur social ångest kan yttra sig:
Undvikande beteende: Personer med social ångest kan undvika sociala situationer eller aktiviteter där de kan tänkas bli bedömda eller kritiserade av andra människor.
Fysiska symptom: Personer med social ångest kan uppleva fysiska symptom som hjärtklappning, svettningar, darrningar, illamående och torr mun när de utsätts för sociala situationer eller tänker på dem.
Självkritik: Personer med social ångest kan ha negativa och självkritiska tankar om sig själva och sin förmåga att hantera sociala situationer. De kan tänka att de är tråkiga, konstiga eller att ingen vill umgås med dem.
Svårt att knyta relationer: Personer med social ångest kan ha svårt att knyta nya relationer eller upprätthålla befintliga relationer på grund av sin rädsla för att bli bedömda eller kritiserade.
En modell över social ångest
Hur social ångest uppstår och fungerar kan beskrivas i en modell som en sammanhängande process där olika faktorer interagerar och påverkar varandra. Nedan följer en beskrivning av en sådan modell:
Social situation: Det hela börjar med en social situation, vilket är en situation där en individ förväntas interagera med andra människor. Det kan vara allt från en enkel konversation till att delta i sociala evenemang eller utföra aktiviteter i närvaro av andra.
Negativa antaganden: I sociala situationer kan en individ utveckla negativa antaganden om sig själv, andra människor och interaktionen som helhet. Dessa antaganden är ofta överdrivet negativa och kan inkludera rädsla för att bli bedömd, avvisad eller misslyckas.
Upplevelse av socialt hot: Negativa antaganden leder till en upplevelse av socialt hot, där individen känner att hen befinner sig i en hotfull situation där denne kan bli utsatt för negativ bedömning eller avvisning från andra.
Säkerhetsbeteenden: För att hantera den upplevda risken för socialt hot kan individen utveckla säkerhetsbeteenden. Dessa beteenden är strategier som syftar till att minska risken för avslöjande eller negativ bedömning. Exempel på säkerhetsbeteenden kan vara undvikande av ögonkontakt, undvikande av sociala evenemang eller överdriven självkritik.
Symtom: Social ångest manifesteras i olika fysiska och kognitiva symtom. Fysiska symtom kan inkludera snabb hjärtslag, svettningar och skakningar, medan kognitiva symtom kan omfatta överdrivna tankar om att andra negativt bedömer en. Dessa symtom förstärker den upplevda faran och kan leda till ökad ångest.
Självfokuserad uppmärksamhet: Individer med social ångest tenderar att ha en överdriven självfokuserad uppmärksamhet, vilket innebär att de är mycket medvetna om sina egna handlingar, kroppsspråk och tankar under sociala interaktioner. Denna överdrivna självfokusering förstärker ofta negativa antaganden och ökar känslan av socialt hot.
Dessa komponenter bildar en cyklisk process där sociala situationer utlöser negativa antaganden, vilket leder till upplevelse av socialt hot. För att hantera detta hot utvecklas säkerhetsbeteenden, vilka i sin tur förstärker symtom och självfokuserad uppmärksamhet. Denna cykliska process kan bidra till att bibehålla och förstärka social ångest över tid och är ett mönster som i behandlingen av social ångest bryts eller dämpas.
Situationer som kan utlösa social ångest
Personer med social ångest kan känna en stark ångest inför olika sociala situationer. Det är också möjligt att personer med social ångest kan ha specifika fobier, såsom att tala inför kameran eller att göra telefonsamtal, som kan utlösa ångest. Här följer exempel på situationer som kan vara lite utmanande för oss alla men som ofta är extra utmanande och ångestframkallande för personer med social ångest:
Offentliga framträdanden: Tal på en konferens, en föreställning eller att tala inför en större grupp människor.
Sociala tillställningar: Att delta i sociala evenemang, till exempel fester, middagar eller andra sammanhang där det förväntas att man socialiserar sig med andra människor kan vara stressande för personer med social ångest. Även att delta i andra gruppaktiviteter till exempel på en arbetsplats.
Konversationer: Att prata med människor, både enskilt och i grupp, kan vara en utmaning för personer med social ångest. Att starta en konversation, upprätthålla den och avsluta den kan alla vara stressande moment.
Att träffa nya människor: Att träffa nya människor kan vara särskilt utmanande för personer med social ångest. Det kan handla om allt från att introducera sig själv till att försöka få en konversation att flyta på.
Presterande situationer: Att utföra en uppgift eller aktivitet inför andra människor, till exempel att spela ett musikinstrument, sjunga eller dansa på en scen, kan vara en stor utmaning för personer med social ångest.
Social ångest kan hämma yrkeslivet
Social ångest på jobbet kan också vara mycket hämmande för en persons yrkesliv. Här är några sätt som social fobi kan påverka en persons karriär:
Hindrar nätverkande: Att skapa och underhålla professionella relationer är en viktig del av många yrken. Personer med social fobi kan ha svårt att nätverka eftersom de är rädda för att interagera med andra människor.
Svårt att delta i möten och presentationer: Många yrken kräver att man deltar i möten eller ger presentationer. Personer med social fobi kan ha svårt att delta i sådana sammanhang på grund av rädsla för att bli bedömda av andra människor.
Svårt att ta ledarskapsroller: Personer med social fobi kan ha svårt att ta ledarskapsroller på grund av rädsla för att ta beslut eller att bedömas av andra människor.
Minskar möjligheterna till befordran: Personer med social fobi kan vara mindre benägna att söka befordran eller nya karriärmöjligheter på grund av rädsla för att interagera med nya människor eller hamna i nya sociala situationer.
Påverkar allmän arbetsprestation: Social fobi kan också påverka en persons allmänna arbetsprestation, på grund av konstant ångest och stressnivåer. Det kan leda till bristande produktivitet, problem med koncentration och försämrat beslutsfattande.
Ta hjälp av en legitimerad psykolog
Att vända sig till en legitimerad psykolog (leg psykolog) som har vidareutbildning inom relevanta områden samt har erfarenhet av behandling för det specifika problemet du söker hjälp för är en bra förutsättning för en lyckad behandling. Inemotion Psykologi har gedigen kunskap och erfarenhet av behandling med KBT, ACT och CFT avseende bland annat långvarig smärta och stress, ångest och depressioner både hos vuxna och ungdomar. Här kan du hitta en privat psykolog som passar dig.
Intresserad, vill veta mer eller komma igång direkt med din terapi?
Om du är intresserad av att veta mer, har frågor eller vill komma igång med din terapi, ta kontakt via kontaktformuläret. Det går såklart också bra att ringa eller skriva ett mail (glöm inte att uppge ditt telefonnummer). Vill du hitta till mottagningen finns en vägbeskrivning här. Mottagningen finns i Upplands Väsby, norr om Stockholm. Du behöver ingen remiss för att träffa en psykolog hos Inemotion Psykologi.