Samtalsterapi
Samtalsterapi hos Inemotion Psykologi
Behöver du någon att prata med? Inemotion Psykologi erbjuder privat samtalsterapi i en trivsam och trygg miljö på Villa Ed i Upplands Väsby, norr om Stockholm. Här möts du med värme, kunskap och nyfikenhet för att utforska och förstå funktionen av dina tankar, känslor och beteenden. Tillsammans kan vi hitta nya sätt att möta livets utmaningar och ta steg mot den plats du vill vara på i livet.
Samtalsterapi hos oss innebär psykoterapi där du och en legitimerad psykolog med en gedigen utbildning, kunskap och erfarenhet tillsammans utforskar och bearbetar dina erfarenheter för att stötta dig i att hantera svårigheter, lösa problem och förbättra ditt välmående. Genom samtalen får du insikter om dig själv, identifierar mönster och utvecklar verktyg för att hantera framtida utmaningar på ett mer konstruktivt sätt.
I terapin är utgångspunkten att förstå dig som individ i din unika kontext och livssituation. Terapin kan vara kortvarig eller långsiktig, anpassad efter dina behov och mål. Den kan också övergå i behandling av olika psykologiska och känslomässiga svårigheter, såsom ångest, depression, relationsproblem, trauma, stress och andra livsutmaningar.
Oavsett om du redan vet att du vill gå i terapi eller funderar över hur samtalsterapi kan hjälpa dig, är du varmt välkommen att ta det första steget och prata med en psykolog hos oss. När livet utmanar och du söker förändring för att må bättre, finns vi här för dig.
Så vet du om du kan behöva gå i terapi
Att avgöra om och när man behöver gå i terapi är en personlig bedömning som kan variera från individ till individ. Det finns emellertid några vanliga tecken och situationer som kan indikera att terapi kan vara till stor nytta. Här är några faktorer att överväga:
Emotionell eller psykisk smärta: Om du upplever intensiva känslor som ångest, depression, ilska eller hopplöshet som påverkar ens dagliga liv, kan det vara ett tecken på att terapi kan vara till hjälp.
Relationella utmaningar: Svårigheter i relationer, antingen med partner, familj eller vänner, kan vara en anledning att söka terapi. Det kan inkludera problem med kommunikation, konflikter, eller känsla av isolering.
Självkänsla och självförtroende: Om du har problem med självkänsla, självförtroende eller en negativ självbild kan terapi vara ett sätt att utforska och förändra dessa mönster.
Livsövergångar och stora förändringar: Stora livsövergångar, som skilsmässa, förlust av en närstående, jobbförändringar eller andra övergångar, kan leda till situationer eller livskriser där terapi kan erbjuda stöd och vägledning.
Återkommande mönster och beteenden: Om du märker återkommande mönster i dina tankar eller beteenden som skapar problem i ditt liv, kan terapi hjälpa till att identifiera och förändra dessa mönster.
Fysiska symptom utan tydlig medicinsk orsak: Vissa fysiska symptom, som huvudvärk eller magbesvär, kan ha en koppling till stress och psykologiska faktorer. I dessa fall kan terapi vara en kompletterande resurs.
Svårigheter att hantera stress: Om du har svårt att hantera stress och känner dig överväldigad av livets krav, kan terapi erbjuda verktyg för att bättre hantera dessa utmaningar.
Önskan om personlig tillväxt och självutforskning: Terapi är inte bara för personer i kris. Många väljer att gå i terapi för att utforska sig själva djupare, förbättra sina relationer och arbeta mot personlig tillväxt.
Om du är osäker på om du behöver terapi kan det vara värt att prova några sessioner för att se om det känns givande och stödjande. En professionell samtalsterapeut och legitimerad psykolog kan hjälpa till att bedöma dina behov och mål för att skapa en individuell plan för din terapi.
Så här kan din samtalsterapi se ut
Din samtalsterapi är en personlig resa, utformad för att hjälpa dig att förstå dig själv bättre och skapa den förändring du önskar i ditt liv. För oftast så är anledningen till samtalsterapin att det är något som skaver, något som skulle behöva förändras. Här är en översikt över hur din samtalsterapi kan gå till:
Introduktion och första samtalet. Det första mötet handlar om att lägga grunden för ett tryggt och respektfullt samarbete. Samtalet handlar om vad du vill uppnå, och psykologen kommer lyssna på din berättelse. Det är även ett tillfälle för dig att ställa frågor och känna efter om samtalsterapi känns rätt för dig.
Utforskning och ökad självinsikt. Under samtalsterapin får du utrymme att dela med dig av tankar, känslor och upplevelser som är viktiga för dig. Genom reflekterande frågor och samtal hjälper psykologen dig att få ökad självinsikt och en djupare förståelse för hur dina tankar och känslor hänger ihop. Du kan få lära dig sätt att acceptera svåra tankar och känslor utan att fastna i dem, samtidigt som övningar hjälper dig att vara närvarande i stunden.
Upptäck mönster och skapa förståelse. Tillsammans kan ni identifiera mönster i ditt sätt att tänka, känna och agera. Du kommer utforska hur dessa mönster har påverkat ditt liv och hur du kan hitta nya, mer hjälpande sätt att förhålla dig till dig själv och andra. Du kan få hjälp att hitta sätt börja observera dessa mönster med icke-dömande medvetenhet, vilket öppnar för nya möjligheter till förändring.
Sätt mål och planera förändring. När du får klarhet i vad du vill uppnå, formuleras det tydliga mål. En plan skapas som hjälper dig att ta steg mot att uppnå dessa mål, med fokus på att utveckla strategier och verktyg som passar dig. Målen sätts i linje med dina värderingar och det som är viktigt för dig, vilket gör dem meningsfulla och motiverande.
Prova nya sätt att vara. Under perioden då du går i terapi får du chansen att testa nya sätt att hantera utmaningar i din vardag. Psykologen finns där för att stötta dig när du tar dessa steg och hjälper dig att reflektera över vad som fungerar bäst för dig. Genom att vara mer förlåtande mot dig själv kan du stärka din förmåga att hantera svårigheter med närvaro och acceptans.
Utvärdera och justera. Hur terapin går utvärderas löpande och planen justeras om det behövs. Din feedback är viktig, och terapin anpassas alltid efter dina behov. Samtalsterapins flexibilitet gör det möjligt att kontinuerligt anpassa strategierna för att stödja dig i att uppnå dina mål.
Avslutning och uppföljning. När du känner att du nått dina mål eller är redo att fortsätta din resa på egen hand, avrundas terapin. Du och psykologen reflekterar tillsammans över vad du har uppnått och hur du kan fortsätta att utvecklas framöver. Om du vill sätts en plan för uppföljning eller samtal vid behov. Du får också med dig sätt att befästa en vana att regelbundet checka in med dig själv, vad som är viktigt och dina värderingar, vilket kan hjälpa dig i din fortsatta utveckling.
Samtalsterapin är en individuell process där du får ökad självinsikt och lär dig identifiera mönster i ditt tänkande och beteende för att skapa förändring i ditt liv. Tillsammans med psykologen sätts mål och en plan för att prova nya sätt att hantera utmaningar, med löpande utvärdering och anpassning av terapin efter dina behov.
Din terapi kan komma att utmana dig
Att gå i terapi kan vara en utmanande upplevelse för vissa människor, medan det för andra kan vara en givande och stödjande process. Hur man upplever terapi beror på många faktorer, inklusive den specifika terapeuten, ens egna personlighet, de problem man söker hjälp för, och ens beredskap att öppet utforska och hantera sina känslor och tankar. Din terapi kan vara jobbig i stunden men syftet är att skapa en bättre livskvalitet över tid.
Här är några faktorer som kan komma att påverka hur din terapi upplevs:
Öppenhet och engagemang: Ju mer öppen och engagerad du är i terapiprocessen, desto mer sannolikt är det att du kommer att dra nytta av den. Att vara redo att undersöka och diskutera personliga känslor och erfarenheter kan vara krävande men kan också leda till djupgående förändring.
Relationen med terapeuten: En positiv och trygg relation med terapeuten är en central faktor för terapins framgång. Om man känner sig bekväm att dela med sig av sina tankar och känslor och upplever att terapeuten förstår och stödjer, kan terapin vara mindre jobbig.
Arten av problemen man hanterar: Svåra och smärtsamma livsöden eller emotionella problem kan göra terapin känslomässigt utmanande. Att öppet utforska dessa områden kan dock också leda till läkning och förändring över tid.
Terapeutens stil och metod: Olika terapeuter använder olika metoder och stilar. Vissa terapeuter kan vara mer direktiva och utmanande, medan andra är mer stödjande och reflekterande. Att hitta en terapeut vars tillvägagångssätt passar ens egen stil och preferenser kan påverka hur man upplever terapin.
Tid och tålamod: Terapi är en process som tar tid. Förändringar och insikter kan komma gradvis. Tålamod och uthållighet kan vara viktiga för att få ut det mesta av terapin.
Det är inte ovanligt att känna osäkerhet i början av terapin, och det kan vara en del av processen att utforska och förändra tankar och beteenden. Om man känner att terapin är för jobbig eller inte ger önskade resultat, är det viktigt att kommunicera detta med terapeuten för att kunna göra justeringar eller överväga andra terapeutiska alternativ.
Du kan ta kontroll över din utveckling
En psykolog kan som samtalsterapeut också använda coachande och utvecklande samtal för att hjälpa dig i att uppnå dina mål och hantera utmaningar på ett konstruktivt sätt. Det kan handla om din utveckling både privat och i arbetslivet. Sådana samtal har ett lite annat syfte och upplägg:
Målidentifiering och planering: Terapeuten kan hjälpa dig att tydligt definiera dina mål och skapa en plan för att uppnå dem. Genom att ställa frågor och utforska dina värderingar och önskemål kan psykologen stödja dig i att sätta realistiska och meningsfulla mål som du faktiskt kan ta dig till.
Självinsikt och medvetenhet: Genom att utforska dina tankar, känslor och beteenden kan psykologen hjälpa till att öka självinsikten och medvetenheten. Detta kan underlätta för dig att förstå sina styrkor, svårigheter och mönster och vad du kan göra för att påverka prestation och välbefinnande.
Framstegsuppföljning: Terapeuten kan stödja dig i att regelbundet utvärdera dina framsteg mot uppsatta mål. Detta inkluderar att identifiera hinder och utveckla strategier för att övervinna dem för att nå framgång.
Stärkande kommunikation: Terapeuten kan fokusera på att förbättra klientens kommunikationsförmåga och relationer. Detta kan inkludera att utveckla effektiva kommunikationsstrategier, konflikthantering och förbättring av sociala färdigheter.
Hantera hinder och motstånd: När du stöter på hinder eller möter motstånd, kan terapeuten hjälpa till att utforska dessa hinder och identifiera sätt att övervinna dem. Det kan till exempel innebära att hantera rädslor eller självbegränsande övertygelser.
Självreflektion och feedback: Genom att uppmuntra och utveckla metoder för självreflektion kan terapeuten hjälpa dig att lära av dina erfarenheter och använda dem som en plattform för personlig tillväxt. Att ge konstruktiv feedback kan också vara en viktig del av processen.
Resursidentifiering: Terapeuten kan hjälpa dig att identifiera och utnyttja befintliga resurser och stödsystem för att främja framsteg och hållbar förändring.
Genom att integrera coachande och utvecklande metoder och samtal kan psykologen stödja dig på ett holistiskt sätt och främja både personlig och professionell utveckling.
Egen samtalsterapi för dig som anhörig
Att vara anhörig till någon med psykisk ohälsa, som till exempel bipolär sjukdom, kan vara en av de mest utmanande rollerna i livet. Många anhöriga till vuxna personer med psykisk ohälsa upplever känslor av oro, frustration eller maktlöshet. Det kan vara svårt att hitta balans mellan att hjälpa den närstående och samtidigt ta hand om sig själv.
När någon du bryr dig om kämpar med psykisk ohälsa är det naturligt att vilja finnas där för dem – att ge stöd, lyssna och försöka underlätta deras vardag. Men den omsorgen kan ibland leda till att du själv tar på dig så mycket ansvar att det blir svårt att orka med. Många anhöriga upplever att de ständigt sätter sin egen hälsa och sina behov åt sidan. Kanske känner du skuld om du inte kan hjälpa på det sätt du önskar, eller oro för att sätta gränser eftersom det kan kännas själviskt. Men i längden kan detta leda till att du blir utmattad, överväldigad eller rent av tappar kontakten med dina egna känslor och behov. Du kan därför behöva både hjälp och egen samtalsterapi för att hitta sätt att hjälpa utan att tappa bort sig själv på vägen.
Att välja egen samtalsterapi i privat regi kan vara ett sätt att hitta balansen och att förstå att du också är viktig. Som att våga sätta gränser och prioritera ditt eget välmående utan att känna skam. Det är inte bara viktigt för din egen hälsa – det gör dig också bättre rustad att ge långsiktigt stöd till din närstående. Om du bränner ut dig själv, blir det svårt att hjälpa någon annan.
En psykolog kan hjälpa dig att identifiera vilket stöd du kan och bör ge, och vilka delar som antagligen kommer kräva professionell hjälp eller andra resurser. Men samtalsterapin handlar framför allt om dig och hur du kan förhålla dig till din situation, inte om den psykologiska behandlingen av din närstående. Anhörigstöd för dig som lever nära någon med psykisk ohälsa ger dig en trygg plats att bearbeta dina egna känslor på. Psykologen kan däremot hjälpa dig att förstå den psykiska ohälsans natur och stötta dig i att sätta gränser som skyddar ditt eget välmående. Det ger dig verktyg för att kunna hantera svåra situationer och kunna kommunicera med din närstående på ett sätt som är både empatiskt och hållbart.
Att ta hand om sig själv är inte egoistiskt – det är en nödvändighet. När du är stark och har balans i ditt liv kan du finnas där för din närstående på ett sätt som verkligen gör skillnad. Och du visar genom ditt eget exempel att det finns möjligheter att ta hand om sin hälsa, även när livet är svårt.
Trygghet och professionalism hos en legitimerad psykolog
Att prata med en legitimerad psykolog som har ett etiskt ansvar gentemot sina klienter och vidareutbildning inom relevanta områden, är en bra förutsättning för en lyckad samtalsterapi. Inemotion Psykologi har gedigen kunskap och erfarenhet av behandling med KBT, ACT, CFT och mindfulness
Legitimerade psykologer i Sverige omfattas av tystnadsplikt. Det innebär att all information som delas under samtalsterapin är strikt konfidentiell och endast kan delas med andra om du ger ditt uttryckliga samtycke. För att samtalsterapin ska bli framgångsrik är det avgörande att du känner dig trygg nog att öppet dela dina tankar, känslor och erfarenheter. Denna förtroendefulla relation är grunden för att skapa en terapeutisk miljö där du kan växa, utvecklas och bearbeta dina utmaningar utan rädsla för att bli dömd eller missförstådd.
Alla legitimerade psykologer i Sverige är också skyldiga enligt lag att föra journal över sina klienter. Därför är det inte möjligt att genomföra samtalsterapi anonymt hos en psykolog. Hos Inemotion Psykologi har endast den psykolog som varit delaktig i din samtalsterapi tillgång till journalen, och ingen information lämnas ut utan ditt samtycke (det finns vissa lagstadgade undantagsfall).
Det är tillåtet för personer utan legitimation att arbeta inom psykologiområdet, men de måste använda andra titlar, såsom samtalsterapeut, samtalscoach eller livscoach. Dessa titlar är inte skyddade, vilket innebär att vem som helst kan använda dem oavsett utbildning eller erfarenhet. De har inte heller något lagstadgat krav på tystnadsplikt eller etiska riktlinjer.
För den som söker professionell hjälp är det viktigt att vara medveten om skillnaden mellan legitimerade psykologer och andra yrkesutövare. Legitimerade psykologer har alltid en omfattande utbildning som säkerställer deras kompetens inom både diagnostik och behandling av psykiska problem. Oavsett om samtalsterapin sker fysiskt eller via digitala plattformar bör du ställa samma krav på din terapeuts utbildning och erfarenhet.
Johanna Berg, legitimerad psykolog sedan 2008
Om privat samtalsterapi
Inemotion Psykologi är en privat psykologmottagning där du som klient själv står för kostnaden för dina besök. I vissa fall kan du ha möjlighet att använda en försäkring eller stöd från din arbetsgivare för att täcka hela eller delar av kostnaden för privat samtalsterapi.
Många som söker sig till oss har tidigare varit i kontakt med den offentliga vården inom psykologi eller psykiatri. Det är vanligt att uppleva att det kan vara svårt att snabbt få tillgång till samtalsterapi hos en legitimerad psykolog inom den offentliga vården, där kötiderna också ofta är långa. Ofta erbjuds endast ett begränsat antal sessioner, som dessutom kan vara relativt korta. Offentlig vård är just vård, och har ett starkt fokus på specifika diagnoser eller problemområden att lösa, vilket kan göra det svårt att hitta stöd för en bredare samtalsterapi med ett holistiskt synsätt den vägen.
Hos oss på Inemotion Psykologi får du möjlighet att i lugn och ro arbeta med det som är viktigt för dig – utan tidsbegränsningar och med ett helhetsperspektiv på ditt välmående.
Samtalsterapi i en trevlig och trygg miljö
När du behöver prata med psykolog erbjuder Inemotion Psykologi samtalsterapi med privat psykolog i en trygg och estetiskt tilltalande miljö. I Villa Ed finns verksamhet som ger möjlighet att komma bort från vardagens krav för en stund. Den unika Villa Ed ligger i ett område med närhet till grönskan, sjön och med utsikt över Eds kyrka, Upplands Väsby. Naturen och närområdet erbjuder möjlighet till återhämtning och har ni lite tid över så passa gärna på att gå en promenad i den mysiga omgivningen.
Intresserad, vill veta mer eller komma igång direkt med din terapi?
Vi vet att snabb och enkel tillgång till samtalsterapi och psykologisk behandling kan vara både viktigt och önskvärt. Hos Inemotion Psykologi strävar vi efter att erbjuda tid för privat terapi inom en rimlig tidsram, så att du snabbt kan få tillgång till det samtal och stöd du behöver. Dessutom har du här möjlighet till ett obegränsat antal samtal i din samtalsterapi, vilket skapar förutsättningar för kontinuitet och hjälper dig att få ut det du vill av din terapi.
För att träffa en privat psykolog hos oss behövs ingen remiss. Vi gör det enkelt för dig att ta kontakt och boka tid för terapi. Oavsett om du har frågor eller känner dig osäker, finns vi här för att hjälpa dig. Vårt mål är att ge dig samtalsstöd och en trygg plats att prata om dina tankar och känslor, så att du kan ta kontroll över ditt välbefinnande och ditt liv.
Om du är intresserad av att veta mer, har frågor eller vill komma igång med din terapi, ta kontakt med oss. Det går såklart också bra att ringa eller skriva ett mail (glöm inte att uppge ditt telefonnummer). Mottagningen finns i Upplands Väsby, norr om Stockholm.
Inemotion Psykologi tar emot besök av klienter från hela Stockholm även om de flesta kommer från norrort och angränsande kommuner som Täby, Vallentuna, Sollentuna, Åkersberga, Märsta och Sigtuna. Du behöver ingen remiss eller egenremiss för att komma igång med din samtalsterapi och behandling tillsammans med legitimerad psykolog hos Inemotion Psykologi.
Privat samtalsterapi online
Om du av någon anledning inte kan ta dig till mottagningen på Villa Ed i Upplands Väsby så erbjuder Inemotion Psykologi också samtalsterapi med privat psykolog online. Kanske uppskattar du bara flexibiliteten att kunna träffa din psykolog online de dagar tiden inte riktigt räcker till för det fysiska mötet, eller när avståndet gör restiden stor. Då kan du genomföra din samtalsterapi i en mix av digitala och fysiska möten.