Depression

Behandling av depression med KBT

Kognitiv beteendeterapi (KBT) med en legitimerad KBT-psykolog är en effektiv behandling mot depression oavsett exakt vad den beror på eller hur djup depressionen är. Forskning visar att KBT kan vara minst lika effektivt som antidepressiva läkemedel i många fall. Behandling mot depression fokuserar på att hjälpa dig att identifiera de tankar och beteenden som håller depressionen vid liv för att sedan ersätta dem med nya och mer positiva tankar och handlingar. Det kan låta svårt, men det är en process som ofta ger mycket positiva resultat och som som hjälper dig komma ur depressionen. Behandlingen kan innefatta olika delar som till exempel:

Vanliga symtom vid depression

Depression är ett tillstånd som orsakar intensiv nedstämdhet, brist på energi, minskad intresse för aktiviteter och kan påverka en persons förmåga att fungera normalt i vardagen. Det kan också vara en allvarligare sjukdom som djupare påverkar en persons känslor, tankar, kroppsliga hälsa och beteende. 

Några av de vanligaste symtomen på depression är dessa:

Symtomen kan vara väldigt påträngande och om de tar över din vardag kan det vara svårt att få livet att fungera som vanligt. Om du upplever några av dessa symtom och de påverkar ditt dagliga liv ska du söka hjälp från en psykolog som hjälper dig att komma ur din depression och hitta tillbaka till glädjen i ditt liv.

Olika former av depression

Depression kan ta olika former och ha olika symtom. Här är några av de vanligaste formerna av depression:

Depression är en vanlig sjukdom

Depression är en vanlig sjukdom och det inte är något att skämmas för. Vissa personer kan känna att de mår dåligt utan anledning, men något känns fel och man mår psykiskt dåligt och orkar kanske inte jobba. En del känner att man mår dåligt i själen. Om du är nedstämd och känner att det kan vara depression du lider av, så är det viktigt att söka hjälp från en legitimerad psykolog som kan hjälpa dig att hantera dina symtom och återfå din livskvalitet. Om din depression inte går över finns det hjälp att få och du inte behöver kämpa ensam. Genom att ta det första steget och söka professionell hjälp, kan du ta kontroll över ditt liv och återfå en positiv syn på framtiden. Inemotion Psykologi kan utöver behandling i fysiska möten också erbjuda internetbaserad KBT (som genomförs helt eller delvis online) och som kan vara ett fungerande alternativ för dig som lider av mild till måttlig depression och som av någon anledning hellre vill träffa psykolog online istället för i fysika möten hos oss. 

Om någon i din närhet är deprimerad

Om någon i din närhet visar tecken på att vara deprimerad, var lyhörd och visa att du förstår och bryr dig om personens känslor. Undvik att bagatellisera deras upplevelser eller försöka tvinga dem att "rycka upp sig” och låt istället personen ventilera sina tankar utan att avbryta eller döma. Ibland kan det vara till hjälp att bara ha någon som lyssnar utan att försöka lösa problemen. Uppmuntra gärna personen att delta i självhjälpsaktiviteter som motion och mindfullness eller aktiviteter tillsammans med andra som varit uppskattade tidigare. Försök skapa en positiv och stödjande miljö, uppmuntra personen att söka professionell hjälp och stötta genom behandlingsprocessen. Du kan till exempel erbjuda dig att hjälpa personen att komma igång i behandling eller se till att personen kommer till terapisessioner genom att följa med om personen känner sig osäker eller ovillig att gå ensam.

Vänd dig till en legitimerad psykolog

Att vända sig till en legitimerad psykolog med lång erfaranhet av att behandla depressioner är en bra förutsättning för en lyckad behandling. Inemotion Psykologi har gedigen kunskap och erfarenhet av behandling med tredjevågens KBT inklusive mindfulness, KBT, ACT och CFT.

Läs mer om oss och psykologen som behandlar här.

Intresserad, vill veta mer eller komma igång direkt med din terapi?

Om du är intresserad av att veta mer, har frågor eller vill komma igång med din terapi, ta kontakt via kontaktformuläret. Det går såklart också bra att ringa eller skriva ett mail (glöm inte att uppge ditt telefonnummer). Vill du hitta till mottagningen finns en vägbeskrivning här. Mottagningen finns i Upplands Väsby, norr om Stockholm. Du behöver ingen remiss för att träffa en psykolog hos Inemotion Psykologi.