Kognitiv beteendeterapi

Kognitiv beteendeterapi (KBT)

Kognitiv beteendeterapi (KBT) är en vetenskapligt bevisad och effektiv form av psykoterapi som kan hjälpa dig att förändra tankar och beteenden i en önskad riktning. För en lyckad behandling bör du vända tig till en legitimerad KBT-psykolog med lång erfarenhet som är utbildad och kvalificerad för att ställa rätt diagnos och sedan ha kompetens att genomföra den behandling som är rätt för dig, din diagnos och dina förutsättningar. Tyvärr finns det idag många som erbjuder vad som sägs vara behandling med KBT men som saknar adekvat utbildning och erfarenhet.

KBT-terapi fokuserar på hur tankar, känslor och beteenden är sammankopplade och påverkar varandra. Inom ramen för KBT finns flera olika terapiinriktningar, modeller och metoder som Acceptance and Commitment Therapy (ACT) och Compassionfokuserad terapi (CFT). Terapiformens evidensbaserade tillvägagångssätt gör den till ett pålitligt alternativ för dig som söker hjälp med dina mentala och psykologiska utmaningar i livet. 

Din KBT-behandling utformas individuellt efter dina förutsättningar där du och din KBT-psykolog samarbetar för att uppnå de mål som är viktiga för dig. Ni utforskar tanke- och beteendemönster som kanske har varit hjälpsamma tidigare i livet men som nu hindrar dig från att leva i linje med dina värderingar och mål. Din psykolog hjälper dig sedan att utveckla och prova nya tankar och beteenden genom att använda olika tekniker och strategier, exempelvis problemlösning, kommunikationsfärdigheter, acceptans, exponering och beteendeaktivering. Dessa metoder används för att hjälpa dig att ta kontroll över dina tankar och beteenden, och för att lära dig att hantera negativa och dysfunktionella tankar, känslor och beteenden på ett mer fördelaktigt sätt.

Om du söker en utbildad och legitimerad KBT-psykolog som kan hjälpa dig med din individuella samtalsterapi och KBT-behandling är Inemotion Psykologi  rätt för dig. Du behöver ingen remiss. Låt oss hitta den behandlingsform som passar dig bäst och hjälpa dig att förbättra ditt psykiska välbefinnande och din självkänsla. Inemotion psykologi kan erbjuda både psykologisk behandling i fysiska möten på plats hos oss och internetbaserad KBT online.

KBT har sina rötter i flera olika teoretiska inriktningar

Kognitiv beteendeterapi (KBT) är en sammanslagning av flera olika teoribildningar inom det psykologiska fältet. 

Tredje vågens KBT

Under 1990-talet introducerades vad som kom att kallas den tredje vågens KBT som utgör en utveckling av den kognitiva beteendeterapin (KBT) och introducerades på 1990-talet. Den riktar sig mot att hjälpa människor att lära sig att acceptera och hantera oönskade tankar och känslor istället för att kämpa emot dem. Istället för att försöka ändra dessa tankar och känslor, fokuserar tredje vågens KBT på att hjälpa människor att utveckla en ökad medvetenhet om sina tankar och känslor och att lära sig att acceptera och hantera dem på ett mer effektivt sätt. 

Den tredje vågens kognitiv beteendeterapi (KBT) består av flera olika behandlingsmetoder som alla delar en gemensam filosofi och angreppssätt. Här är några av de mest kända behandlingsmetoderna inom den tredje vågens KBT:

Dessa behandlingsmetoder är olika i sina tillvägagångssätt och tekniker, men de delar gemensamma teman som betoning av mindfulness, acceptans, medvetenhet och betydelsen av att leva i enlighet med personliga värden.

Är KBT en strikt och formell terapiform?

Kognitiv beteendeterapi (KBT) är en strukturerad terapiform som också ofta innefattar att du som klient arbetar med hemuppgifter och övningar. Strukturerna beror på de modeller som används vid behandling som har dokumenterad och bevisad effekt. Det finns alltså ett uppenbart värde för dig som klient att dessa används, vilket borgar för att behandlingen kommer ge resultat.

Det finns personer som har tidigare erfarenheter av behandling med KBT som då upplevt en lite strikt och formell terapi. Men även om KBT ofta är strukturerad och fokuserar på att identifiera och ändra negativa tankemönster och beteenden, är det möjligt för psykologen att anpassa den individuella terapin för att passa dina behov och preferenser. En kall eller byråkratisk terapiform inte är en nödvändig del av KBT-terapi. Tvärtom är det viktigt att du och din psykolog hittar ett sätt att arbeta tillsammans som passar just dig. Inemotion Psykologi erbjuder samtalsterapi och behandling med legitimerad KBT-psykolog i en trevlig miljö. Med värme, kunskap och nyfikenhet utforskar vi i terapin funktionen av olika tankar, känslor och beteenden och tillsammans hittar vi nya beteenden som hjälper dig fram till den plats du vill vara på i livet. Utgångspunkten är att förstå dig som individ utifrån den kontext och situation du befinner dig i.

Inemotion Psykologi erbjuder en modern och samtida form av psykologisk behandling. Baserat på den tredje vågens KBT integreras flera tekniker som mindfulness, ACT och CFT som fokuserar på att öka medvetenhet och acceptans för att förbättra psykologiskt välbefinnande. Vi tror på att i vårt samtalsstöd skapa en varm och stödjande terapeutisk miljö där vi tillsammans hittar en positiv och empatisk relation.

Så går en behandling med KBT till

Kognitiv beteendeterapi (KBT) är en terapiform där klienten och psykologen arbetar tillsammans för att identifiera och utmana dysfunktionella tankar och beteendemönster som kan bidra till psykisk ohälsa eller andra problem. 

Vanligtvis går en behandling hos psykolog till som nedan:

KBT har bevisad effekt

KBT (kognitiv beteendeterapi) är evidensbaserad vilket innebär att dess effektivitet har stöd i vetenskapliga studier och empiriskt forskningsmaterial. Detta innebär att metoden har genomgått omfattande forskning och att resultaten har visat att KBT är en effektiv och pålitlig behandlingsmetod för olika psykiska störningar och problem. Evidensbaserad praktik, inklusive evidensbaserad terapi som KBT, bygger på användning av bevis från rigorösa kliniska studier för att vägleda behandlingsbeslut. Studierna utvärderar terapins effektivitet genom att jämföra den med andra behandlingsmetoder eller kontrollgrupper som inte får behandlingen.

För att kunna klassas som evidensbaserad terapi måste KBT uppfylla vissa kriterier:

Att en terapiform, som KBT,  är evidensbaserad innebär inte nödvändigtvis att den fungerar för alla eller är den bästa behandlingen för varje individuell situation. Men det bör ge både psykologer och klienter förtroende för att KBT har en solid vetenskaplig grund och att det är en effektiv behandlingsmetod för en mängd olika psykiska problem och störningar.

Forskning har också visat att KBT är minst lika effektiv som medicinering för många psykiska hälsoproblem, med långvarig effektivitet och med färre biverkningar. KBT är också en föredragen behandlingsform för många klienter på grund av dess inriktning på att lära sig färdigheter för att hantera problem på ett självständigt sätt.

Träffa KBT-psykolog utan remiss

För att träffa en psykolog hos Inemotion Psykologi krävs ingen remiss. Vi finns här för att hjälpa dig och samtidigt göra det så smidig som möjligt att ta kontakt för att boka tid hos psykologen. Om du har några frågor eller bekymmer, tveka inte att kontakta oss. Vi är här för att ge dig samtalsstöd och någon att prata med om du mår dåligt så att du kan ta kontrollen över ditt liv och ditt välbefinnande.

Välj en legitimerad psykolog vid KBT-behandling – även online

Det är viktigt att ställa höga krav på den terapeut eller behandlare som du överväger att arbeta med, oavsett om det är för KBT online eller någon annan form av terapi. Att välja rätt terapeut är avgörande för att få effektiv och säker behandling. Att välja en legitimerad psykolog hos Inemotion Psykologi även vid behandling med KBT online kan erbjuda flera betydande fördelar jämfört med en terapeut utan legitimation.

Legitimerad KBT-psykolog hos Inemotion Psykologi

Att vända sig till en legitimerad psykolog som har vidareutbildning inom relevanta områden samt har erfarenhet av behandling för det specifika problemet du söker hjälp för är en bra förutsättning för en lyckad behandling. Inemotion Psykologi har gedigen kunskap och erfarenhet av behandling med KBT, ACT och CFT.

Läs mer här.

Intresserad, vill veta mer eller komma igång direkt med din terapi?

Om du är intresserad av att veta mer, har frågor eller vill komma igång med din terapi, ta kontakt via kontaktformuläret. Det går såklart också bra att ringa eller skriva ett mail (glöm inte att uppge ditt telefonnummer). Mottagningen finns i Upplands Väsby, norr om Stockholm. 

Inemotion Psykologi tar emot besök av klienter från hela Stockholm även om de flesta kommer från norrort och angränsande kommuner som Täby, Vallentuna, Sollentuna, Åkersberga, Märsta och Sigtuna. Du behöver ingen remiss eller egenremiss för att komma igång med din KBT-behandling och KBT-terapi tillsammans med legitimerad psykolog hos Inemotion Psykologi.