När du känner dig deprimerad kan det vara en god idé och ett viktigt steg att söka hjälp hos en legitimerad psykolog. Genom terapi mot depression kan psykologen hjälpa dig att förstå de tankemönster och känslor som håller dig fast i din depression. I samtalen får du möjligheten att uttrycka och utforska de grundläggande orsakerna till ditt mående, och på så sätt få verktygen som verkligen hjälper mot depression och ger dig styrka att ta dig ur de svåra känslorna. Att i en trygg och accepterande miljö ha någon som lyssnar och förstår utan att döma, kan skapa förutsättningar för att börja bryta de negativa spiralerna.
Du som är deprimerad är inte är ensam. Depression är en mycket verklig och vanlig sjukdom som kan färga dina känslor, tankar och din vardag. Det innebär ofta att du upplever sorg, hopplöshet, eller bara en stor tyngd som du inte vet hur du ska bli av med. När du är deprimerad kan det kännas som att livet saknar färg och glädje, att energin saknas, och kanske till och med att den enklaste vardagssyssla känns övermäktig. Vissa personer kan känna att de mår dåligt utan anledning, men något känns fel och man mår psykiskt dåligt och orkar kanske inte jobba. Man kan känna sig tom och likgiltig och en del känner att de mår dåligt i själen.
Hjälpen vid depression och nedstämdhet handlar ofta om att arbeta tillsammans för att hitta nya sätt att hantera känslor och tankar, vilket kan hjälpa dig att börja se små steg framåt. Att bli av med depression är en process, och den kan ta tid, men med stöd från en legitimerad psykolog kan du utveckla strategier för att hantera de dagar som känns extra tunga och se ljusare på tillvaron. Målet är inte bara att du ska komma ur din depression för en stund, utan att bygga en starkare grund som gör att du hittar kraften att bygga din framtid.
Det kan kännas överväldigande och svårt att förstå hur du ska komma ur din depression, men det finns flera sätt att börja må bättre. Det första, och kanske viktigaste för att komma ur en depression, är att söka stöd. Att prata med någon du litar på, en vän, familjemedlem eller en psykolog, är ofta ett avgörande steg. Genom samtal kan du få hjälp att förstå vad som pågår inom dig och hur du kan hantera dina känslor. Även om det kan kännas lockande att hantera depressionen själv, kan det vara väldigt svårt utan stöd.
Det finns saker att du handgripligen kan göra om du är deprimerad. Att hålla fast vid en daglig rutin, även om det bara innebär små steg som att kliva upp samma tid varje dag, kan ge en känsla av struktur och stabilitet. Fysisk aktivitet, även i liten skala som en kort promenad, kan hjälpa genom att frigöra kroppens naturliga må-bra-hormoner. Tänk också på att försöka äta näringsrik mat och få tillräckligt med sömn.
Undvik isolering som kan förvärra känslor av hopplöshet. Försök därför hålla kontakten med andra, även om det bara handlar om små stunder. Och viktigast av allt: var snäll mot dig själv. Att bli deprimerad är inte ovanligt och det är ingen svaghet att be om hjälp. Att söka hjälp av en psykolog är ett modigt och viktigt steg på vägen till att bli av med depressionen.
Om du blivit deprimerad finns det flera viktiga steg du kan ta för att börja ta dig ur depressionen:
Sök professionell hjälp hos en psykolog. En legitimerad psykolog, särskilt en som är specialiserad på KBT (kognitiv beteendeterapi), kan hjälpa dig att förstå och hantera dina tankemönster och känslor.
Prata med någon du litar på. Att dela hur du mår med en vän eller familjemedlem kan lindra känslan av isolering och ge emotionellt stöd.
Fysisk aktivitet. Regelbunden motion, som promenader eller lätt träning, kan ha en positiv effekt på ditt humör genom att frisätta endorfiner, som är naturliga stämningshöjare.
Rutin och struktur. Att upprätthålla en vardagsrutin kan hjälpa dig att få tillbaka en känsla av kontroll och normalitet. Fokusera på små steg, som att kliva upp vid samma tid varje dag och göra enkla aktiviteter.
Undvik isolering. Försök hålla kontakt med vänner och familj även om det kan kännas svårt. Isolering kan förvärra depression.
Var snäll mot dig själv. Undvik att döma dig själv hårt eller pressa dig för mycket. Acceptera att du går igenom en tuff tid och att det är okej att ta det lugnt.
Sov och ät ordentligt. Att få tillräckligt med sömn och näringsrik mat är grundläggande för både psykisk och fysisk hälsa. Undvik alkohol och droger.
Mindfulness och avslappning. Avslappningsövningar, som mindfulness eller djupandning, kan hjälpa dig att hantera stress och ångest som ofta följer med depression.
Om du känner att situationen förvärras eller om du har tankar på att skada dig själv, är det viktigt att omedelbart kontakta akutvården för få hjälp.
Kognitiv beteendeterapi (KBT) har visat sig vara en effektiv behandlingsmetod för dig som är deprimerad. Behandlingen fokuserar på att förstå och förändra de negativa tankar och beteenden som vidmakthåller din depression. Genom behandling med KBT hos en psykolog kan du lära dig att bryta den onda cirkel som ofta uppstår när negativa tankar leder till nedstämdhet, vilket i sin tur påverkar hur du mår och hur du beter dig.
När du går i behandling, arbetar du och psykologen tillsammans för att identifiera de tankar som kan hålla dig tillbaka eller dra ner ditt humör. Kanske har du märkt att du ofta tänker på dig själv, framtiden eller världen på ett sätt som känns hopplöst eller pessimistiskt. Under behandlingen får du lära dig att känna igen dessa tankar och utmana dem, så att du kan börja se saker på ett mer balanserat och verklighetsnära sätt. Dessutom kommer du att börja arbeta med att återinföra aktiviteter i ditt liv som du tidigare tyckt om eller som ger dig en känsla av mening och glädje – små steg som kommer göra en stor skillnad för ditt välmående.
Det finns olika former av KBT som psykologen kan välja att använda eller kombinera vid behandling av depression:
Klassisk KBT: Vid klassisk kognitiv beteendeterapi (KBT) ligger fokus på att arbeta med både tankar och beteenden för att bryta den cykel som upprätthåller din depression. Psykologen hjälper dig att förstå hur dina negativa tankar påverkar dina känslor och hur detta i sin tur leder till beteenden som kan förstärka depressionen, som att dra sig undan eller undvika situationer som du tycker är svåra. Under terapin arbetar du med att förändra dessa tankar och beteenden samtidigt. Du får konkreta verktyg och uppgifter att göra mellan sessionerna, som att steg för steg utmana dig själv att delta i aktiviteter som tidigare varit meningsfulla för dig, eller att prova nya sätt att hantera stress och negativa känslor. Fokus vid klassisk KBT ligger på att göra konkreta förändringar i ditt beteende och att öva på nya strategier som kan hjälpa dig att bryta depressiva mönster.
Beteendeaktivering: Som en del av den tredje vågens KBT riktar sig beteendeaktivering mot den minskade aktiviteten och glädjen som ofta följer med depression. När du är deprimerad kan det vara frestande att dra sig undan från världen, sluta göra saker du tidigare tyckte om, och isolera dig. Men att minska din aktivitet och isolera dig själv kan faktiskt göra att du känner dig ännu sämre. Beteendeaktivering hjälper dig att återfå kontrollen över ditt liv genom att gradvis öka ditt engagemang i aktiviteter som ger dig en känsla av mening och tillfredsställelse. Tillsammans med psykologen sätter du upp små, realistiska mål som du kan arbeta mot, till exempel att ta en kort promenad, träffa en vän, eller återuppta en hobby du har saknat. När du börjar delta i dessa aktiviteter, även om det känns svårt till en början, kan du märka hur ditt humör börjar förbättras. Aktivitet leder till positiva känslor, vilket i sin tur ökar din motivation och energi. När du ägnar dig åt det du finner meningsfullt och viktigt innebär det också att du aktivt väljer att leva ditt liv i linje med det som skapar värde för dig i ditt liv, vilket beteendeaktivering syftar till att få dig att uppnå.
Kognitiv terapi: Den kognitiva terapin fokuserar på att förändra dina tankemönster. När du är deprimerad kan ditt sätt att tänka präglas av negativa och automatiska tankar, som "Jag är värdelös" eller "Inget kommer någonsin att bli bättre". Vid kognitiv terapi arbetar du tillsammans med psykologen för att identifiera dessa tankar och förstå hur de bidrar till att förstärka din nedstämdhet. Du lär dig att utmana dessa tankar genom att undersöka bevisen för och emot dem och att ersätta dem med mer realistiska och positiva tankar. Fokus här ligger på att förändra hur du ser på dig själv, dina omständigheter och framtiden, med målet att minska den inre kritiken och skapa en mer positiv och balanserad syn på livet.
Mindfulnessbaserad kognitiv terapi (MBKT): Denna terapiform innebär en kombination av KBT och mindfulness, en teknik som innebär att du lär dig att vara mer närvarande i nuet utan att döma dina tankar och känslor. När du är deprimerad kan du fastna i negativa tankespiraler, där du ältar det förflutna eller oroar dig för framtiden. MBKT hjälper dig att bryta detta mönster genom att öva på att observera dina tankar och känslor utan att dras med i dem. Genom mindfulnessövningar lär du dig att acceptera och uppleva dina känslor i stunden, utan att låta dem ta över eller definiera dig. Det kan minska din stress och ångest, och ge dig ett nytt förhållningssätt till dina upplevelser, där du kan möta dem med större lugn och klarhet. MBKT har visat sig vara särskilt effektiv för att förebygga återfall i depression, eftersom det hjälper dig att bygga en hållbar inre stabilitet och motståndskraft mot framtida utmaningar.
Behandling mot depression med hjälp av kognitiv beteendeterapi hos en psykolog ger dig verktygen att förstå och förändra de tankar och beteenden som bidrar till att du känner dig nedstämd. Det kan innebära ett viktigt steg för dig på vägen mot att må bättre och återfå kontrollen över ditt liv.
Metakognitiv terapi (MCT) tillsammans med en psykolog är särskilt lämpligt för behandling av depression eftersom terapiformen direkt adresserar grubbleri, en central faktor som ofta förvärrar och upprätthåller depressiva symtom. Behandlingen skiljer sig från kognitiv beteendeterapi (KBT) genom sitt fokus på att identifiera och ändra specifika metakognitiva övertygelser och strategier snarare än att direkt ändra innehållet i negativa tankar. Genom att fokusera på att förändra hur du tänker om dina tankar, snarare än själva innehållet i tankarna, minskar MCT den tidsupptagenhet av negativa tankar som ofta bidrar till depression. Psykologen kan vid behandlingen också lära ut uppmärksamhetskontroll, vilket hjälper dig att bryta cykeln av självkritik och negativitet. MCT kan genomföras som en snabb och målinriktad behandling, vilket gör terapiformen effektiv för att minska depressiva symtom på relativt kort tid.
Metakognitiv terapi (MCT) kan genom följande fokusområden anses vara särskilt lämplig för behandling av depression genom dess unika fokus på att hantera tankeprocesser snarare än att direkt arbeta med innehållet i tankarna:
Fokus på grubbleri (rumination). Depression kännetecknas ofta av grubbleri, vilket innebär en återkommande, repetitiv och passiv fokusering på negativa känslor och deras orsaker och konsekvenser. Ofta kan man hamna i en ond cirkel som kan förvärra och förlänga din depression. Behandlingen med MCT är specifikt utformat för att hantera grubbleri genom att förändra de metakognitiva övertygelser som gör att du fastnar i dessa negativa tankemönster. Genom att minska grubbleriet kan depressionens intensitet och varaktighet minskas.
Metakognitiv flexibilitet. Om du är deprimerad har du sannolikt ofta svårt att frigöra dig från dina negativa tankar och blir fast i en cykel av självkritik och negativa självvärderingar. En av styrkorna med metakognitiv terapi är att du får verktyg som hjälper dig att kontrollera din uppmärksamhet och utveckla en förmåga att observera dina tankar utan att bli emotionellt engagerade i dem. Det ökar din metakognitiva flexibilitet, vilket hjälper dig att bryta cykeln av negativitet och självkritik som är så vanlig vid depression.
Minskad tidsupptagenhet av negativa tankar. Vid depression spenderar du sannolikt mycket tid till att tänka på negativa aspekter av sitt liv, vilket förstärker din negativa syn på sig själva och världen. Genom att arbeta med de metakognitiva processerna som gör att negativa tankar upptar så mycket tid och energi, hjälper behandlingen dig att ägna mindre tid åt dessa tankar, vilket leder till en minskning av depressiva symtom.
Hantera metakognitiva övertygelser. Många som är deprimerade har negativa övertygelser om sina egna tankar, som att "Jag måste analysera allt för att förstå varför jag mår dåligt" eller "Om jag inte tänker på mina problem, kommer de att förvärras". Genom att utmana och förändra dessa övertygelser lär behandlingen dig att inte se dina tankar som farliga eller som något som måste grävas djupare i.
Betoning på nuvarande tankeprocesser. Medan många traditionella terapier fokuserar på att bearbeta tidigare trauman eller erfarenheter, fokuserar behandling med metakognitiv terapi hos en psykolog på hur du tänker och hanterar dina tankar i nuet. Eftersom depressiva episoder ofta underhålls av aktuella tankeprocesser, snarare än av faktiska negativa händelser, är terapiformens betoning på att förändra dessa aktuella processer mycket effektiv för att bryta depressionens grepp.
Metakognitiv terapi är en relativt ny behandlingsform för depression som har visat lovande resultat i forskning, särskilt för individer som inte har svarat tillfredsställande på behandling med KBT. Genom fokuset på metakognitiva processer har terapiformen också visat positiv effekt på att förebygga och minska risken för återfall i depression.
Vid behandling av depression hos en psykolog är ofta beteendeaktivering en del som ingår. Aktiviteter som väljs ska vara meningsfulla och sådana som gradvis kan hjälpa dig att bryta negativa mönster. Målet med beteendeaktiveringen är att öka engagemanget i aktiviteter som är skapar en positiv känsla, vilket i sin tur kan förbättra humöret och minska negativa tankemönster. Metoden bygger på tanken att när vi blir passiva eller undviker saker vi vanligtvis gillar, vilket är vanligt vid depression, så hamnar vi ofta i en negativ ond cirkel som får oss att må sämre. Här följer några exempel på aktiviteter vid beteendeaktivering som såklart också bör anpassas efter dina intressen, mål och nuvarande funktionsnivå:
Fysiska aktiviteter:
Promenader i naturen eller parken
Träna på gym eller hemma
Dansa eller yoga
Simma eller cykla
Sociala aktiviteter:
Träffa en vän för fika eller lunch
Delta i en gruppaktivitet, som en bokklubb eller kör
Ring eller videochatta med familj eller vänner
Hobbyer och intressen:
Måla, rita eller pyssla
Spela ett musikinstrument
Läsa en bok, lyssna på ljudbok eller podcast
Arbeta med ett hantverksprojekt (stickning, snickeri)
Självvård:
Ta ett bad eller göra en ansiktsmask
Meditation eller mindfulness
Gå och lägga sig i tid eller ha en avkopplande kvällsrutin
Arbetsrelaterade aktiviteter:
Organisera arbetsutrymme eller göra en uppgift på att-göra-listan
Delta i en kort arbetsrelaterad aktivitet, som att svara på några mejl
Vardagliga uppgifter:
Städa ett rum eller sortera kläder
Laga en måltid eller baka något enkelt
Gå och handla mat eller uträtta ärenden
Aktiviteterna kan ofta till en början vara små och lättillgängliga för att sedan byggas upp över tid. På så vis kan du återknyta till positiva upplevelser och bygga upp din energi och motivation.
När det gäller de emotionella och psykologiska symtomen vid depression kan de kännas som en ständig kamp inombords. Du kan uppleva en ihållande känsla av nedstämdhet, en slags tyngd som aldrig riktigt försvinner, oavsett vad som händer omkring dig. Det som en gång gav dig glädje eller mening kanske inte längre väcker samma känslor, och det är som om världen har förlorat sina färger. Du kan också känna dig överväldigad av ångest och oro, vilket gör det svårt att slappna av eller tänka klart. Dessa känslor av hopplöshet och inre tomhet kan vara svåra att förstå eller förklara för andra, och de kan leda till en smärtsam känsla av isolering, som om ingen riktigt kan förstå vad du går igenom.
Här följer några vanliga tecken på emotionella och psykologiska symtom vid depression:
Ihållande nedstämdhet: En känsla av sorg, tomhet eller hopplöshet som varar större delen av dagen, nästan varje dag.
Förlorat intresse eller glädje: Aktiviteter som tidigare var roliga eller meningsfulla känns inte längre tillfredsställande.
Ångest och oro: Konstant oro eller känslor av inre rastlöshet.
Irritabilitet eller frustration: Även små saker kan framkalla starka känslor av ilska eller frustration.
Känslor av skuld eller värdelöshet: Stark självförakt, känslor av otillräcklighet eller att vara en börda för andra.
Koncentrationssvårigheter: Svårigheter att fokusera, fatta beslut eller komma ihåg saker.
Tankar om självskadebeteende: Tankar om att skada sig själv.
De fysiska symtomen vid depression kan vara lika påtagliga som de känslomässiga, och de påverkar ditt dagliga liv på ett sätt som ofta känns utmattande. Du kanske märker att din sömn har förändrats drastiskt; antingen ligger du vaken och vrider och vänder på dig eller så sover du mycket mer än vanligt, men vaknar ändå utan energi. Din aptit kan också ha förändrats, antingen äter du mindre och går ner i vikt, eller så äter du mer som en form av tröst, vilket leder till viktuppgång. Den här konstanta känslan av trötthet, även när du försöker vila, kan göra det svårt att ens orka med de enklaste uppgifterna. Ibland kan kroppen också reagera med smärtor som inte har någon uppenbar fysisk orsak, som huvudvärk, muskelvärk eller magproblem, vilket bara förstärker känslan av att något inte står rätt till.
Här följer några vanliga tecken på fysiska symtom vid depression:
Sömnstörningar: Detta kan inkludera insomni (svårigheter att somna), hypersomni (sover för mycket), eller störd sömn med tidigt uppvaknande.
Ändringar i aptit och vikt: Minskad aptit och viktnedgång eller ökad aptit och viktuppgång.
Trötthet och minskad energi: En konstant känsla av trötthet och orkeslöshet, även efter att ha vilat.
Psykomotoriska förändringar: Du kan antingen vara märkbart långsam i rörelser och tal, eller tvärtom rastlös och oförmögen att sitta still.
Fysiska smärtor: Värk och smärta i kroppen utan en tydlig fysisk orsak, som huvudvärk, muskelvärk eller magproblem.
Beteendemässiga symtom vid depression kan vara särskilt svåra, eftersom de ofta påverkar dina relationer och ditt sätt att interagera med världen omkring dig. Du kanske märker att du börjar dra dig undan från vänner, familj och sociala aktiviteter som du tidigare tyckte om, eftersom det känns överväldigande eller meningslöst att delta. Din arbetskapacitet kan också börja lida; saker som tidigare var rutinmässiga kan plötsligt kännas som enorma berg att bestiga, och du kanske kämpar med att hålla fokus eller slutföra uppgifter. Det kan också bli svårt att ta hand om dig själv på det sätt du brukar, som att sköta din personliga hygien eller äta regelbundet, eftersom det helt enkelt känns som att du inte har den mentala energin att orka bry dig. Dessa förändringar kan få dig att känna dig ännu mer distanserad från ditt gamla jag, vilket kan vara både förvirrande och skrämmande.
Här följer några vanliga tecken på beteendemässiga symtom vid depression:
Social isolering: Du drar dig tillbaka från vänner, familj och sociala aktiviteter.
Minskad arbetskapacitet: Svårigheter att utföra arbete, studier eller dagliga uppgifter.
Försummelse av eget välmående: Att ignorera personlig hygien eller hälsa, såsom att inte äta ordentligt eller sluta med fysisk aktivitet.
Tecknen på depression kan skilja sig mellan män och kvinnor, både i hur man upplever och uttrycker sina symtom. Dessa skillnader kan sannolikt bero på en kombination av biologiska, sociala och kulturella faktorer. Samtidigt är det viktigt att understryka att depression i grunden inte är en könsfråga.
Även om de grundläggande symtomen på depression är desamma för både män och kvinnor, har det visat sig att hur dessa symtom tar sig uttryck och upplevs kan variera beroende på kön. I generella termer skulle man kunna säga att mäns depression kan ibland vara svårare att upptäcka eftersom den ofta maskeras av ilska, undvikande beteenden eller missbruk. Kvinnor tenderar ofta att vara mer öppna med sina känslor, men de kan också vara mer benägna att uppleva starkare känslor av skuld och självkritik. Att det kan finnas skillnader bland annat beroende på kön understryker vikten av att förstå och uppmärksamma att depression kan manifestera sig på olika sätt, så att rätt stöd och behandling kan ges.
Män tenderar oftare att inte erkänna eller känna igen sina depressiva symtom, delvis på grund av sociala normer kring att att vara stark och självständig. Istället för att uttrycka känslor av sorg eller hopplöshet, kan män uppvisa tecken på depression genom ökad irritabilitet, ilska eller aggressivt beteende. Män vänder sig oftare till alkohol eller droger som ett sätt att hantera sina känslor, vilket ibland döljer de underliggande problemen. Män med depression kan också dra sig tillbaka från sociala sammanhang eller familjeansvar och kan i vissa fall fokusera mer på arbete eller hobbyer för att undvika att konfrontera sina känslor. Fysiska symtom som trötthet, huvudvärk eller magproblem är också vanliga, men många män är ofta mindre benägna att söka hjälp för dessa besvär.
Kvinnor är generellt mer benägna att uppleva och uttrycka känslor av sorg, skuld och värdelöshet när de är deprimerade. Ofta kan kvinnor också vara mer benägna att söka stöd och prata om sina känslor med vänner, familj eller en psykolog. Samtidigt är kvinnor också mer benägna att uppleva ångest och har en högre förekomst av insomni, aptitförändringar och viktuppgång som en del av de depressiva symtomen. Perioder av hormonella förändringar, som under menstruationscykeln, efter förlossning (postpartum depression), och under klimakteriet kan också påverka mottagligheten för depression. Även om det förekommer att kvinnor också vänder sig till alkohol eller droger, är det vanligare att uppleva ätstörningar och självkritiska tankar som en del av depressionen.
Egentlig depression eller "depression, egentlig typ" (på engelska "Major depression" (MDD)) är en allvarligare form av depression som kännetecknas av intensiva och ihållande känslor av sorg, hopplöshet och förlust av intresse för livet. För att få diagnosen enligt DSM-5 måste en person uppleva minst fem av följande kriterier under en tvåveckorsperiod, där minst ett av symtomen är nedstämdhet eller minskad glädje:
Nedstämdhet under större delen av dagen, nästan varje dag
Markant minskad glädje eller intresse för de flesta aktiviteter
Betydande viktminskning eller viktökning, eller förändrad aptit
Sömnstörningar (sömnlöshet eller överdriven sömn)
Psykomotorisk agitation eller hämning (rastlöshet eller känsla av att röra sig långsamt)
Trötthet eller brist på energi
Känslor av värdelöshet eller överdriven skuld
Minskad förmåga att tänka eller koncentrera sig, eller obeslutsamhet
Återkommande tankar på döden eller självmord
Egentlig depression är ofta en överväldigande och förlamande upplevelse som påverkar både det psykiska och fysiska välbefinnandet, men det finns behandlingsformer som kan hjälpa till att lindra symtomen och att hitta en väg ut ur depressionen. Om du upplever en kombination av symtom som påverkar ditt dagliga liv under en längre tid, och som inte beror på yttre faktorer som sorg eller en specifik stressfylld händelse, så kan du uppfylla kriterierna för egentlig depression.
Egentlig depression och klinisk depression är i praktiken samma sak. Båda termerna används för att beskriva en allvarlig depressiv episod som uppfyller de diagnostiska kriterierna för en egentlig depression enligt DSM-5 eller liknande manualer.
Egentlig depression är den mer formella, medicinska termen som används i diagnossammanhang i Sverige.
Klinisk depression är en mer allmän term som ofta används för att referera till depression som kräver behandling eller vård av sjukvårdspersonal, oavsett den exakta diagnosen.
Båda termerna beskriver samma tillstånd där symtomen är tillräckligt allvarliga för att ha en betydande inverkan på en persons liv och funktion.
Dystymi, även kallad ”ihållande depression” eller ”kronisk depression”, är som en subtil men beständig skugga över livets ljusa stunder. Det är en form av depression som kanske inte är lika förlamande som de allra djupaste depressionsepisoderna kan vara, men som ständigt finns där, under ytan, och dämpar livsglädjen. För många som lever med dystymi blir det en kamp varje dag – en känsla av att aldrig riktigt känna sig lycklig, oavsett omständigheterna.
Enligt DSM-5 kännetecknas dystymi av en ihållande, låg nivå av depression som varar i minst två år hos vuxna eller minst ett år hos barn och ungdomar. Under denna tid upplever den som lever med dystymi en nedstämdhet merparten av dagarna, tillsammans med minst två av följande symtom:
Dålig aptit eller överdrivet ätande
Sömnstörningar (för lite eller för mycket sömn)
Låg energi eller trötthet
Låg självkänsla
Svårigheter att koncentrera sig eller fatta beslut
Känslor av hopplöshet
Det nedstämda tillstånd som dystymi kännetecknas av är ofta så långvarigt att det kan bli en del av ens identitet – som om den ihållande melankolin blir en del av hur man ser på världen och sig själv. Många som lever med dystymi kan knappt minnas en tid då de inte känt sig nedstämda, vilket kan göra det svårt att våga hoppas på att tillståndet går att behandla.
Dystymi skiljer sig från så kallad egentlig depression (se ovan) genom att dystymi inte nödvändigtvis innebär djupa episoder av förtvivlan, utan snarare en ständig känsla av att vara "under ytan". Livet fortsätter, men det känns ofta som att något saknas. Dagarna kan kännas gråa och monotona, och förmågan att glädjas åt livets små stunder försvagas. Det är vanligt att personer med dystymi känner symtom som en ständig känsla av sorg, låg självkänsla, förlust av intresse för tidigare njutbara aktiviteter och känsla av hopplöshet. Symtom på dystymi kan även inkludera sömnstörningar, aptitförändringar, svårigheter att fatta beslut och brist på energi som kan ha en betydande påverkan på en persons livskvalitet och funktionsnivå. Att leva med dystymi kan vara utmanande och kan leda till svårigheter att upprätthålla relationer, klara av arbetskrav och känna glädje över livet.
Om du lever med dystymi finns det stöd och behandling som kan hjälpa dig att må bättre. En legitimerad psykolog kan arbeta med kognitiv beteendeterapi (KBT), där du får verktyg för att förstå och förändra de negativa tankemönster som kan bidra till din nedstämdhet. Genom att arbeta med dina tankar och beteenden kan du gradvis börja känna mer hopp och energi i vardagen. Det handlar om att steg för steg hitta nya sätt att hantera livet, där du får stöd att bryta de cykler som håller dig tillbaka. Med tiden kan små förändringar leda till stora förbättringar för din psykiska hälsa.
Recidiverande depression innebär att du upplever återkommande episoder med återfall av depression, där du kan känna dig relativt bättre mellan perioderna men sedan återigen drabbas av symtom som hopplöshet, nedstämdhet, och låg energi. Det är en form av depression som kommer tillbaka flera gånger och kan göra att livet känns oförutsägbart och som en ständig kamp för att att hitta sätt att återhämta sig. Att leva med recidiverande depression kan därför vara utmanande eftersom det innebär att varje gång du upplever att du mår bättre, finns risken för ett nytt skov.
För att diagnosticeras med recidiverande depression enligt diagnostiska kriterier som fastställts av diagnostiska manualer, såsom DSM-5 (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, Fifth Edition), krävs att man har upplevt minst två eller fler avgränsade episoder av depression separerade av perioder då kriterierna för depression inte uppfylls.
När psykologen gör en behandlingsplan vid recidiverande depression skiljer den sig ofta från planen vid en enstaka episod av depression genom att den ofta är mer långsiktig och fokuserar på att både hantera de nuvarande symtomen och förebygga framtida episoder. Du kan behöva hjälp att bygga upp en beredskap för att möta framtida depressionsepisoder, till exempel genom att öva på att känna igen tidiga varningstecken på att en ny episod är på väg. Med psykologens stöd kan du stärka din förmåga att stå emot negativa tankar och emotionella svängningar som kan orsaka återkommande episoder av depression.
Behandlingen kan innebära att du tillsammans med psykologen arbetar med att förstå mönster i dina tankar och beteenden som kan trigga återfallen, samt att utveckla strategier för att hantera stress och andra utlösande faktorer. Med fokus på självmedkänsla kan behandlingen ge dig verktyg för att kunna vara snäll mot dig själv under de svårare perioderna, istället för att döma dig själv för hårt. Målet blir då inte bara att behandla symtomen utan att också hjälpa dig leva ett meningsfullt liv, även när det känns tungt.
Reaktiv depression, även kallad situationsbetingad eller reaktiv depression, är en typ av depression som utlöses av en specifik yttre händelse eller situation. Detta kan inkludera en rad olika händelser, såsom förlusten av en nära anhörig, en traumatisk upplevelse, en svår separation, förlust av arbete, eller annan betydande förändring i livet som orsakar stor emotionell stress.
Endogen depression är en typ av depression som främst anses ha en biologisk eller genetisk grund, snarare än att vara direkt utlöst av yttre händelser eller stressfaktorer. Denna form av depression kan uppstå utan någon tydlig utlösande faktor eller på grund av mindre stressfyllda händelser som inte i sig verkar förklara den djupa nedstämdheten. Många med endogen depression upplever ångest och nedstämdhet som är värst på morgonen.
Säsongsbunden depression, eller Seasonal Affective Disorder (SAD) på engelska, är en specifik form av depression som är kopplad till årstidsväxlingar, främst förändringen mellan sommar och vinter. För många uppträder SAD oftast under hösten eller vintern när dagarna blir kortare och det blir mindre naturligt ljus. För att få diagnosen säsongsbunden depression enligt DSM-5 måste symtomen återkomma under minst två på varandra följande år, i samband med specifika årstider, vanligtvis vintertid, och förbättras under andra tider på året.
Orsaken till säsongsbunden depression är inte helt förstådd, men det tros vara relaterat till förändringar i ljusexponeringen, vilket påverkar kroppens biologiska klocka och hormonnivåer. Minskat solljus kan påverka produktionen av hormonet melatonin, som reglerar sömn och humör, samt serotonin, som påverkar sinnesstämningen.
Det är ganska vanligt att kvinnor drabbas av depressioner i samband med graviditet och barnafödande. Detta kan ske både under graviditeten (prenatal depression) och efter förlossningen (postnatal eller postpartumdepression).
Perinatal depression är en form av depression som inträffar under graviditeten och/eller under den första tiden efter förlossningen. Det är en allvarlig psykisk hälsostörning som kan påverka både den gravida moderns välbefinnande och barnets utveckling. Perinatal depression kan delas upp i prenatal depression (depression under graviditeten) och postpartum depression (depression efter förlossningen, se nedan).
Postpartumdepression (PPD), eller förlossningsdepression, är en form av depression som kan uppstå efter förlossningen och drabbar mellan 10–15 % av nyblivna mödrar och kan påverka kvinnans förmåga att ta hand om sig själv och barnet. Tillståndet kan utvecklas när som helst inom det första året efter barnets födelse, men vanligtvis visar sig symtomen under de första veckorna eller månaderna efter förlossningen. PPD är mycket mer än en övergående nedstämdhet och skiljer sig från den vanliga "baby blues", som många kvinnor upplever de första dagarna efter förlossningen. Medan "baby blues" går över inom några dagar eller veckor, är postpartumdepression djupare och mer långvarig. Orsakerna till postpartumdepression är komplexa och beror ofta på en kombination av biologiska, psykologiska och sociala faktorer. Hormonella förändringar spelar en viktig roll – under graviditeten stiger nivåerna av östrogen och progesteron kraftigt, men efter förlossningen sjunker dessa hormonnivåer snabbt, vilket kan påverka humöret. Fysiska förändringar och den påfrestning som förlossningen innebär för kroppen kan också bidra till känslomässig sårbarhet. När depressionen slår till kan det vara lätt att känna skuld eller skam över sina känslor. Men postpartumdepression är inte ett tecken på att vara en dålig förälder, utan ett behandlingsbart medicinskt tillstånd. Med rätt hjälp kan du som nybliven mamma återfå ditt välmående och utveckla en stark och kärleksfull relation till ditt barn.
Vid depression i samband med graviditet är behandling och stöd är viktigt för att både mamma och barn ska må bra.
Utmattningsdepression innebär att den huvudsakliga diagnosen är depression, men att depressionen är föranledd av av arbetsrelaterad stress. I dessa fall används beskrivningen utmattningssyndrom endast som tillägg till den diagnostiserade depressionen. Denna specifika form av depression kännetecknas av en kombination av depressiva symptom och de symtom som är typiska för utmattningssyndrom.
Depression vid bipolär sjukdom kan vara svår att skilja från unipolär depression (klinisk depression) eftersom många av symtomen är desamma eller mycket liknande. Här är några sätt att skilja depression vid bipolär sjukdom från annan depression:
Fasväxling och återkommande episoder: Ett av de viktigaste kännetecknen på bipolär sjukdom är förekomsten av maniska eller hypomaniska episoder, som är perioder med extremt förhöjd stämning och ökad energi. Människor med bipolär sjukdom upplever både depressiva och maniska eller hypomaniska episoder (därav det äldre begreppet manodepressiv), medan personer med unipolär depression endast upplever depressiva episoder.
Symtomsvärta: Under maniska eller hypomaniska faser vid bipolär sjukdom kan personer uppleva en ökad självkänsla, överdriven optimism och ökad aktivitet, vilket inte är typiskt för unipolär depression.
Sömnstörningar: Sömnstörningar kan vara mycket mer extremt uttalade under maniska eller hypomaniska faser vid bipolär sjukdom.
Familjehistoria: Finns det en familjehistoria av bipolär sjukdom ökar sannolikheten för att en persons depression är kopplad till bipolär sjukdom.
Bipolär sjukdom kan vara komplicerad att diagnostisera, och det kan ta tid att fastställa en korrekt diagnos baserat på en persons symptom och sjukdomshistoria. Behandlingen för depression vid bipolär sjukdom skiljer sig också från behandlingen för unipolär depression.
Melankoli är en äldre term som tidigare användes för att beskriva en form av depression som kännetecknas av djup sorg, nedstämdhet och en känsla av hopplöshet och hjälplöshet samt en förlust av glädje och intresse för det mesta i livet.
Atypisk depression är en undergrupp av egentlig depression (major depressive disorder, MDD) som kännetecknas av följande specifika symtom som skiljer den från den mer klassiska bilden av depression:
Förbättrad sinnesstämning vid positiva händelser: Till skillnad från klassisk depression, där nedstämdheten är konstant, kan personer med atypisk depression tillfälligt känna sig bättre vid positiva händelser.
Ökad aptit och viktuppgång: Istället för minskad aptit, som ofta förekommer vid klassisk depression, upplever personer med atypisk depression ofta ökad aptit och kan gå upp i vikt.
Ökad sömn (hypersomni): Många sover mer än vanligt, ibland långt över normala sömnbehov.
Känslighet för avvisning: Personer med atypisk depression är ofta mycket känsliga för kritik eller avvisning, vilket kan påverka deras relationer och självkänsla.
Tung känsla i kroppen: En känsla av blytunga armar och ben ("leaden paralysis") är vanligt, vilket kan göra det svårt att röra sig eller ta sig igenom dagen.
Trots namnet är atypisk depression inte ovanlig. Depressionen kan ha både biologiska och psykologiska orsaker, och är ofta kopplad till ångesttillstånd. Behandling med kognitiv beteendeterapi (KBT) hjälper till att hantera negativa tankemönster och förbättra beteenden som påverkar depressionen. Att också arbeta med livsstilsförändringar som regelbunden motion, stabila rutiner och socialt stöd kan vara viktiga faktorer för en lyckad återhämtning.
Vårddepression är en form av depression som påverkar människor som tar hand om eller stöder en annan person, såsom en familjemedlem eller patient. Det kan uppstå på grund av den fysiska och känslomässiga bördan av att vårda någon annan utan tillräckligt med stöd eller avlastning. Det är viktigt för vårdgivare att söka stöd och ta hand om sin egen hälsa för att förebygga eller hantera vårddepression.
Premenstruellt syndrom (PMS) är en samling av fysiska och/eller känslomässiga symptom som många kvinnor upplever under den luteala fasen av menstruationscykeln, vanligtvis en till två veckor före menstruationen. Vissa kvinnor upplever att deras PMS-symtom inkluderar känslor av nedstämdhet, ångest och irritabilitet, vilket kan likna symtomen på depression. Depression och PMS kan vara kopplade på bland annat följande sätt:
Hormonella förändringar: Under den luteala fasen av menstruationscykeln sjunker nivåerna av hormoner som östrogen och progesteron, vilket kan påverka neurotransmittorer i hjärnan och bidra till känslor av nedstämdhet och ångest.
Känslighet för hormonförändringar: Vissa kvinnor kan vara mer känsliga för hormonella förändringar än andra, vilket kan öka risken för att uppleva känslomässiga symtom som depression under PMS-perioden.
Stress och livsstilsfaktorer: PMS kan förvärra känslor av stress och oro, vilket i sin tur kan öka risken för depression eller förvärra befintliga depressionssymtom.
Under klimakteriet genomgår kvinnor en betydande hormonell förändring när östrogennivåerna sjunker och depression under klimakteriet är ganska vanligt. Förändringen kan leda till en rad fysiska och psykiska symptom, inklusive depression och ångest. Forskning visar att upp till 20% av kvinnor i klimakteriet kan uppleva depressionssymptom.
Att känna igen depression hos sig själv kan vara svårt, men det är viktigt att lyssna på sina egna känslor och reaktioner. Om du upplever en ihållande känsla av sorg eller tomhet som inte går över, kan det vara ett tecken på depression. Du kanske märker att saker som tidigare gav dig glädje inte längre har samma effekt, eller att du har svårt att känna entusiasm för framtiden. Du känner dig trött och energilös, även efter tillräcklig vila. Känslan av hopplöshet eller värdelöshet har blivit överväldigande, och du har svårt att koncentrera dig eller fatta beslut. Det är också sannolikt att du upplever förändringar i aptit eller sömnmönster – antingen äter eller sover du mycket mer eller mycket mindre än tidigare. Kanske känner du dig irriterad eller rastlös utan någon särskild anledning.
Ett av de vanligaste självskattningsverktygen för screening och bedömning av depression består av nio frågor som utformats som ett test för att mäta olika aspekter av depressiva symtom. De nio frågorna fokuserar på följande aspekter:
Lustkänsla: Känslan av att man inte har intresse eller glädje av att göra saker som man normalt tycker om.
Nedstämdhet: Känslan av konstant sorg eller tomhet.
Sömnproblem: Svårigheter att somna, att sova för mycket eller vakna tidigt och inte kunna somna om.
Trötthet: Känsla av trötthet eller brist på energi, även efter tillräcklig sömn.
Ändringar i aptit: Förändringar i ätvanor, antingen överdriven aptit och viktuppgång eller minskad aptit och viktminskning.
Känsla av värdelöshet eller skuld: Negativa tankar om sig själv, känsla av att vara värdelös eller uppleva skuldkänslor.
Svårigheter att koncentrera sig: Problem med att fokusera, minnesproblem och beslutsångest.
Rörelsesaktivering eller hämning: Känsla av att vara rastlös och svårigheter att sitta stilla, eller omvänt, känsla av tröghet och svårigheter att komma igång.
Självskada: Återkommande tankar om att skada dig själv.
Varje fråga i testet har svarsalternativ med olika grader av svårighet eller frekvens. Du svarar på varje fråga baserat på dina upplevelser under de senaste två veckorna. Resultatet av detta test används av psykologen för att bedöma svårighetsgraden av din depression och för att vägleda vidare behandlingsplaner samt vilken mer omfattande bedömning som kan komma att krävas. Testet ersätter inte den professionella bedömningen, men det kan vara ett användbart verktyg för att initiera bedömningen och behandlingen hos psykologen.
Orsakerna till depression är komplexa och varierar från person till person. Depression är oftast resultatet av en kombination av genetiska, biologiska, psykologiska och miljömässiga faktorer. Nedan är några faktorer som kan bidra till utvecklingen av depression:
Genetik: Det finns en ärftlig komponent för depression, vilket innebär att om en person har nära släktingar som lider av depression, kan risken för att själv drabbas vara högre.
Biologiska faktorer: Kemiska obalanser i hjärnan, särskilt med avseende på signalsubstanser som serotonin, noradrenalin och dopamin, kan spela en roll i utvecklingen av depression. Depression kan involvera förändringar och obalanser i det centrala nervsystemet, vilket påverkar känslor, tankar och beteenden. Dessa förändringar kan inkludera minskad aktivitet i vissa delar av hjärnan eller en obalans i neurotransmittorer, kemikalier som överför signaler mellan nervceller.
Psykologiska faktorer: Personlighetsdrag, individuella coping-strategier och negativa tankemönster kan påverka sårbarheten för depression. Svåra livshändelser, trauma eller förluster kan också vara utlösande faktorer.
Miljöfaktorer: Stress, svåra livshändelser, brist på stöd från nära relationer och andra miljöfaktorer kan bidra till utvecklingen av depression. Arbetsrelaterad stress, ekonomiska svårigheter och social isolering kan också spela en roll.
Fysisk hälsa: Vissa medicinska tillstånd och kroniska sjukdomar kan öka risken för depression. Å andra sidan kan depression också påverka fysisk hälsa på olika sätt.
Dessa faktorer samverkar ofta på komplexa sätt, och det finns ingen enkel förklaring för varför någon blir deprimerad. Individer kan ha olika riskfaktorer och upplevelser som bidrar till deras depression.
Om någon i din närhet visar tecken på att vara deprimerad, var lyhörd och visa att du förstår och bryr dig om personens känslor. Undvik att bagatellisera deras upplevelser eller försöka tvinga dem att "rycka upp sig” och låt istället personen ventilera sina tankar utan att avbryta eller döma. Ibland kan det vara till hjälp att bara ha någon som lyssnar utan att försöka lösa problemen. Uppmuntra gärna personen att delta i självhjälpsaktiviteter som motion och mindfullness eller aktiviteter tillsammans med andra som varit uppskattade tidigare. Försök skapa en positiv och stödjande miljö, uppmuntra personen att söka professionell hjälp och stötta genom behandlingsprocessen. Du kan till exempel erbjuda dig att hjälpa personen att komma igång i behandling eller se till att personen kommer till terapisessioner genom att följa med om personen känner sig osäker eller ovillig att gå ensam.
Att välja en erfaren och legitimerad KBT-psykolog kan vara en god idé om du behöver hjälp att komma ur din depression. Med sin kompetens inom beteendemedicin och mångåriga erfarenhet av att behandla depressioner, hjälper psykologen hos Inemotion Psykologi dig att förstå och förändra dina negativa tankemönster. Genom evidensbaserade metoder som KBT, ACT och CFT kan du tillsammans med psykologen skapa varaktiga förändringar och få de verktyg som behövs för att återfå din livskvalitet och känslan av kontroll över ditt liv igen.
Om du är intresserad av att veta mer, har frågor eller vill komma igång med din terapi, ta kontakt via kontaktformuläret. Det går såklart också bra att ringa eller skriva ett mail (glöm inte att uppge ditt telefonnummer). Mottagningen finns i Upplands Väsby, norr om Stockholm.
Inemotion Psykologi tar emot besök av klienter från hela Stockholm även om de flesta kommer från norrort och angränsande kommuner som Täby, Vallentuna, Sollentuna, Åkersberga, Märsta och Sigtuna. Du behöver ingen remiss eller egenremiss för att komma igång med behandling mot depression tillsammans med legitimerad psykolog hos Inemotion Psykologi.
Om du av någon anledning inte kan ta dig till mottagningen på Villa Ed i Upplands Väsby så erbjuder Inemotion Psykologi också behandling vid depression med privat psykolog online. Det kan vara ett fungerande alternativ för dig som lider av mild till måttlig depression och som av någon anledning hellre vill träffa psykolog online istället för i fysika möten hos oss. För dig som bor i Upplands Väsby eller angränsande kommuner och vill träffa en psykolog i fysiska möten kan behandlingen genomföras i en mix av fysiska möten och möten online om det passar dig bättre. Samtidigt, och särskilt i dessa tider av digitalisering, är det fysiska mötet mellan psykolog och klient ofta mer uppskattat än någonsin tidigare.